Mintegy 70 év csend után, alig tíz éve kezdődött meg Székesfehérvár belvárosának rehabilitációja, többek között a főutcai lakóházak megújulásával. Műemlék épületek felújítása esetén tervezőnek, kivitelezőnek egy sor alapvető elváráson túl a műemléki előírásokat is figyelembe kell vennie. Igaz ez az épület szinte minden elemére, de különösen a látszó szerkezetek, mint pl. egy tetőablak kiválasztása esetén.

Az épület felújítása minden szempontból példaértékű. A kifejezetten régi épületből kellett egy minden igényt kielégítő, a mai kor elvárásainak megfelelő, de ugyanakkor az utca korabeli báját megőrző házat „varázsolni”. Ehhez le kellett bontani a tetőszerkezetet, a felső födémet, helyére egy teljesen új födém és koszorú került, valamint acélszerkezetes fedélszék. A beruházó igénye ugyanis az volt, hogy a korábban kihasználatlan tetőtérbe napfényes prémium lakások kerüljenek, méretes tetőtéri ablakokkal és hatalmas teraszokkal.

Az építész a tetőtéri ablakok tekintetében izgalmas látványt nyújtó megoldásokat választott, hiszen a szimpla, illetve kettes, hármas beépítések és a különböző méretek egymás melletti, alatti, feletti variálásával, a végeredmény szemet gyönyörködtető.  A Roto tetőablakokkal ez is könnyedén megoldható, hiszen nem csak a minőség, de a dizájn szempontjából is van választék.

A tetőtér nyílászáróinak kiválasztásánál még arra is gondot fordított a tervező, hogy úgy nyíljanak az ablakok, hogy az a lakótérből egy centit se vegyenek el. Erről a felső harmadban nyíló ablakok gondoskodnak, amire a szúnyogháló is egyszerűen felszerelhető.

A tartós végeredmény három rétege

Tekintettel arra, hogy a beruházó minden szempontból a minőségi megoldásokra törekedett, így a tetőablak kiválasztása is ilyen mederben folyt. A Roto tetőtéri ablakok minőségi garanciái között elsőként szerepelt a 85 éves tapasztalat és a német precizitás, amelyet a 15 év szavatosság tesz teljessé. Utóbbit a cég az alapanyagra, a profilokra, és a külső biztonsági üveg jégkár okozta törésére egyaránt vállal. A harmadik pillér a beépítés minősége, ami gyakran a legnagyobb szerepet játszik a végeredmény minőségében. Hiába ugyanis a remek termék, ha az rosszul van beépítve.

A Roto tetőtéri ablakok a magas szintű gyári összeszereléssel úgy is mondhatjuk, hogy a piacon talán a „legbeépítésbiztosabb” megoldást kínálják.  Az ablakokra már a gyárban rákerülnek a beépítéshez szükséges komponensek: a borítólemez, a szerelővasak, a hőszigetelő keret, hőszigetelő csomag, és a belső fóliacsatlakozás, ami a belső párazárás szakszerű csatlakozását garantálja. Mindez minimálisra csökkenti a beépítés során elkövethető hibákat. Nem elhanyagolható szempont, hogy ez a megoldás a minőségellenőr munkáját is megkönnyíti! Ennél az épületnél, a gyártó javaslatára egyben a beruházó, és a kivitelező nagy örömére, egy speciális vízzáró csatlakozó szettel alakították ki az ablakokat, ezzel garantálva, hogy az alátét fólia és a tetőtéri ablak vízzáróan csatlakozzon egymáshoz, nullára csökkentve a beázás lehetőségét.

A tartósság garanciája a Roto anyagminősége

A tartósságot a Roto valódi műanyag ablakai, acélmerevítéses profiljai garantálták, ezek a fával, és fával kevert műanyagból készülő ablakokkal szemben jóval időtállóbbak. Emellett a későbbi árnyékolástechnikai igények miatt is praktikusabbak, hiszen az azok felszerelése során használt csavarozások helyén beszivárgó nedvesség nem fog károkat okozni a későbbiekben.

Fokozott energiahatékonyság a tetőtérben is

Az alacsony energiafelhasználáshoz való hozzájárulás alapvető követelmény minden épületszerkezet esetén. Ez az adott épületnél a gyári hőszigetelő keret alkalmazásával, 3 rétegű üveggel, az egy oldalsó, hőszigetelt vízzáró csatlakozással valósult meg.
Az oldalsó hővédelem fontos feladata, hogy megóvja az ablakot a külső és a belső hőkülönbség miatti páralecsapódástól, ami a tetőtéri ablakok penészesedése, nedvesedése ellen jelent tökéletes megoldást.

A vízzáró csatlakozás egy extra keményhab keret, amivel az ezen a részen gyakran előforduló hőveszteség kiküszöbölésének garanciája. Az így kialakított termék Uw értéke bőven a rendeletben megszabott, 1,25-ös érték alatt marad, hiszen ennek értéke 1,1.
És itt álljunk meg agy pillanatra! Fontos kiemelni, hogy felelős beruházóként és felelős kivitelezőként minden esetben ellenőrizni kell, hogy egy adott Uw értéket hogyan érte el a gyártó. Ugyanis egy nagyon jó minőségű üvegezéssel akkor is elélhető az előírt együttes Uw értéket, ha semmilyen oldalsó hővédelmet nem használunk, azonban így még nem oldottuk meg a párásodás és az abból fakadó épületkárok problémáját.

 

További információ a Roto tetőablakairól:
Tetőablak szakembereknek (rototetoablak.hu)