Az Archicad 26 szeptemberi megjelenésével újabb mérföldkőhöz érkezett a szoftverrel támogatott tervezés gyakorlata. A program legújabb verziójában az újdonságok egyes elemeivel nemcsak az ügyfélelégedettséget növelhetik, de a tervezők munkájának hatékonyságát is javítják, oly módon, amire egy ideje már a szakma is nagyon várt. Ilyen például a tervezők munkáját jelentősen megkönnyítő attribútumkezelési lehetőség, vagy a Navigátor keresési funkció az ismétlődő feladatok megszüntetésére.

Kuzniarski Tamás
Építészmérnök, BIM manager, Graphisoft SE

Először a tervezők munkáját jelentősen hatékonyabbá tevő fejlesztést mutatjuk be. Az Archicad 26 idei újdonságai között szerepel az az újfajta attribútumkezelési lehetőség, amely a tervezési eszközök tulajdonságait és a tervezés tárgyát képező építőelemek, felületek tulajdonságait képes rendszerezni. Ezzel javul a munkafolyamat átláthatósága, nagymértékben nő a tervezési folyamat hatékonysága.

Attribútumkezelés: Hierarchia és szerkezet (kapcsolódó új funkció)

Az adatok mennyiségének és a társtervezők számának növekedésével a BIM-projektek egyre nagyobbak. Az ilyen projektekben dolgozók számára a terv attribútumai egyértelmű példája ennek. Az Archicad 26-tal a Graphisoft az attribútumok közti “navigálását” egyszerűbbé és intuitívabbá teszi egy jól szervezhető attribútum hierarchiával.

Az építészek, projektvezetők és BIM menedzserek mostantól okos, hierarchikus struktúrába rendezhetik projektattribútumaikat, így azok áttekinthetőek, könnyen értelmezhetőek és megtalálhatóak lesznek. Így kevesebb időt kell az attribútumok keresésére fordítaniuk és természetesen több idő marad a tervezésre.

A felhasználók létrehozhatnak mappákat az attribútumok tetszőleges logikai hierarchiába történő rendezéséhez. Ugyanez a strukturális módszer vonatkozik a fóliákra, építőanyagokra, réteges szerkezetekre, összetett profilokra és a felületekre is.

Az „Attribútumok paletta” segít a tervben szereplő összes attribútumtípus rendszerezésében. Használható hierarchikus átrendezésre, például a mappaszerkezet rendszerezésére, bizonyos attribútumok és a hozzájuk kapcsolódó bármelyik attribútum gyors és egyszerű szerkesztésére, a felesleges elemek törlésére vagy tisztítására, valamint az attribútumok cseréjére tetszés szerint importálással vagy exportálással.

Ha a tervező a tervben szeretné gyorsan áttekinteni és rendszerezni az összes attribútumot, akkor ezt az Attribútumok paletta aktiválásával teheti meg. Az attribútum paletta előnye, hogy ha egy adott összetett attribútum különböző paramétereit szeretné a tervező módosítani, akkor ezt könnyen megteheti.

Az attribútumok rendszerezhetők is, például: új mappák létrehozásával és tetszés szerint tehetők bele már meglévő elemek. Az attribútumok projektek közötti cseréje szintén lehetséges az Importálás vagy Exportálás használatával.

Navigátor Keresés (kapcsolódó új funkció)

Annak érdekében, hogy az építészek a kreatív munkájukra és a tervezésre koncentrálhassanak, az Archicad egyszerű navigációt biztosít az ismétlődő feladatok megszüntetése és az eszközök közötti összhang megteremtése érdekében. Egy tervben több száz metszet, homlokzat, munkalap, részlet, nézet és tervlap lehet – mindezek szerepelnek a Navigátor lapjain. Egy adott elem keresése nehéz és időigényes feladat volt eddig, de megjelent a keresősáv, amellyel hatékonyan lehet egy adott elemet keresni a tervben. Ugyanez a keresési funkció több helyen is megjelenik az Archicad-ben, mint például az elemattribútumok, és minden esetben hasonló logikát követ, mint a Navigátor keresés.

Sokáig az ügyfeleknek hatalmas gondot jelentett, hogy az épület elkészültéig nem tudták ugyanolyan részletességgel előre elképzelni a rajzok alapján az épület külső és belső tereit, mint az építész. A vizualizáció fejlődése ezen a területen is évről évre új megoldásokat hoz. A Graphisoft már 40 éve fejleszti az építészeti szoftvert és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat és szakemberei követik a felhasználói igényeket, és azt tapasztalják, hogy az építészek a külső és belső terek kialakítása mellett már belső terek részleteit, a felületek vizualizációját is magas szinten akarják megmutatni megrendelőiknek. Az Archicad 26 idei újdonságai közül ezért most több vizualizációs újdonságot is bemutatunk.

Vizualizáció:  Kiegészítő felületkatalógus (kapcsolódó új funkció)

Ez a katalógus egy teljesen új, a beépített Cineware renderelőmotorral kompatibilis és optimalizált modern felületekből álló készlet, ami csak a Szoftverszolgáltatási Szerződéssel (SSA) rendelkező felhasználók számára elérhető. A katalógus több száz felületet tartalmaz részletes anyagokkal, a téglától és a szövetektől kezdve a padlóburkolaton át az üvegig és a fémekig: rengeteg anyag közül választhat.

Áttörés eszköz – Felületfelülírások (kapcsolódó új funkció)

Az Archicad 26-ig a nyílások/áttörések automatikusan ugyanazt a felületet használták, mint az elem, amit áttörtek. Mostantól a „Felületfelülírásokkal” az áttörés elemek pontosabb modell- és dokumentációs ábrázolását teszik lehetővé. Az eszközt összhangba hozták az Archicad összes többi modellező eszközével, hogy megőrizzék a következetességet az általános modellezési munkafolyamatokkal.

Hasznos, hogy a felhasználó a felületeket grafikusan tudja módosítani a modellben, de néha szükség lehet más célokra is használni ezeket az információkat. Például ez az információ átvihető egy interaktív konszignációba is. A felülírt felületek kapcsolódó mezői listázhatók. Ezeket a tulajdonságokat kombinálhatják is, hogy a használt színekről egy informatív táblázatot készíthessenek.

Konyhaszekrény fejlesztések (kapcsolódó új funkció)

Ha belsőépítészetről van szó, akkor a lakótér kritikus pontja általában a konyha. Az Archicad 25-ben egy teljesen új konyhai berendezés jelent meg több száz variációval. Most az Archicad 26-ban ezeket az Archicad könyvtári elemeket még rugalmasabbá tették a modellezés és a dokumentáció terén.

A fejlesztések a következőket tartalmazzák:

  • Az élek láthatóságának ellenőrzése a munkapultnál és a szekrényeknél
  • Új keretillesztési lehetőségek a keretezett panelekhez
  • 2D alaprajzi megjelenítésvezérlés a beépített mosogatókhoz
  • Nyitásvonalak a szekrényekhez metszeteken, homlokzatokon és 3D-ben
  • Új 2D szimbólumok (új fióknyitó szimbólum)
  • Könnyebb szerkesztés (több 2D szerkesztővonal)

Library Part Maker  (kapcsolódó új funkció)

A „Library Part Maker”-t (Könyvtárelem készítő) Archicad-ben egy egyszerű tárgy léptékérzékeny létrehozásához is használható eszköz. Ez az eszköz eddig csak bizonyos nyelvi verziókhoz volt elérhető, de az Archicad 26-tól kezdve a magyar verziónál is hozzáférhető. Fontos megemlíteni, hogy ez a funkció azok számára jelent előnyt, akiknek már van aktív szoftverszolgáltatási szerződésük (SSA) a licencükhöz.

BIMx változások (kapcsolódó új funkció)

Az Archicad új, 26-os verziójának megjelenésével párhuzamosan a hozzá tartozó, minden platformon elérhető BIMx modellnéző nagyon látványos és fontos fejlesztései is zajlanak. A korábban használt beépített globális megvilágítás funkció helyett az új modellek a legújabb BIMx alkalmazás környezeti elnyelés funkcióját használják, amivel még valósághűbb látványt generálnak a modellben. A modell formátum különböző felbontású textúrákat is képes kezelni. A beállítások új opcióval bővült, ahol beállítható a modellen alkalmazott textúrák felbontása is.

Nagyobb képernyőn a nagyobb felbontás sokkal jobb képminőséget eredményezhet, de figyelembe kell venni, hogy ez hardveres erőforrásokat igényel, és növeli a modell méretét. Ha tehát alacsonyabb teljesítményű a számítógép, akkor érdemes kisebb felbontást választani. Ha csak mobilon, kisebb képernyőn használják, a nagyobb felbontás nem jelentene jelentős különbséget a vizuális minőségben, ezért a mindennapi használathoz alacsonyabb vagy normál felbontást ajánlott használni.

Az asztali és webes BIMx néző alkalmazások a jobb vizuális minőség érdekében „Környezeti elnyelés” támogatást kaptak, valamint a világítás terén valódi Archicad helymeghatározási támogatást. A déli fekvésű felületek melegebbek és világosabbak lesznek, míg az északi fekvésűek sötétebbek. BIMx fájl mentésekor a „Látószög” beállításai is átkerülnek az Archicad 3D nézetből a BIMx modellbe.

Szelektív PDF importálása (kapcsolódó új funkció)

A PDF ma már az információcsere szabványos fájlformátuma. Különösen a többoldalas PDF-ekkel való munka során, a dokumentációs folyamat felgyorsítása érdekében mostantól egy PDF-ből egyszerre több oldal is elhelyezhető modell nézetbe vagy tervlapra.

 

További részletek:
https://graphisoft.com/hu/solutions/archicad/archicad-26