Megkapta az építési engedélyt az első telkeire az újbudai Kánai-tó mellé tervezett LAKE 11 Home & Park lakóingatlanfejlesztési beruházás. Az építkezés során 8 hektáron 900 lakás épül majd abban a városnegyedben, ami mintaértékűnek nevezhető. Az ökológiai szemlélet, a környezettudatosság ugyanis több ponton is érvényre jut a projektben, aminek a szemléletformálás is célja az építtető ATENOR céljai szerint. A készülő lakások egyik meghatározó jellemzője, hogy a fűtésük és hűtésük megújuló, geotermikus energiával történik majd.

Zöld lámpát kapott egy olyan új városnegyed felépítése, amely elsődleges céljai mellett szemléletformáló üzenetet is közvetíteni kíván az építtető szándékai szerint. A beruházó a belga ATENOR által megvalósított LAKE11 Home & Park lakóingatlanfejlesztési keretében 8 hektáron 900 lakás épül Újbudán, a Kánai-tó mellett. Az első lakásokat előreláthatólag 2023 végén adják át. Az egyes telkek értékesítésbe történő bevonása és a kivitelezés párhuzamosan folyik majd, így a fejlesztő tervei szerint 2026 végéig a teljes projekt megvalósul.

Az ökológiai szemlélet, a környezettudatosság a projekt több mozzanatában is érvényre jut. Ennek egyik jele például, hogy a zöld területek és az épített részek megfelelő arányának kialakítása érdekében a megengedett 1300 lakás helyett csak 900-at hoznak tető alá.  A fejlesztő célja volt, hogy az épületek organikusan integrálódjanak a tájba, megőrizzék az adott természeti értékeit, továbbá célzott telepítésekkel gyarapítsák azt.

LAKE11 lakópark látványterv (Forrás: lake11.hu)

Megújuló energiával történő fűtés-hűtés

A Lake11 Home & Park otthonainak megtervezésével négy, különböző stílust megálmodó tervezőirodát bízott meg az építtető: a Vikár és Lukács Építész Stúdiót, a Demeter Design Stúdiót, az Artonic Design Építészeti Kft.-t, valamint a Stúdió’100 Kft.-t. Az építészirodák igényes külső megjelenést, nagy felületen burkolt homlokzatokat, egységesen beépített modern árnyékolástechnikát, korszerű mennyezeti hűtés-fűtés technológiát és okosotthon-megoldásokat álmodtak meg az épületcsoportoknak.  A lakásokat megújuló, geotermikus energiával fűtik és hűtik. Mivel a fenntartható építés jegyében gázt nem használnak, ezért nem jut CO2 a környezetbe. A fűtési-hűtési rendszert az árnyékolók beállításával összehangolva okosotthon szisztéma vezérli az optimális hatékonyság elérése és az energiamegtakarítás érdekében.

A négy építész iroda mellett egy innovatív tájépítész tervezővel is szerződést kötött a beruházó. A projekt honlapján található információk szerint a Lake11 területére zöld parkokat, csökkentett forgalmú sétálóutcákat, kutyafuttatókat, játszóteket és tó körüli futópályát terveztek. Emellett fákat telepítenek, belső pihenőkerteket és park office lehetőségeket alakítanak ki.

LAKE11 lakópark látványterv (Forrás: lake11.hu)

Az ATENOR a telekhatárokon átívelő közvetlen környezetben is jelentős beruházásokat hajt végre a tervek szerint. Megújul többek között a tó körüli közvilágítás, valamint több mint 2 km hosszú sétány és rekortán futópálya épül. Az ATENOR a tó tulajdonosával, a XI. kerületi önkormányzattal kötött együttműködés keretében, jelentős anyagi hozzájárulást és aktív részvételt vállalt a tó régóta várt revitalizációs programjának megvalósításában.

Fejlesztői cél: mértékadó léptéket letenni a lakóingatlan piacon

A beruházó ATENOR tájékoztatása szerint a LAKE11 Home & Park építési engedélyének megszerzése fontos mérföldkő számukra. A cég fejlesztői koncepciója ugyanis a piaci sztenderdeknél jóval magasabb szintű műszaki megoldások és innovációk megvalósítása. Ennek eredményeként a főváros most olyan új városnegyeddel lesz gazdagabb, amely példaként szolgálhat a „jövő városa” jegyében épülő, további környezettudatos fejlesztések számára is – fogalmaznak közleményükben. A LAKE11 Home & Park megvalósításával az ATENOR célja az élhetőség egy új mértékadó léptékét letenni a magyarországi újépítésű lakóingatlan piacon. A karbonsemleges minősítést nemrégiben megszerzett vállalat a fejlesztéseinek meghatározó alapelveiként fogalmazza meg: óvni a zöld környezetet és biztosítani a fenntarthatóságot. Az „ActingfortheFuture” programjának keretén belül minden évben az évszámnak megfelelő mennyiségű fát ültet el mindazon 10 európai országban, ahol jelen van. Így idén Magyarországon2 022 db őshonos facsemete elültetését tervezi.

Az ATENOR hazánkban eddig irodakomplexumok fejlesztésével szerzett hírnevet. Elsőként jelent meg Magyarországon, mint zöld irodaépület-fejlesztő, munkái során azóta is dolgozik azon, hogy projektjei összhangban legyenek a legnagyobb ökológiai követelményekkel. A Budapesten található a 123 000 m2-es, Váci Greens irodakomplexum elsőként kapta meg a legmagasabb fenntarthatóságot díjazó, BREEAM Excellent minősítést 2011-ben, mellyel azóta a vállalat összes épülete büszkélkedhet. Az ATENOR emellett a speciális igényű emberek részére kialakított Access4you szempontrendszereit figyelembe véve tervezi irodaépületeit. A számos építészeti díjat is elnyert Váci Greens megvalósítását követően az Aréna Business Campus és a BakerStreet irodakomplexumok mellett a Bécsi úton a RoseVille irodaház kivitelezését végzi. Projektjeit általában saját tőkéből, nagyfokú dinamizmussal viszi végig. Az ATENOR jelenleg 10 európai ország 14 városában aktív.

 

Forrás: ATENOR közlemény, lake11.hu