Szeptember 5-ig lehet benyújtani a pályázatokat a 2022-es Budapesti Építészeti Nívódíjára. A pályázaton olyan Budapest közigazgatási területén található alkotások vehetnek részt, amelyek a főváros építészeti arculatát, vagy egy városrész használatát, megjelenését javítják.

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala által 1995-ben létrehozott, évente kiosztott magyar építészeti elismerés célja, hogy elősegítse az új értékek teremtését, a hagyományosak megőrzését, valamint az építészeti és környezeti kultúra fejlődését. A pályázat kiemelt feladata, hogy elismerje és megismertesse a városképet formáló építészeti alkotásokat, bemutassa az igényesen megtervezett és létrejött alkotásokban résztvevők példaértékű együttműködését a további magas színvonalú, innovatív beruházások ösztönzése érdekében – fogalmaznak a 2022-es kiírásban.

Kik pályázathatnak?

Pályázatot az épület felelős tervezője önállóan vagy az építtetővel (tulajdonossal) közösen nyújthat be. Egy alkotás csak egy pályázatként vehet részt, ugyanazon pályázó azonban több alkotással is pályázhat.

A Budapest Építészeti Nívódíjára olyan alkotással lehet jelentkezni, amelynek használatbavételi engedélye 2019. július 1. – 2022. július 3. között vált jogerőssé vagy ebben az időszakban adták át (nem építési engedély köteles építmény esetén).

A nyílt pályázaton nem vehet részt olyan építmény, amely korábban már Budapest Főváros Önkormányzata Építészeti Nívódíja, a Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíja, vagy Budapest Építészeti Nívódíja pályázaton érvényes pályaművel indult, függetlenül annak eredményétől.

Beadási határidő: 2022. szeptember 5. 16:00

A 2022. évi pályázat Bírálóbizottsága

Elnök:

Kerpel-Fronius Gábor, okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes

Tagok:

  • Erő Zoltán építész, Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály, főépítész, főosztályvezető
  • Bardóczi Sándor tájépítész, Budapest Főváros Önkormányzata, főtájépítész
  • Anthony John Gall építész
  • Brenner János építész, urbanista
  • Csapó Balázs építész
  • Félix Zsolt DLA építész
  • Soltész Noémi építész

A pályaművek díjazása

A pályázat Bírálóbizottsága egy díjazottat választ, akinek a Budapest Építészeti Nívódíja 2022 címet adományozza. Abban az esetben, ha több kiemelkedő színvonalú, a maga nemében példamutató, vagy partnerségben létrejött, de különböző típusú (funkciójú, léptékű) alkotást találnak méltónak a díjra, a Bírálóbizottság két díj adományozására is tehet javaslatot. Emellett indítványozhatja a Budapest Építészeti Nívódíja Dicséret odaítélését. Megfelelő kiemelkedő színvonalú pályamű hiányában a díj adományozására a Bírálóbizottság nem köteles javaslatot tenni.

Az elismerés pénzjutalommal is jár, amelyre maximum bruttó 4.000.000,- Ft áll rendelkezésre. Egy díj összege nem lehet kevesebb, mint bruttó 500.000,- Ft.

A részletes pályázati kiírás és annak mellékletei egy regisztrációt követően tölthetők le a www.bpnivodij.hu oldalról.

A Budapest Építészeti Nívódíja 2022 eredményhirdetésére várhatóan november 18-án kerül sor, a pályázati anyagok pedig ezt követően megtekinthetők lesznek a Fugában.

Forrás: www.bek.hu