2019. február 18., hétfő

 

 

LAFARGE ELIA magyarországi ELI-ALPS Lézer Kutatóközpont mellett a hamburgi XFEL kutatóközpont felépítéséhez szükséges speciális építőipari alapanyagok gyártásával is erősítette termékkínálatát a LafargeHolcim Csoport.

A LafargeHolcim Csoport Kutatás- és Fejlesztési részlege folyamatosan azon dolgozik, hogy a világszerte újonnan épülő, különböző fizikai, műszaki és technikai adottságú építményekhez megfelelő specifikációjú alapanyagokat tudjanak biztosítani.

A cégcsoport tagvállalatai az elmúlt évek során több kutatóintézmény építéséhez szállították a későbbi biztonságos és időtálló üzemeléshez szolgáló, speciális igényű építőipari alapanyagokat.

XFEL SZUPERLÉZER KUTATÓKÖZPONT

LafargeHolcim XFELAz egyik kiemelkedő példa az elmúlt évben, Németországban megépített XFEL szuperlézer kutatóközpont, amely egy 3,4 kilométer hosszú földalatti építmény.

A világviszonylatban is a legerősebbnek számító szuperlézer gép használatával a kutatók és a tudósok képesek lesznek a vírusok atomrészecskéinek feltérképezésére, a kémiai reakció filmezésére, sőt a bolygó belsejében lezajló folyamatokat is mélyrehatóbban tudják majd vizsgálni.

A Hamburg közelében felépített földalatti projekthez a LafargeHolcim német leányvállalata, a Holcim Németország szállította a speciális igényű, sugárvédelmi szempontoknak is megfelelő betonokat. Az építkezéshez többek között könnyen szivattyúzható nehézbetont, valamint víz alatt beépíthető betonkeveréket is használtak.

A Csoport mérnökeinek olyan új betonhoz kellett alapanyagokat előállítaniuk, amelyek az építőipari normákhoz képest jóval alacsonyabb mértékben tartalmaznak kovasavat, alumíniumot, nátriumot és magnéziumot. A tervező, a Csoport szakembereivel együtt egy kiterjedt, alapos fizikai és kémiai vizsgálatot fejlesztett ki, amely segítségével minden egyes betonkeveréket megvizsgáltak annak érdekében, hogy a nagyon magas követelményeknek megfelelő alapanyagot biztosítani tudják.

A MAGYAR TERMÉK IS BIZONYÍTOTT

Magyarországi viszonylatban a szegedi ELI-ALPS Lézer Kutatóközpontot érdemes megemlíteni mint sugárvédelem szempontjából speciális építő alapanyagokat, eljárásokat igénylő beruházást. A lézeres kutatóközpontban a fény és az anyag kölcsönhatásának időbeli dinamikáját vizsgálhatják a tudósok, ami világviszonylatban is emeli a magyar tudomány rangját.

A projekt kivitelezése több szempontból is kihívások elé állította a tervezőket, a kivitelezőket és a beszállítókat is.

A LAFARGE három, alacsony hőfejlesztésű terméke is tökéletesnek bizonyult mind technikai, mind időtállósági szempontból, míg magát a betont a Frissbeton szegedi keverőüzemében állították elő, és szállították az építkezésre.

LAFARGE ELI 3A kísérletekre szolgáló technikai épület rezgésmentességének kialakítása érdekében a STRABAG-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft. 1,2 m magas padlólemezt alakítottak ki, ezzel biztosítva a kutatói berendezések elhelyezését, valamint azok stabilitásának fenntartását üzemelésük közben is. A szerkezetépítéshez a LAFARGE CEM II/B-S 42,5 N típusú, KÉK fantázianevű cementje bizonyult a legalkalmasabbnak, amely kohósalak-tartalmának köszönhetően jelentős utószilárdulással, és kifejezetten kis hőfejlesztésével, így csekély repedési hajlamával szolgálta ki a tervezői, megrendelői igényeket.

Az épület további maximális stabilitása érdekében 819 cölöpöt fúrtak a rossz minőségű, agyagos talajba, és betonoztak be a LAFARGE CEM III/A 32,5 R-MSR típusú, PIROS RAPID fantázianevű cementjével, amely kifejezetten alkalmas az olyan, nagy kezdőszilárdságú, monolit szerkezetek létrehozásához, amelyek legfeljebb XA2 környezeti osztályig ellenállóak.

A lézertechnológia „A" épületének 6642 négyzetméter alapterületű vázába a „ház a házban" konstrukció alkalmazásával kerültek a speciálisan kialakított bunkerek, melyek 1, illetve 2 méter vastag vasbeton, sugárvédelmi falakkal rendelkeznek.

Ezek az ún. „tiszta terek", ahová egyetlen porszem sem kerülhet be, hiszen már az is megtöri a fényt, és beszennyezi a kísérlet tisztaságát.

A bunkerek betonozásához nagy mennyiségű anyag bedolgozására volt szükség.

Az anyagmennyiségből adódó hőfejlődés okozta repedezések megelőzését a LAFARGE CEM III/B 32,5 N LH/ SR jelölésű, LILA fantázianevű szulfátálló kohósalakcement alkalmazása biztosította, amely kis kezdőszilárdságú, nagy végszilárdulású, kis hőfejlesztésű, ugyanakkor repedési és zsugorodási hajlama csekély.

 

lafarge flag brand

www.lafarge.hu

 

 

 

 

 

 

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

Február 2019
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Keresés

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web