A hidegburkolásban robbanásszerűen terjednek a feszültségmentesítő megoldások. Feszültségmentesítő anyagoknak vagy rendszereknek hívjuk azokat a rétegrendi elemeket, melyeknek legalább az egyik fő funkciója ez.

Az egymáshoz képest folyamatosan mozgó aljzat és a burkolat közt fellépő nyírófeszültségek csökkentésére olyan anyagokat és rendszereket kell alkalmazni, melyek a burkolat tönkremenetele nélkül csökkentik vagy elnyelik azokat.

Ennek több oka is van. Műszaki oldal­ról közismert, hogy a nagyobb lapo­kat nagyobb rugalmasságú ragasztó­val lehet biztonságosan telepíteni. Azaz nagyobb lap, rugalmasabb ragasztó! Van ennek határa? Minden esetben elég az S1-es alakváltozásra képes vagy az S2-es nagy alakváltozásra képes ragasztó? A piaci tapasztalatok, a kivitelezők, a lap- és segédanyaggyártók megadták a választ. Nem! Az 1,5 méter feletti hagyományos kerámialapoknál és a vékony óriáslapok­nál egyértelműen szükség van valamilyen feszültségmentesítő megoldás beépítésére.

A burkolók mindent elkövetnek annak érdekében, hogy garanciális okok miatt egy munkára se kelljen visszamenni javí­tani. Ez érthető, hiszen ilyenkor a felme­rülő költségek és a termelésből történő időkiesés is őket terheli. Így nem lehet cso­dálkozni, hogy gyakran az általuk legjobbnak és legbiztonságosabbnak hitt megoldásokat alkalmazzák. És a feszültségmentesítő megoldások ide tartoznak! Azonban érdemes végiggondolni, hogy melyik feszültségmentesítő megoldást mikor használjuk, mert ha nem jól válasz­tunk, a rossz választás műszaki kockázatai mellett egészen biztos jelentős költségvon­zattal is számolnunk kell.

A döntés megkönnyítéshez nézzük a két leg­gyakoribb feszültségmentesítő terméktípust.

VÍZSZIGETELÉSEK

A vízszigetelés a közhiedelemmel ellentét­ben nem csak a víz zárása. Mivel rugalmas membránokról beszélünk, ezért a burko­lat és az aljzat közé beépítve őket jelentős nyírófeszültséget képesek leépíteni. Ezért van az, hogy egy teraszrétegrendbe vagy egy vízzáró medencetestbe beépítve jelen­tősen megnövelik a burkolat élettartamát. A cementes, kent vízszigetelések kiváló termékek, a burkolás szabályait betartva nyugodtan használhatjuk őket feszültség­mentesítő megoldásként. Azonban a kent vízszigetelések mellett feszültségmentesítő megoldásként erősen terjednek a vékony rétegű, vízszigetelő, puha polietilén szi­getelőlemezek, melyeknek mindkét olda­lát nem szőtt anyagú polipropilén szövettel fedik. A Mapei termékválasztékában ez a termék a MAPEGUARD WP 200. Azon­ban ezt a típust ne használjuk mindenhova! Elsősorban beltérben és olyan helyekre javasoljuk, ahol érdemes a páravándorlást megakadályozni. Ilyen, amikor a gipsz­kartonra, könnyűszerkezetes házban vagy vegyes falazatú tetőtér beépítésnél kell vízszigetelni és feszültséget leépíteni. Ide kiváló termék!

REPEDÉSEK ÉS DILATÁCIÓK

Amikor komolyabb feladatról van szó, pél­dául mozgó repedések és dilatációk fölött kell átvezetnünk a lapot, akkor más anya­gokhoz kell nyúlnunk. Burkolási alapsza­bály, hogy az aljzat repedéseit meg kell szüntetni, különben a repedések felett a burkolólapok is eltörnek. Az is szabály, hogy a dilatációs repedések felett el kell vágni a burkolólapokat és a dilatációt meg kell jeleníteni a burkolatban is. Azonban mi van, ha ezt nem tudjuk, vagy nem akar­juk? Ha a méregdrága nagyméretű bur­kolólapunkat nem akarjuk feldarabolni? Akkor olyan rendszert válasszunk, ami nemcsak feszültségmentesítő funkcióval bír, hanem alkalmas repedésáthidaló rend­szerként és rejtett dilatációk kialakítására is. A Mapei-nek két ilyen rendszere is van. A MAPETEX rendszernél egy nagy rugal­masságú nem szőtt szövetet építünk be két réteg S2-es ragasztó közé, és az így kapott rétegre burkolunk rá. A dilatációk fölött lévő lapokat ilyenkor nem kell elvágni még nagy terhelés esetén sem! Ez sok esetben elegáns és költséghatékony műszaki meg­oldás! A MAPETEX rendszer csupán 1–1,5 mm többletvastagságot ad, így sok­szor elég sávosan, csak a dilatáció felett lévő lapok alá beépíteni.

A fullextrás megoldás az új MAPEGUARD UM 35-ös lemezzel készített rendszer alkalmazása. A MAPEGUARD UM 35 lemez egy érdes felületű, méhsejtes kialakítású HDPE rétegből és egy polipropi­lén szövet hátoldalból áll. Ez a termék is alkalmas rejtett dilatációk kialakítására, és beépíthető mozgó repedéseket tartal­mazó aljzatokra is. Azonban még számos helyen nyújt plusz műszaki tartalmat. Beépíthető nagy terhelés mellett, vízszi­getelő rétegként, alkalmas az alulról jövő pára elvezetésére, segít a padlófűtések hőelosztásában, és megoldja a nem érlelt aljzatok zsugorodásának problémáját is. Szóval szinte mindent tud, amit egy ilyen rendszer tudhat.

Építéskor a megfelelő anyagok és a rend­szerek kiválasztása sosem volt könnyű. Rengeteg anyag és megoldás segíti az épí­tők munkáját, azonban az egyik legne­hezebb feladat eligazodni ezek között. Amennyiben bizonytalan akár a megfelelő feszültségmentesítő rendszer vagy bármi más segédanyag kiválasztásával kapcsolat­ban, akkor keresse a Mapei szaktanácsadó vonalait!

 

 

www.mapei.hu