Az Opera és a Bazilika közötti Lázár utcában 2008-ban induló szálloda építkezése 2011-ben több évre, szerkezetkész állapotban leállt. 2015-ben új befektetővel folytatódott a tervezés és kivitelezés – majd 2018 nyarán átadásra került a Hilton Garden Inn szálloda, amelynek homlokzatának egy részét az EQUITONE szálcement homlokzati anyagok családjának egyik világosszürke modellje dominálja. A szálloda bemutatójával kezdődő szakmai programnak az adta az apropót, hogy az épületbe szervezték az EQUITONE [natura] modellből is rendelkezésre álló fehér színű változatának bemutatóját, amellyel teljessé vált a fehér színskála.

Budapest belvárosába tervezni egy 214 szobás elegáns szállodát, komoly kihívást jelent. A szobák mérete, megvilágítása vagy éppen a tetőre tervezett gépészet, a belső terek és a belvárosba csempészett aprócska természet, a belső kertek kialakítása mind-mind pontos munkát, és a saját szakmai és a megrendelők elvárásai közötti folyamatos egyensúlykeresést jelent. Ez a megoldáskeresés Szendrő Péter, a vezető tervező épületbemutatóján az első lépéstől érzékelhető volt. Az előadás végén, látva a sok tekintetben megnyugtató végeredményt, mondhatjuk, hogy a folyamat elhúzódása ellenére is: megérte.

Az épület, és az egyre több középületen megjelenő EQUITONE szálcement homlokzatburkoló anyag világosszürke változata adta a homlokzat színvilágát a Hilton Garden Inn Hotel esetében. A szálloda a szűk Lázár utcában várja a vendégeket. A homlokzat tervezésénél az utca szűk adottságai miatt is számolni kellett a rövidülés optikai jelenségével. Ha megállunk az épület bejárata előtt és elnézünk az utca két vége felé, az egyiken az Opera, a másikon pedig a Bazilika épülete jelenik meg. Ha pedig a Bazilika erkélyéről nézünk ki, a szálloda onnan is jól látható.

Az ablakokat, lamellákat úgy tervezték, hogy egyfajta ritmust adjanak az épületnek. Az építési terület két telek összevonásából adódott – és mivel ez is része az épület történetének – ezért az egykori telekhatár síkváltással megjelenik a homlokzaton is. A koncepció része volt tehát, hogy a ház fejlődésének a története is fellelhető legyen az építészeti megfogalmazásban.

A szálcement lényegesen eltér a kőtől mind szerkezetében, mind látványában. Úgy ítéltük meg, hogy az utca jellegéhez jobban passzol a szálcement burkolat eleganciája, finomsága, ezért választottuk ezt a homlokzatra.” – mondta az anyagválasztásról Szendrő Péter vezető tervező.

A szobaszinteken a belsőépítészeti koncepció szerint, gipszkartonba vágott világítás jelenik meg, amely sejtelmes és elegáns hatást kelt. Az épület legmagasabb pontját a belváros szigorú előírásainak megfelelően határozták meg a párkánymagassághoz mérten. Erre a pontra tekintettel épült 8. emeleti visszahúzott szint, amely eredetileg a gépészeti berendezések telepítésének helye lett volna. Végül a gépészet a szint tetejére került és itt zöldtető kapott helyet.

A terek gazdaságos kialakításának egyik elve volt, hogy a szűkösség ellenére a földszinten minél tágasabb tér maradjon a hasznos funkcióknak: az étteremnek, bárnak, a fogadótérnek, valamint az érdekes fektetési rajz alapján szintén EQUITONE anyaggal burkolt, két kellemes hangulatú, és a nyári hősében hűsebb levegőt kínáló zöldellő belső kertnek. A pinceszinten kialakított mosdók egy alagsor atmoszférájához igazodva talán puritán, ipari látványvilágot kapott, ami a részletekkel kiegészítve mégis modernnek és elegánsnak tűnik. A fotókon jól látszik, hogy az elegancia a felső szinteken, a szobák előterében egészen másként jelenik meg.

A gazdaságosság és a környezetre tekintettel folyó tervezés során nem véletlenül került Szendrőék kezébe az EQUITONE anyag. „Sokan azt gondolják, hogy ez a drágának tűnő megoldás nem lehet egy gazdaságos tervezői koncepció része. De mégis lehet, aminek a kulcsa a szoros együttműködés volt a gyártó és irodánk között. Hiszen éppen egy ilyen rendhagyó fektetési rajz esetén a maximálisan figyelembe vett anyaggazdálkodással jelentős tételek takaríthatók meg. A várható élettartam és a karbantartásmentesség pedig az üzemeltetés során jelent előnyt.” – mondta el a tervező.

Puha fehérség a homlokzaton

A szakmai rendezvényen bemutatásra került az új, fehér színben is elérhető [natura] kifinomult, természetes, anyagában színezett burkolat, amelynek a felületén látható rostok finom rajzolata a természetesség hatását kelti. A matt és enyhén selyemfényű, így tapintásakor selymes, puha felhőtakaróra asszociációját keltő anyag a legváltozatosabb megjelenést kínálja a tervezés során.

A szálcement természetes ásvány tartalmú kompozit anyag, egyedülálló esztétikai és fizikai tulajdonságokkal, mely könnyű alakíthatóságával és esztétikus felületével kiválóan alkalmas szerelt, átszellőztetett homlokzatburkolatok kialakítására. Az EQUITONE karcsú és könnyű lapjainak nyersanyag-felhasználása igen alacsony, így természetessége mellett környezetbarát megoldás is. A lapok ennek ellenére kimagasló fizikai tulajdonságokkal bírnak, ezért lehetővé teszik, hogy 8 mm-es vastagságuk mellett nagytáblás (3m x 1,25 m-ig) kialakításban készüljenek; nem éghetők (A2), és várható élettartamuk – még a legkedvezőtlenebb időjárási körülmények között is – meghaladja az 50 évet. Rögzítésük fa, illetve alumínium alszerkezetre is lehetséges, legyen szó látszó vagy rejtett rögzítésről.

 

További információ: www.equitone.hu 

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.