Digitális technológia segítségével épül a templom szerkezete

5466

Háromdimenziós tervek, modern zsaluzatok. A gödöllői Szent Ágoston prépostsági templom szerkezetének építésénél a MEVA digitális zsalutervei és innovatív zsalurendszerei főszerephez jutottak.

A Premontrei Rend megbízásából épülő templom ünnepélyes alapkőletétele 2022. január 24-én történt, a generálkivitelező pedig Fejér-B.Á.L. Zrt. a System Novum Innovatív Kft. csapatát bízta meg a szerkezetépítési munkák elvégzésével. Cserháti József, a szerkezetépítésért felelős projektvezető a kihívásokkal teli feladat megvalósításában a MEVA szakértelmére támaszkodott. A zsalugyártás egyik legnagyobb piaci képviselője háromdimenziós tervekkel és egyedülálló műszaki megoldásokkal segítette a munkálatokat.

Átlátható kivitelezés 3D- vel

A feladat megvalósításához több helyen is a digitalizációt hívták segítségül a kivitelezők. Katus Richárd, a Meva zsalutechnológusa REVIT 3D programmal készített háromdimenziós zsaluzási terveket, amelyeknek köszönhetően olyan bonyolult, egyedi kivitelezési folyamatok is átláthatóvá váltak, mint például a közel 30 méteres északi és déli templomtornyok változó geometriája. A technológia sok esetben az állványok elhelyezésében is nagy segítséget jelentett a szakemberek számára.

A 3D tervezés előnye a pontosságon és a bonyolult geometriai formák lemodellezése nyújtotta könnyebbségen túl az is, hogy a tervek gyorsan elkészíthetők, telefonon vagy tableten bármikor elérhetőek.

Három dilatációs egység

A tervezett templomépület-együttest három dilatációs egységre bontották, a statikai-tűzvédelmi, kivitelezési és ütemezési igényeknek megfelelően.

Az első dilatációs rész a prelátusi bejárati előcsarnok, valamint a plébánia és a Gyümölcsoltó Boldogasszony Kápolna szárnyában található. A földszinten, a közlekedőkből a plébániahelyiségek, az oldalkápolna és vizesblokkok érhetők el. Az emeleten tanterem, vizesblokkok, a tetőtérben pedig gépészeti helyiségek kapnak helyet.

A második dilatációs részt a templom épülete maga alkotja. Alagsorában kolumbáriumot, raktárakat és egy altemplomot is kialakítanak. A földszinten a nagy belmagasságú, kereszt alaprajzú templomhajó tere, az emeleti karzattal a végében, mellette pedig a két templomtorony, lépcsőházak és a további kiszolgáló épületrészek épülnek. A templom kereszthajója képezi a harmadik dilatációs egységet, hozzá pedig egy eldilatált keresztelő kápolna kerül majd.

Speciális tornyok speciális zsaluzattal

„A templomon belül a két tornyot, mint érdekességet mindenképpen érdemes megemlíteni – ezek geometriája ugyanis eltér egy átlagos toronytól. A húsz méteres magasságban lévő 6 m magas befele dőlő falak építése speciális szakmai megoldást igényelt. Ehhez egy oktogon alakú felépítmény épült a csúcsig, ahol a MEVA 135 fokos fix sarkokelemeit hatékonyan alkalmaztuk!” – emelte ki Cserháti József. – „További érdekesség a főhajó és kereszthajó találkozásánál kialakuló keresztboltozat. Ennek megépítése hagyományos módon történik, deszka zsaluzatból alakítjuk ki a henger felületek áthatását.”

Meva zsaluk arzenálja

A szerkezet kivitelezése során a 3D terveken túl a Meva más rendszermegoldásait is alkalmazták a kivitelezést végző szakemberek. A templomtornyok kialakítása kúsztatott zsaluzási eljárással történt, amelyhez a MEVA KAB 190-es speciális robosztus munkaállványt használták. A KAB kevés kiegészítővel a magasépítés szinte minden helyzetéhez alkalmazható, nagy munkabiztonságot garantáló, gazdaságos védőállvány, és ennél a projektnél is jó választásnak bizonyult.

A felmenő vasbeton szerkezeteknél Mammut350 falzsaluzattal dolgozott a kivitelező. Az akár 100 kN/m2 frissbetonnyomás-felvevő képességű, nagy teljesítményű és robusztus zsalu gyors betonozási időket garantál, nagy felületének és gyors összeszerelhetőségének köszönhetően, amit a templom építése során jól ki lehetett használni.

Az egyik legnagyobb kihívást mégis az oldalhajó, illetve főhajó pilléreit összekötő íves gerendák kivitelezése jelentette, ami speciális állványzatot igényelt. A megoldást a MEVA MEP állványzata szolgáltatta, amelyek pontos elhelyezésében segített a már korábban említett 3D terv. A MEP kevés támasszal rendelkezik, így csupán néhány alapelemből stabil tartóállvány építhető fel, ráadásul jól alkalmazkodik bármilyen geometriához.

 

Bővebb információ Meva zsalurendszerekről: https://shop.meva.hu/termekek