Az alsó-ausztriai Hausleitenben épül Auszt­ria első 3D-nyomtatott épülete. A STRABAG építőipari csoport a zsaluzat- és állványzat­gyártó, a 3D betonnyomtatás úttörőjeként ismert PERI-vel közösen egy nagyjából 125 m²-es irodaházat valósít meg hausleiteni aszfaltkeverő üzeme mellett.

Az épületbőví­tés tiszta nyomtatási ideje kb. 45 óra. A spe­ciális szárazhabarcsot a 3D nyomtatási pro­jekthez a Lafarge szállítja.

„A PERI-nél nagy lehetőségeket látunk a még újnak számító 3D építőipari nyomtatási technológiájában. Alig egy éve nyomtattuk ki Németország első lakóépületét egy dán partnerünk, a COBOD BOD2 nyomtatójával. Most partnereinkkel, a STRABAG-gal és a Lafarge-zsal együtt, ezt az új építkezési formát elhoz­tuk Ausztriába, és nagyon örülünk az első nyomtatott irodaháznak Hausleitenben” – mondja Thomas Imbacher, a PERI AG innovációs és marketing igazgatója.

A PERI a hausleiteni nyomtatási projekthez is a dán cég BOD2 nyomtatóját használja. Ezzel a technológiával a nyomtatófej három tengelyen mozog egy fixen felszerelt fémvá­zon. Előnye, hogy a nyomtató a szerkezeten belül tetszőleges pozícióba mozgatható, és csak egyszer kell kalibrálni.

A hausleiteni nyomtatási projekttel a PERI 3D építőnyomtatási csapata egy év alatt öt nyomtatási projektet hajtott végre sikeresen:

  • az első nyomtatott ház Németországban, Beckumban,
  • Európa első többcsaládos háza és leg­nagyobb nyomtatott épülete Wallenhausen-ben,
  • első nyomtatott háza az USA-ban (Tempe/ Arizona),
  • bérház bővítés Lindauban,
  • a hausleiteni projekt.

Mindezek a projektek nem kutatási projek­tek, hanem „igazi” házak, amelyek átestek az összes engedélyeztetésen, bérbe adják és lakják őket, vagy amelyekben emberek dolgoznak.

 

Forrás: www.peri.com