Az építőipari termelés alakulása (2015=100) Forrás: insse.ro

Az idei első negyedévben 32,6 százalékkal nőtt a román építőipari termelés volumene a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte a román országos statisztikai intézet. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint is 32,3 százalék volt a növekedés.

A nyers adatok szerinti bővülés főleg a karbantartási és javítási munkálatoknak köszönhető, amelyek volumene 75,7 százalékkal nőtt, a felújításoknál 51,9 százalékos növekedést jegyeztek, az új építmények építése 20,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Az épületek típusa szerint az ipari létesítményeknél 53,2 százalékos növekedést mértek, a lakóépületek építése 21,8 százalékkal emelkedett, a nem lakóépületeknél 17,6 százalékos volt a bővülés.

Márciusban az építőipari termelés volumene csaknem 30 százalékkal emelkedett a tavalyi év harmadik hónapjához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított bővülés 26,1 százalék volt.

Tavaly csaknem 28 százalékkal nőtt a román építőipari termelés a nyers adatok szerint az előző évhez mérten, miután 2018-ban 4,1 százalékkal, 2017-ben 5,4 százalékkal csökkent éves összevetésben.

 

További információ: insse.ro

 

Forrás: MTI/Román Országos Statisztikai Intézet