Szinte mindannyian használjuk, sokan mégsem tudunk róla. Háztartásunk napi része, munkahelyen mégsem jellemző a használata, sokan idegenkednek tőle. Lássuk, mi a felhő, mire használható az építőiparban.

Kuczogi László okl. építő mérnök, okl. mérnök közgazdász
„Az építőipar digitális átállása” rovat vezetője

A legegyszerűbb és talán legérthetőbb definíciója szerint a felhő nem más, mint internetes vagy zárt hálózaton történő adattárolás.

Tehát, ha bármilyen fájlt, fotót, zenét, dokumentumot nem a saját gépünkön tárolunk, hanem valamilyen internetes szolgáltatásban, már felhőről beszélhetünk. Ha nem a gépünkön indítunk el egy szoftvert, hanem például Google Táblázatokban szerkesztünk egy táblázatot, akkor is a felhőben dolgozunk. Androidos telefonunk címlistája és a benne tárolt telefonszámok sem közvetlenül a mobilon vannak, hanem a Google szerverein, tehát a felhőben.

Egyszerű megfogalmazással élve a felhőszolgáltatás a számítási szolgáltatások – például kiszolgálók, tárolás, adatbázisok, hálózatkezelés, szoftverek, elemzés, intelligencia – elérhetővé tétele az interneten keresztül (a „felhőben”), a gyorsabb innováció, a rugalmas erőforrások és a méretgazdaságosság érdekében. Általában csak a felhasznált felhőszolgáltatásokért fizetünk, így csökkenthetők az üzemeltetési költségek, hatékonyabban működtethető az infrastruktúra, ami át is méretezhető, ha az üzlet igényei megváltoznak.

A FELHŐSZOLGÁLTATÁS FŐBB ELŐNYEI

Az előnyök egyértelműek. Amennyiben van netkapcsolatunk, nem kell a saját tárhelyünket használnunk. Nem vagyunk helyhez kötve egy számítógépnél, ha Gmail, Yahoo, vagy most már bármilyen más e-mail címmel rendelkezünk, megnézhetjük a leveleinket a mobilunkról, az asztali számítógépünkről, a laptopunkról vagy bárki más eszközeiről. A felhőszolgáltatás jelentős elmozdulást jelent az informatikai erőforrásokról kialakult hagyományos üzleti szemlélettől. Néhány előny, amiért a szervezeteknek érdemes átállniuk a felhőszolgáltatásokra.

Helyfüggetlen – Egy felhőalapú megoldás (főleg ha publikus a felhő) esetében a szolgáltatás bárhonnan könnyen elérhető.

A felhőnek köszönhető az is, hogy a távmunka elterjedt, hiszen előtte csak néhány különleges munkakörben lehetett így dolgozni. Már vannak kifejezetten olyan felhőalapú megoldások, amelyek gyakorlatilag kiterjesztik a céges hálózatot, így akár otthon ülve, saját laptopunkat is úgy használhatjuk, mintha bent ülnénk az irodában.

Levelezhetünk, számlázhatunk, dolgozhatunk a vállalat belső rendszerén, és akár még a telefonálást is egy ilyen zárt rendszeren keresztül, ingyen oldhatjuk meg.

Költségkímélő – Mentesülhetünk azon befektetések alól, amelyeket a hardver- és szoftverbeszerzés, valamint a helyi adatközpontok beállítása és működtetése – beleértve a speciális IT tudású szakembereket – igényel. Felváltja a jelentős inveszticiót a szolgáltatás használatának díja, amely jó specifikáció és felhőmegoldás esetén olcsóbb lehet hosszabb távon is, készpénzfolyam szempontjából pedig rendkívül előnyös.

Gyorsaság és méretezhetőség – A legtöbb felhőszolgáltatás önkiszolgáló, és igény szerint beállítható, skálázható, ami nagyfokú rugalmasságot biztosít a cégeknek. A „cloud computing” alkalmazásával nem kell aggódnunk azon, mi történik, ha megnövekszik a vállalkozás forgalma, a piaci körülmények mennyire befolyásolják a tevékenységünket, ugyanis a felhő szolgáltatásai méretezhetők.

Megbízhatóság, biztonság – Persze felmerül a kérdés, hogy mennyire biztonságosak ezek a szolgáltatások, és hogy nem jobb-e a „kényes” infókat nem a neten tárolni. A felhőszolgáltatók egyik fő feladata a tároláson kívül az adataink védelme. Számos felhőszolgáltató kínálatában szerepel az általános biztonságot általában megerősítő, az adatok, alkalmazások és az infrastruktúra elleni támadások kiküszöbölését segítő szabályzatok, technológiák és vezérlők széles köre. Szintén a felhők biztonsága mellett szólnak a szolgáltató cégek folyamatos fejlesztései, komoly beruházásai és hatalmas adatbankjai.

A felhő megkönnyíti és olcsóbbá teszi az adatok biztonsági mentését, a vészhelyreállítást és a folyamatos üzletmenet biztosítását. Természetesen így is ki vannak téve az adataink a hackereknek, de ezért vannak különböző típusú felhők.

A szolgáltatás szintjei

Vájtfülűek számára érdemes még megismerni a szolgáltatások módjait is.

Infrastruktúra-szolgáltatás (IaaS)
A felhőszolgáltatások alapkategóriája. Az IaaS esetében informatikai infrastruktúra – kiszolgálók és virtuális gépek (VM-ek), tárhely, hálózatok, operációs rendszerek – bérelhetők használatalapú díjfizetéssel.

Platformszolgáltatás (PaaS)
A platformszolgáltatás megnevezés olyan felhőszolgáltatásokra utal, amelyek igény szerinti környezetet biztosítanak az alkalmazások fejlesztéséhez, teszteléséhez, terjesztéséhez és felügyeletéhez.

Szoftverszolgáltatás (SaaS)
A szoftverszolgáltatás révén szoftveralkalmazások tehetők elérhetővé az interneten keresztül igény szerint és általában előfizetéses formában. Az SaaS esetében a felhőszolgáltatók üzemeltetik és kezelik az alkalmazásokat, valamint a háttérinfrastruktúrát, továbbá ők gondoskodnak a szoftverfrissítések, a biztonsági javítások és egyéb karbantartási feladatok elvégzéséről is. A felhasználók az interneten keresztül kapcsolódnak az alkalmazáshoz, rendszerint a telefonjukon, táblagépükön keresztül, vagy a PC-jükön lévő webböngészővel.

TÍPUSAI

Nyilvános felhő – A nyilvános felhők tulajdonosai és működtetői külső felhőszolgáltatók, a nyilvános felhők számítási erőforrásai (például a kiszolgálók és a tárhelyek) pedig az interneten keresztül érhetők el, az infrastruktúra tulajdonosa és kezelője a szolgáltató. A szolgáltatások elérése és a fiók felügyelete egy webböngészőn keresztül történik.

Magánfelhő – A magánfelhő olyan felhőszolgáltatás, amelynek infrastruktúráját kizárólag egyetlen cég vagy szervezet használja. A magánfelhő fizikailag a vállalat telephelyi adatközpontjában helyezhető el, de díjfizetés ellenében külső szolgáltatóknál is üzemeltethető. A magánfelhő esetében elkerülhető a külső adatforgalom, fizikai értelemben is elvágható az elérése külső, hívatlan felhasználók számára.

Hibrid felhő – A nyilvános és a magánfelhők kombinációja. Ennek alapján az induló cégeknek, valamint a kis- és középvállalkozásoknak a nyilvános felhő, míg a nagyvállalatok esetében a magánfelhő bevezetése a leghatékonyabb.

Felhőalapú számítástechnika

NAPI RUTINOK A FELHŐBEN

A felhőszolgáltatás legalapvetőbb alkalmazása, amelyet szinte már mindenki használ, a fájlok, fényképek, videók tárolása.

Ilyen megoldás a Google Drive, amely mindenféle saját alkalmazással összekapcsolódik, a Dropbox, ahol alapból 2 GB-ot kapunk, az Apple iCloud felhőszolgáltatás almás verziójában pedig 5 GB ingyen tárhelyet biztosítanak. Windows környezethez tartozik a OneDrive, amelynek ingyenes verziójában 5 GB-ot adnak, továbbá létezik az 5 GB-ról induló Box. Ide sorolhatók azok a tárhelyek, amelyeket fájlok küldésére használunk, mint a Mammutmail vagy nemzetközi változata, a Wetransfer.

Nagyon sokan használunk levelezésre is felhőmegoldást, legismertebb a Google mail vagy az almás környezetben levő mail alkalmazás. Ha nagyon titkosat szeretnénk, akkor érdemes a Protonmailt használni. Itt érdemes megjegyezni, hogy adataink nemcsak a felhőben vannak meg sokszor.

Szintén a napi rutin része a naptárkezelés. Sokan használják a Google calendar szolgáltatását vagy az iOS-s környezet Calendar programját, de számos más megoldásban menedzselhetjük időfoglalásunkat és megtekinthetjük kollégáink foglaltságát is.

TERVEZŐI EGYÜTTMŰKÖDÉS

Az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott a tervezői kooperáció, mind a szaktervezők és a projektvezető tervező között, mind a megrendelő, mind a hatóságok felé.

A tervezők napi szintű gyakorlata, hogy a www.e-epites.hu ETDR rendszerében a felhőbe töltik fel az engedélyezési dokumentációkat, és a hatóság onnan ellenőrzi azokat, kezdeményez hiánypótlást vagy más cselekedetet.

Ugyanakkor számos felhőmegoldás jött létre, amely a tervezői együttműködést támogatja. A hazai nagyberuházások tervezése elsősorban a PlanDoc felhőjében valósult meg, ahol elsősorban hagyományos tervek találhatók PDF és más formátumban, illetve az összes kapcsolt dokumentum.

A jogosultság kezelése számos nagy projekten vált magas színvonalúvá. Hasonló megoldás a My plan Cloud, amellyel külön cikkben foglalkozunk.

BIM elterjedésével igény mutatkozott a BIM modellekkel való megfelelő kommunikációs platform kialakítására. Hasonlóan működik az előzőkhöz, de itt BIM állományok (BFC, IFC, illetve közvetlen pluginnal a programból) kerülnek fel a felhőbe, beleértve a különböző 3D-s terveket és kapcsolt információkat. Ilyen megoldás az Autodesk által favorizált BIM 360, a Nemetshek/Graphisoft által javasolt BIMcloud, és talán legsemlegesebb megoldás a BIMCollab.

Természetesen találhatók egyszerűbb nézegetők is, ahol a felhőben feltöltött rajz, modell megnézhető más érintettek számára. Ezek közül sok ingyenes, vagy valamilyen verziója ingyen is használható. ArchiCAD felhasználók ismerik a BIMX BIM nézegetőt vagy a platformfüggetlenebb Dalux megoldást. Van felhőalapú megoldás sima DWG rajzok megnézésre, ilyen a FastView a GstarCAD-től.

A tervezők nemcsak munkájuk publikálására használhatják a felhőmegoldásokat, egyre gyakoribb, hogy a tervezőszoftverek közvetlenül a fejlesztői vagy gyártói felhőből veszik az információt. Talán a legismertebb a BIM Object objektum könyvtár, ahonnan a tervezők szinte tetszőleges és különböző kidolgozottságú modellelemet vehetnek le. Az építőanyag- és berendezésgyártók rövidesen egységesen 3D-ben fogják publikálni a katalógusaikat, kiegészítve mindenféle információval, és tervezőknek nem lesz más dolga, mint kiválasztani a megfelelő felhő megfelelő elemét, és szükség szerint frissíteni az információt.

Ezek után már csak egy lépés, hogy felhőben tervezünk. Már léteznek az építtetőknek szolgáló egyszerűbb megoldások, ahol a felhőben megtervezhetik álmaik fürdőszobáját.

De jelen pillanatban a böngészők képessége és internetsebessége nem támogatja a komplex, nagy mennyiségű adattal rendelkező tervezési folyamat kezelését, de az 5G mobilhálózat elhozhatja ezt az új világot.

KIVITELEZŐI EGYÜTTMŰKÖDÉS

Hasonlóan a tervezőkhöz elsősorban a kommunikáció minőségének javítása tereli az építőipart a felhőmegoldások felé. Nem szabad lebecsülni, hogy mekkora haszon, hogy a 4G hálózat segítségével bármikor adatainkhoz juthatunk, ha elakadunk kinn az építkezésen, messze az irodánktól.

Egy korábbi cikkünkben taglaltuk a TOP 10 építőipari szoftvert, amelyek közül nem mindegyik fut felhőben.

Ezen szoftverek közül sok képes egy böngészőn keresztül a teljes építőipari folyamatot kezelni a költségvetés-készítéstől a projektmenedzsmenten át az elszámolásig. Így egy helyen dolgozik a vállalkozási osztály, az építésvezető, a műszaki ellenőr, az alvállalkozó, a beszerző, a tervező, így mindenki azonnal korrekt információhoz jut, miáltal helyes döntéseket tud hozni.

Természetesen nemcsak komplex megoldások állnak a kivitelezők rendelkezésre. A modern mérőberendezések azonnal továbbítják a mérési eredményeket, így rögtön megkezdhető a feldolgozás. Ennek egy speciális megoldása az OrthoGraph Cloud Server, amely egy iPad tableten történő interaktív felmérés alapján tud 2D rajzot vagy akár BIM modellt képezni.

Felhőalapú megoldásokhoz fordulhatunk, ha nem akarunk túl sok biztonsági őrt az építkezéseinkre, ha meg akarjuk találni a közelben a legjobb beszállítót, vagy akár számlázásunk is lehet a felhőben (NAV e-számla).

OKOS HÁZAK ÉS FELHŐ

Az okos házak intelligens elemei sokszor önállóan is működőképesek, de gazdaságossági és hatékonysági okokból jobb ezeket összekötni, egy épületfelügyeleti rendszeren (Building Management System – BMS) keresztül kezelni és az adatokat ott tárolni. BMS adatbázis viszont nemcsak a házban levő szerveren lehet, hanem bárhol a világban, és akkor bárhonnan kezelhető. Ez számos előnnyel jár, így a felhasználó indulás előtt felkapcsolhatja a fűtést a nyaralójában, a szerelő anélkül ellenőrizheti a berendezés működését, hogy kimenne a helyszínre, a megfelelő szakemberek elemezhetik az adatot távolról és optimalizálhatják a működést.

Itt megemlíthetők a nagy BMS szállítók megoldásai (Johnson Control, Siemens Landis, Honeywell), de számos kis megoldás is létezik, elsősorban lakások felügyeletére (Niko Home, BuildingIQ, Fibaro), több cég vállalkozik ilyen megoldás szállítására.

A FELHŐMEGOLDÁSOK SZEREPE A DIGITÁLIS ÁTÁLLÁSBAN

Látható, hogy a felhőalapú megoldások áttörik szobánk falait, egyre több helyen alkalmazzuk. Nem kell nagy beruházás, gyakran egy-egy reklám árából a mienk lehet egy-egy hatékony szolgáltatás. Ugyanakkor érdemes végiggondolni egy vállalatnál a felhőhasználat stratégiáját. Egy nagyobb cégnél, ahol komoly a jogosultságkezelés, valamint védett technológiák vannak, inkább a magánfelhő lehet a célravezető, és egy komplexebb, de fizetős megoldás hoz hatékonyságjavulást. A kis vagy közepes cégek számára pedig valószínűleg sok-sok nyilvános felhővariáció kipróbálása és összecsiszolása hozza el az ideális megoldást.

Ha van kockázata a felhőnek, akkor inkább érdemes megállni egy pillanatra, konzultálni a szakértőkkel, felállítani egy jó implementációs tervet és utána cselekedni.

 

Források

https://www.usanotebook.hu/blog/mi-aza-felho-es-miert-jo/467

https://azure.microsoft.com/hu-hu/overview/what-is-cloud-computing/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Felh%C5%91alap%C3%BA_sz%C3%A1m%C3%ADt%C3%A1stechnika

https://www.graphisoft.hu/bimcloud/

https://www.autodesk.com/bim-360/platform/construction-documentmanagement-software/

https://bimx.archicad.com/en/

https://www.dalux.com/daluxbimviewer/

https://www.bimobject.com/hu

https://www.bimcollab.com/en/default

 

 

 

 

 

Avius banner