EECFA 2019 Tél – Délkelet- és Kelet-Európa építési piaca

878

Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség, mely a helyi kutatóintézetek, illetve az alapító, valamint kutató és adminisztratív központ Buildecon és a módszertani hátteret biztosító Eltinga együttműködése. A Szövetség elkészítette legújabb előrejelzését Kelet- és Dél-Kelet Európa Építési Piacáról.

Délkelet-Európa

Az EECFA balkáni országainak magasépítési piaca felfelé ívelő szakaszban van: a 2016–2019-es időszakban a piacméret 30%-kal bővült. Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi ciklus egyre közelebb kerül a csúcshoz, és az elkövetkező 2 évre lassulást várunk. Az egyik szélsőség Szerbia magasépítési piaca, mely az elmúlt 4 évben jóval meghaladta a többi országét, és további bővülésre már nem számíthat. Ahogy közelebb kerülünk a jelenlegi uniós finanszírozási időszak végéhez, a mélyépítés várhatóan kedvezőbben járul majd hozzá a teljes építési piac növekedéséhez.

Bulgária

A bolgár építési teljesítményben folytatódik a fellendülés, melyhez mind a magasépítés, mind a mélyépítés hozzájárul. A reálbérek növekedése és az alacsony kamatozású lakáscélú hitelek, melyek egyre megfizethetőbbé teszik a lakásvásárlást, kedveznek a lakásépítésnek. A modern irodahelyiségek iránti tartós kereslet, valamint az ipari és raktárprojektek folyamatos bővülése valószínűleg növekedést hoz majd a nem-lakásépítési alszektorban 2019-2021-ben. Az EECFA előrejelzése szerint a mélyépítés folytatni fogja emelkedő tendenciáját, összhangban az uniós alapok felhasználásával: a növekedést az elkövetkező években itt a nagy közlekedési infrastruktúra projektek és a közüzemi építkezések fogják biztosítani. A teljes építési teljesítmény 2019-ben 8,7%-kal, majd 2020-ban és 2021-ben egyaránt további 6,5%-kal növekedhet majd.

Horvátország

A horvát építési piac átalakulóban van: egyes ágazatok elérték a növekedés korlátját, míg a többiek csak most kezdenek profitálnia növekedésből. Noha az átalakulás iránya és elkerülhetetlensége egyértelmű, az időzítés kevésbé, mivel minden szektor valószínűleg a saját útján megy majd. Bizonyos tényezők (kivándorlás, lassú kulcsfontosságú reformok, növekvő építési költségek, a kormány képessége az EU-s alapok és más források biztosítására, valamint a fokozott nemzetközi verseny a turistákért, akikre a horvát gazdaság jóban-rosszban támaszkodik) az összes építési ágazatot érinti majd. A kilátások viszont egyáltalán nem komorak: az átalakulás korántsem fejeződött be, az építkezésben semmiképp, és sok potenciál van még benne.

Románia

Az ország építési alszektorai különböző tendenciákat mutatnak: a lakás- és nem-lakásépítés is évek óta növekedési pályán van, míg a mélyépítés 2015 óta csökken. A növekvő jövedelmek és az új építés iránti kereslet miatt a lakásépítés továbbra is a növekedés motorja lesz az előrejelzési időszakban, bár a szabályozás- és adóváltozások lassítják az alszektort. Románia gazdasági növekedése, mely az egyik legerősebb az EU-ban, és a megnövekedett lakossági fogyasztás ösztönzi az új nem-lakóépületek építését; viszont a fokozott munkaerőhiány és a magas költségek akadályozzák azt. A mélyépítés esetében a magas építési költségek, a választások és a kormányváltások ellensúlyozzák a potenciális növekedést. Összességében a román építési teljesítmény várhatóan 6,4%-kal bővül majd 2019-ben, de 2020-ban és 2021-ben alacsonyabb sebességre kapcsol majd.

Adatok forrása: EECFA Construction Forecast Report, 2019 Winter

Szerbia

Az építési teljesítmény növekedése most már negyedik éve folyamatos és még további bővülésvárható az előrejelzési időszakra. 2019-ben erőteljes kétszámjegyű növekedést tapasztalhattunk. A mélyépítés különösen jól teljesített, mely döntően az energetikai projekteknek tulajdonítható, ám a többi mélyépítési szegmens is rendkívüli szintet fog várhatóan elérni. A magasépítés gyakorlatilag minden szegmensben rekordokat dönt. 2019-ben mind a lakóépületek, mind a nem-lakóépületek 2015-höz képest előreláthatólag kétszeres szintet fognak elérni. A nagy szegmensek – mint például az ipari vagy kereskedelmi épületek – erőteljes teljesítménye 2021-ig új rekordokat hozhat.

Szlovénia

Két évnyi nagyon gyors növekedés után a szlovén építőipar 2019-ben várhatóan lassabb, 5,7%-os növekedést fog elkönyvelni az általános gazdasági lassulás miatt.Mivel a gazdaság visszafogott marad, igaz az építőipar viszonylag magas szinten marad majd, de 2020-ban előreláthatólag csupán2,1%-kal míg2021-ben 0,6%-kal nő majd. A lakásépítés várhatóan továbbra is a növekedés legfontosabb mozgatórugója lesz ahogy a gazdaság eléri a teljes foglalkoztatást, és a rendelkezésre álló jövedelem nő. A mélyépítés és a nem-lakásépítés bővülése viszont valószínűleg sokkal lassabb lesz, annak ellenére, hogy egyes meglévő nagyprojektek, például az új vasútépítés vagy az utak általános felújítása folytatódnak majd.

Kelet-Európa

Az EECFA három kelet-európai országa pontosan ellentéte a Balkánnak. Ennek a régiónak a magasépítése 2016-tól 2019 végéig kb. 10%-kal esett vissza. Először Oroszországban volt egy keményebb időszak, majd Törökországban ahol 2019-ben a piac drasztikusan visszaesett. Az elkövetkező 2 évre a régió fellendülésére számíthatunk és a legnagyobb növekedés várhatóan Ukrajnában lesz. E régió mélyépítési piaca a 2016-2019-es időszakban jól teljesített, a teljes növekedés 20% volt. A jövő azonban kevésbé ígéretes mivel Törökország mélyépítési piacának csökkenése miatt a régió egésze 2021-ig várhatóan nem növekszik majd.

Oroszország

A közeljövőben az orosz építőipar fő mozgatórugója az országos projektek intenzív állami finanszírozása lesz. Az építőipar 2018-as sikerei után, mely elsősorban a FIFA Világkupa jelentős infrastrukturális projektjeinek és a statisztikai revíziónak volt köszönhető, 2019-ben valószínűleg negatív korrekciót tapasztalunk majd az építési piac volumenében (-0,4%-on belül). Ezt egyrészt a 2018. évi magas bázis, másrészt számos mélyépítési projekt 2019-ben történő befejezése (Krími híd, a nemzetközi gázvezetékek) okozza. A 2020–2021-es időszakban azonban növekedésre számíthatunk a lakásépítés miatt, valamint a közlekedési és energetikai infrastruktúra erőteljes fejlesztése miatt, ugyanis ezek a szegmensek kapják majd a legtöbb állami támogatást. Több új mélyépítési projekt elindulása és a lakásfejlesztők támogatása várhatóan az építési piac volumenének bővüléséhez vezet majd 2020-ban 1,9% -kal, és 2021-ben 3,1% -kal.

Törökország

A török líra elértéktelenedése, mely 2016. novemberében kezdődött, annyira megrázta a török gazdaságot, hogy 2018 augusztusában hatalmas infláció alakult ki, nagymértékben megnövekedtek a kamatlábak és az építési költségek, míg a reáljövedelmek csökkentek és a lakások illetve a kereskedelmi ingatlanok iránti kereslet megcsappant. 2018. harmadik negyedévétől kezdődően a gazdaság három negyedévben negatív növekedési rátát mutatott, majd 2019. harmadik negyedévében alacsony szintű növekedést produkált. Úgy tűnik azonban, hogy az építőiparnak több időre lesz szüksége: 2018. harmadik negyedévétől kezdve az összes negyedévben csökkent az építési piac mérete.

Adatok forrása: EECFA Construction Forecast Report, 2019 Winter

2019 első három negyedévében az építési engedélyek nagyon alacsony szinten voltak, miközben az építési befejezési számok nem voltak olyan rosszak, mint a megkezdett építések számai, főként a szinte minden szegmensben tapasztalható nagy hátralék miatt. Az építési költségek növekedése már csak egyszámjegyű és az optimizmus kezd visszatérni az építőiparba. Ezt bizonyítja, hogy a Török Építőanyagipari Szövetség (IMSAD) 2019 októberében pozitív változást jelentett a munkálatok mennyiségében, az új megrendelésekben és a bizalmi indexben 2019. szeptemberéhez képest. A török gazdaság többi ágazatával párhuzamosan, az ​​építőipar tehát arra számíthat, hogy elkezdődik a fellendülés.

Ukrajna

Az ukrán építőipart továbbra is lendület jellemzi. A kormány kiegyensúlyozott fiskális és monetáris politikája12 egymást követő negyedévben biztosította a stabil gazdasági növekedést. Javult a belföldi fogyasztók és befektetők bizalma, a külkereskedelmi körülmények, és Kelet-Ukrajnában enyhül a katonai konfliktus. Az üzleti tevékenység hosszú távú növekedése biztosíthatja a kereskedelmi infrastruktúrába történő beruházások növekedését, míg az államháztartás növekedése ösztönözheti a társadalmi infrastruktúra és a mélyépítésnövekedését. A mélyépítésben kiemelt fontosságú, és valószínűleg továbbra is az marad, az utak és repterek, valamint kikötők építése, illetve az energiahatékonyság. Ugyanakkor a lakáspiac bizonyos mértékben telített, és növekedési mutatói a jövőben valószínűleg meglehetősen alacsonyak lesznek.

A 2019-es téli EECFA előrejelző tanulmányok 2019. december 9.-én kerültek kiadásra. A teljes tanulmányok megvásárolhatók, a minta tanulmányt pedig a www.eecfa.com oldalon lehet megtekinteni.

 

 

Forrás: Buildecon – EECFA Research Centre