EECFA: előrejelzés 2023-ig

3272

A 2021 téli EECFA előrejelző tanulmányok december 6.-án kerültek kiadásra. Az EECFA délkelet-európai régiójában optimistább a kép most 2022-re vonatkozóan mint nyáron. A 2023-as becsült visszaesést Bulgária okozza; a várt zsugorodás itt olyan nagy, hogy a régió többi országának növekedése lehet hogy nem tudja majd ellensúlyozni azt. Az EECFA kelet-európai régiójában a bővülés 2022-ben és 2023-ban is kisebb lesz, mint az előző előrejelzési körben mivel a török építési piac várakozásait lefelé módosította az EECFA.

Romániában, az EECFA legnagyobb délkelet-európai építési piacán, mérsékelt növekedés várható, míg Szerbia 2014 és 2020 között csaknem 100%-os bővülést ért el, így a következő években várhatóan platózik majd. Kelet-Európát illetően Törökországban továbbra is hisz az EECFA a fellendülés elindulásában, de csökkentette a növekedési várakozást a korábbi előrejelzéshez képest. Az orosz építési piac két évnyi növekedéshiány után az előrejelzések szerint fokozatosan bővül majd 2023-ig.

Építőipari termelés az EECFA területén, 2021 nyári és 2021 téli előrejelzés, növekedés változatlan áron  Forrás: EECFA 2021 téli előrejelzés

Bulgária

A gazdaság a vártnál lassabban állt talpra, így idén a növekedés várhatóan 3,8% lesz. A lakásépítés viszont erős a lakáshitelek alacsony kamatai miatt, melyek megfizethetőbbé teszik a lakásokat. Az ingatlan a legbiztonságosabb és legegyszerűbb a befektetni vágyóknak a negatív betéti kamatok elkerülésére. A járvány és annak tartós utóhatásai a nem-lakásépítést viszont erősen lehűtötték, az iroda- és ipari építkezések korábbi megugrása, illetve az egyre kevesebb tervezett projekt miatt. A nagy infrastrukturális projektek haladásának hiányaidén akadályozza a mélyépítés növekedését, de jövőre az alszektor felzárkózhat majd. Bulgária teljes építési teljesítménye idén várhatóan 6,5%-kal, jövőre pedig 16,5%-kal nő majd.2023-ban a 2021-2027-es EU-s programozási időszakra és a Nemzeti Helyreállítási és Ellenálló képességi tervre való felkészülés hiánya majd lehúzza az építési piacot: ebben az évben 24,9%-os zuhanásra számítanak az EECFA bolgár kutatói.

Horvátország

A turisztikai szezon minden várakozást felülmúlt és 16,2 százalékpontot adott az ország GDP-növekedéséhez, a 2020-as -8,1%-ról az idei +8,1%-ra, a Fitch-besorolás pedig egy fokozattal BBB-re ugrott. A horvát építési piac közeljövője nagymértékben függ a világjárvány alakulásától, különösen annak turizmusra gyakorolt hatásától. Az EU és a nemzetközi pénzintézetek válságkezelési finanszírozása azonban tompítja a járványhatásokat. További negatív tényezők még Zágráb város költségvetési válsága, a válság elhárítására szánt pénzek elköltésének bürokratikus késése és a jóval magasabb építési költségek. Ezek mind befolyásolják az építési teljesítmény növekedését, melyet nem az ágazat egészére, hanem szegmensenként kell értékelni (pl. szállodaépítés vs. lakásépítés).

Románia

A gazdaság GDP-arányosan idén év végére várhatóan visszatér a pandémia előtti szintre, miután reálértéken 7%-os növekedést mutatott. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint Románia GDP-növekedésének üteme 2022-ben (5,1%) és 2023-ban (5,2%) is az EU-átlag felett marad majd. A Helyreállítási és Ellenálló képességi Eszköz (RRF) pedig megalapozhatja az építési piac növekedését. Az EECFA előrejelzése szerint a teljes építési teljesítmény idén enyhén csökken majd ugyan (-0,3%), a következő két évben viszont nőni fog. Az alacsony kamatlábak és a pénzbőség a lakásépítést támogatja majd, míg a nem-lakásépítést továbbra is visszahúzzák a járvány miatt megváltozott munkavégzési szokások és korlátozások. A mélyépítésnek továbbra is nagy növekedési potenciálja van az RRF és a 2014-2020 közötti uniós kohéziós pénzek miatt, a beruházások késései ellenére is.

Építőipari termelés az EECFA területén országonként, 2021 nyári és 2021 téli előrejelzés, növekedés változatlan áron Forrás: EECFA 2021 téli előrejelzés

Szerbia

A tavalyi megszorítások után a gazdaság fellendülése a vártnál gyorsabb volt, és a GDP növekedése a becslések szerint idén eléri majd a 7,3%-ot. Ezt a felgyorsult építési munkák és a megnövekedett tőkebefektetések támogatják, ahol az év folyamán nagy, egyszámjegyű bővülés várható a 2021-es teljesítményben. Az építési teljesítményt a mélyépítési projektek, a hatalmas lakásépítési és ipari beruházások fűtik. Ezenkívül a beruházásokra fordított költségvetési kiadások a tervek szerint rekordszintet fognak elérni: 2022-ben a GDP 7,5%-át fordítják majd erre a célra. Minden mutató az egyre nagyobb növekedés és a tartós, rekordszintű építési teljesítmény irányába mutat az előrejelzési horizonton.

Szlovénia

A gazdaság a vártnál erősebben lendült fel a járvány után. Az egyik legerősebb gazdasági növekedést gyorsító tényező a bruttó állóeszköz-beruházások, melyek hatására az építési teljesítmény talpra állt. Az EECFA előrejelzése szerint a teljes építési teljesítmény a korábban vártnál hamarabb (már jövőre) meghaladhatja a 4 milliárd eurót, 2023-ban pedig elérheti a 4,3 milliárd eurót. Az építési költségek növekedése valószínűleg lelassul majd a 2021-es magas szintről, mely stabilabb építési környezetet eredményezhet, kínálati sokkok nélkül.Így lehetőség nyílik majd több nagy mélyépítési projekt gyors folytatására.Az építési teljesítményhez főként az új lakóépületek járulhatnak majd hozzá. Természetesen az előrejelzés továbbra is attól függ, hogy további karanténok nem akadályozzák az általános gazdasági tevékenységet.

Az építőipari piac mérete és fejlődése az EECFA-országokban Forrás: EECFA 2021 téli előrejelzés

Oroszország

Az építőipar viszonylag sikeresen vészeli át a járvány második évét, és a korábban erre az évre várt stagnálás az év végére 3,2%-os növekedésbe fordulhat át. Ez a váratlanul jó eredmény a hagyományosan aktív állami részvétellel működő szegmensek, a lakásépítés és mélyépítések miatt volt: idén hatalmas pénzek landoltak ebben a két szegmensben. A nem-lakáscélú építésidén is hozzájárult az építési piac növekedéséhez, elsősorban a tavalyról elhalasztott projektek tömeges befejezésének köszönhetően. Mivel azonban ezek átmeneti tényezők, az orosz építési piac növekedése 2022-ben és 2023-ban mérséklődik majd, és az EECFA előrejelzése szerint +1,9%, illetve +1,2% növekedést könyvelhet majd el évente (mivel a pozitív dinamika potenciáljának egy része már idén kimerült).

Törökország

A ​​gazdaság 2020. harmadik negyedévében kezdett magához térni a járványból, amely 2021. második negyedévében magas GDP-növekedéssel folytatódott. Bár Törökország tavaly június 1-jén megszüntette a legtöbb korlátozást a magas átoltottság miatt, most, ahogy egész Európában, elindult a járvány negyedik hulláma (igaz, még viszonylag kevesebb új esetszámmal). A becsült gazdasági növekedésidén év végére körülbelül 10% lesz, de az elmúlt hónapokban a legfőbb aggály a líra leértékelődése miatti magas infláció volt. A megkezdett építkezések nagymértékben bővültek, de a befejezések száma enyhén csökkent 2021 első 9 hónapjában. A kormány előírja, hogy a kamatlábak (a jelzáloghiteleké is) az építési költségek növekedési üteménél alacsonyabbak maradjanak. A reáljövedelmek pozitív szinten tartása a magas infláció idején fontos a lakások és más ingatlanok iránti kereslet szempontjából. Az EECFA előrejelzése szerint a teljes építési teljesítmény pozitív lesz az előrejelzési horizonton, 2,6%-os átlagnövekedéssel 2023-ig.

Ukrajna

Az építőipar számára az idei év az építésügy-szabályozásbefejezésének éve (mely még 2019-ben kezdődött). Szeptember közepén az új Építészeti és Városrendezési Állami Főfelügyelőség teljes jogú új testületként kezdett dolgozni saját felépítéssel, hatáskörökkel és új munkaelvekkel. Ukrajna építési piacán 2021. második felében fellendülés volt tapasztalható a beruházási aktivitás és az építkezés újraindítása terén. A stabil lakossági kereslet miatt továbbra is a lakásépítési szegmens az építőipar motorja. A megnövekedett építési költségek azonban az építési piac fejlődésének fő korlátai idén a lakásprojektek aktív megvalósítása ellenére (melyeket a jelzálog hitelezés élénkülése, a feldolgozóipar iránti megnövekedett kereslet, valamint a finanszírozás magas volumene támogat).

A teljes tanulmányok megvásárolhatóak, és minta tanulmányt a www.eecfa.com oldalon lehet megnézni.

 

 

Forrás: EECFA