Az építőipar szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére fejlesztettek ki és tettek közzé egy olyan kalkulátort, ami a teljes tervezési és építési folyamatban nyomon követhetővé teszi a felhasznált anyagok karbonlábnyomát. Az így keletkező információk támogatják az ágazat karbonsemlegesítésére való törekvéseket. 

Az építőipar szén-dioxid kibocsátásának drasztikus csökkentését segíti az a kalkulátor, amit a Schneider Electric, az építési és épületinformációs modellező (BIM) szoftvereket fejlesztő RIB, és az eszközt fejlesztő Building Transparency tett elérhetővé a közelmúltban. A „szén-dioxid kalkulátor” alkalmazásával az építőanyag-beszerzők, fejlesztők, illetve kivitelezők a teljes tervezési és építési folyamatban nyomon követhetik a felhasznált anyagok karbonlábnyomát, és az információk birtokában törekedhetnek az építőipar karbonsemlegesítésére.

Becslések szerint a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 40 százalékáért felelősek az épületek és azok építési folyamatai. Az építési és épületinformációs modellező (BIM) szoftverek területén az elmúlt időszakban hatalmas fejlődés történt, így ezek az eszközök egyre fontosabb szerepet játszanak abban, hogy alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással lehessen építeni és üzemeltetni épületeinket.

Az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, a Schneider Electric és két partnere által nemrégiben elérhetővé tett szén-dioxid kalkulátor (Embodied Carbon in Construction Calculator -EC3) digitális környezetvédelmi terméknyilatkozatok (EPD-k) adatbázisát tartalmazza, amely könnyen felhasználható a fenntarthatósági teljesítmény értékelésére. Ez a technológia lehetővé teszi az építőiparban dolgozók számára, hogy pontosabban számoljanak az épületek szén-dioxid-kibocsátásával már az épületinformációs modellezés során.

Projektszintű információk a szén-dioxid-kibocsátásról

A vállalat szerint a kalkulátor forradalmasíthatja azt, ahogyan az építőanyag-beszerzők, fejlesztők, kivitelezők nyomon követhetik a CO2-kibocsátást. Azáltal, hogy már az építéshez felhasznált anyagokról is rendelkezésre állnak a karbonlábnyomukat mutató információk, az érintett piaci szereplők képesek lesznek egy adott projekt teljes szén-dioxid-kibocsátásának pontos felmérésére – ismertetik közleményükben. Hozzáteszik, ezen információkkal felvértezve pedig megalapozott döntéseket hozhatnak a kisebb CO2-kibocsátású alapanyagok beszerzése, vagy akár a környezetvédelmi szabályozás során megállapított határértékek kapcsán. A kalkulátorban a világon először érhető el több ezer digitális EPD egy ingyenes, nyílt forráskódú adatbázisban.

A Schneider Electric arról is beszámol, hogy egy másik, nemrégiben kifejlesztett megoldás révén a felhasználók kiszámolhatják az épületeknél alkalmazott alkotóelemek karbonlábnyomát is. A vállalat azzal támogatja ügyfeleit a nettó zéró kibocsátás elérésében, hogy mindkét megoldást elérhetővé teszi számukra, ezáltal ők pontosan tudják, mekkora CO2-kibocsátással jár az építkezés teljes folyamata.

“Kifutottunk az időből, kibocsátásunk drasztikus csökkentése nélkül egyenesen az éghajlati katasztrófa felé tartunk. Azonban ha nem látjuk, mi a probléma, a megoldást sem tudjuk megtalálni. Ezért a karbon-kalkulátor alapvető szolgáltatás az iparág számára, amely segíti a szervezeteket abban, hogy lássák az általuk kibocsátott szén-dioxid mennyiségét, és azonnal cselekedjenek” – mondta el Olivier Blum, a Schneider Electric energiagazdálkodási területért felelős ügyvezető alelnöke.

Nem elég gyors az európai épületfelújítások üteme

A Schneider Electric Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat, és a globális felmelegedés mértéke ne lépje túl a 1,5 fokot az ipari forradalom előtti időszakhoz képest. Európában évente az épületállomány mindössze 1-1,5 százalékát újítják fel. Márpedig a felújítások ütemének el kellene érnie az évi 3 százalékos szintet a Párizsi Megállapodásban foglaltak eléréséhez – hívja fel a figyelmet a vállalat.

Kiemelik azt is, hogy a fenntartható épületekbe történő beruházások legnagyobb akadálya továbbra is pénz kérdése, holott a szén-dioxid-mentesítő technológiákba, a digitális és a városi ökoszisztéma-szolgáltatásokba történő befektetés valamennyi érdekelt fél számára maximális értékteremtést eredményezhet. Ráadásul az energiahatékonysági technológiák a földrajzi elhelyezkedéstől és a meglévő eszközök minőségétől függően akár 10-60 százalékos energiafogyasztás-csökkentést is eredményezhetnek – emelik ki közleményükben. Hozzáteszik, a digitális energiahatékonysági megoldások használata pedig 20-30 százalékos szén-dioxid-csökkentést jelentene az épületállomány egészében, ami azt jelenti, hogy az átlagos 8 évnél jóval rövidebb idő alatt megtérülnek ezek a befektetések és hoznak komoly költségmegtakarítást a beruházók és az üzemeltetők számára.

A Schneider Electric kiemeli, céljuk, hogy digitális partnerként segítsenek a fenntarthatóság és az energiahatékonyság elérésében. Közleményükben ismertetik: vállalatuk élen jár a digitális átalakulásban, világszínvonalú folyamatokat és energiagazdálkodási technológiákat integrál, vezető megoldásokban egyesíti az egész életciklust átölelő, a végponttól a felhőig összekötő vezérlőket, szoftvereket és szolgáltatásokat, integrált irányítást kínálva az otthonok, épületek, adatközpontok, az infrastruktúra és a különböző iparágak számára.

Forrás: Schneider Electric közlemény