Saját munkaerőképzést indít a V-Híd Csoport

594
Forrás: vhid.hu

Ágazati képzőközpontot hozott létre a V-Híd Zrt., hogy segítse a vasútépítésben dolgozók utánpótlását. A Mészáros Csoporthoz tartozó cég az idei tanévben 40 diákkal kötött szerződést, akik a gyakorlatban is megtanulhatják leendő szakmájukat – jelentette be szeptember 6-i közleményében a társaság.

Egyre nagyobb kihívás szakképzett munkaerőt találni

A nagyvállalatoknak egyre nagyobb kihívást jelent ma Magyarországon szakképzett munkaerőt találni. Különösen igaz ez a vasútépítésre, ahol egy-egy munkafolyamat speciális tudást, képességet igényel. A V-Híd Csoport hosszú távú stratégiájának része, hogy állami oktatási intézményekkel közösen újra népszerűvé tegyen egy-egy hiányszakmát – ígérte a társaság.

A 2023/2024-es tanévben 40 távközlési technikus, illetve infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető technikus szakmai gyakorlatát biztosítják a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumhoz tartozó Puskás Tivadar Távközlési és Informatikai Technikummal és a Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikummal kötött együttműködésnek köszönhetően. Az iskolákkal közösen kidolgozott képzési rendszerben olyan tizenharmadik évfolyamos tanulók vehetnek részt, akik a közismereti tárgyakból már vizsgáztak, de a szakmájukból még nem. A gyakorlati képzés keretében a diákok hetente három napot töltenek majd a nagyobb projekthelyszíneken, így például a Budapest-Belgrád vasútvonal építésén. A szakképzési szerződést aláírók havi munkabért és béren kívüli juttatásokat kapnak akárcsak a főállású munkavállalók – ismertette a V-Híd közleménye.

Az állami szakképzés és a magánszektor összefogására van szükség

Az állami szakképzés és a magánszektor összefogása csökkentheti a munkaerőhiányt és növelheti az ország versenyképességét – idézte a közlemény Sárváry Istvánt, a V-Híd Zrt. vezérigazgatóját, aki kiemelt feladatnak tartja, hogy a most elindult ágazati képzőközponttal vonzóvá tegyék a vasútépítéshez kapcsolódó szakmákat.

Lőrincz Andor, a V-Híd Csoport HR igazgatója elmondta, hogy a mostani kettő mellett a következő években még tíz szakma gyakorlati képzése indulhat el a cég kőbányai telephelyén, ahol nemcsak korszerű tanműhely, hanem kollégium is épül majd a vidékről érkező diákoknak.

A V-Híd célja, hogy olyan szakembereket neveljen, akik a szakmai gyakorlat után pontosan értik majd a vasútépítés követelményeit. A cégcsoport azt tervezi, hogy a legjobb diákokat a szakma megszerzése után is tovább foglalkoztatja.

 

Forrás: MTI