A CEE régióban elérhető munkaerő magasan képzett, azonban alacsony bérigényű, amelyhez jó múltbéli teljesítmény és versenyképesség is társul az ipari termelési piacon. Ezek a tényezők együttesen lehetővé tették a régió gyártói számára a növekvő gazdasági kitermelést a nyugat-európaihoz képest aránytalanul alacsonyabb működési költségen. Ezek az attraktív feltételek biztosíthatják a további közvetlen külföldi befektetéseket a régióban.

A CEE régió 6 országának munkaerőpiaca

A CEE régióban a fizetések jelentősen elmaradnak a nyugat-európai országok kereseti szintjéhez képest, és már meglepően közel kerültek a Kínában tapasztalt bérezési szinthez.

Silviu Pop, a Colliers International romániai irodájának piackutatási igazgatója szerint: “A román gyártóiparban dolgozó munkaerő költsége egyre jobban megközelíti a kínai értéket. Lengyelországban és Magyarországon sincs számottevő különbség, míg Bulgáriában ez az érték jóval alacsonyabb. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezen országok összehasonlíthatóak Kínával a gyártott termékek széleskörűsége vagy a rendelkezésre álló munkaerő vagy a termelési kapacitás szempontjából, de kifejezetten a költség vagy földrajzi közelség oldaláról megközelítve vannak versenyelőnyei a CEE régiónak.

Hogy egy másik megvilágításba helyezzük a dolgokat, Németországban a munkaerő költségei közel háromszorosa a Csehországban és Szlovákiában tapasztaltaknak, négyszerese, mint Magyarországon és Lengyelországban, hatszorosa a Romániában és nyolcszorosa a Bulgáriában felmerülő költségeknek.” – tette hozzá Kevin Turpin, regionális piackutatási igazgató.

A termelékenység bőven tudta követni a bérek növekedését. Minden CEE régióbeli országban az egy emberre jutó előállított termék értéke és a fizetések közti különbség határozottan nőtt 2004 és 2018 között. Fontos megemlíteni, hogy a Romániában mért adat csak egy kicsivel marad el a kínaitól, míg a további CEE országok sincsenek nagy lemaradásban.

Gyártási érték növelés

A régió lehagyta Spanyolországot és az Egyesült Királyságot, illetve megközelítette Franciaországot a gyárak termelékenysége szempontjából. Míg korábban a CEE régióban található gyárak alacsony komplexitású, egyszerűbb termékek előállításán dolgoztak, addig ez az utóbbi időkben gyökeresen megváltozott: a közepes és magas technológiai értékkel bíró termékek mára magasabb részesedéssel rendelkeznek a CEE régión belül, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Gyártási érték Forrás: EUROSTAT

Az EU szabályozásai és forrásai elősegítik a reformok eljövetelét a régióban

A World Economic Forum 2010 és 2019 közötti versenyképességi indikátorai alapján 2010-ben a CEE régió átlagos pontszáma a németországi pontérték 63%-a volt csupán, amely – köszönhetően a fejlesztéseknek és a folyamatos befektetéseknek – tavaly elérte a 83%-ot. Ehhez hasonlóan az intézményi befolyás ereje a német érték 68%-áról 79%-ára nőtt 2010 és 2019 között. A magas bevételű országok átlagát nézve (amelytől a CEE régiót egyben nézve meglehetősen távol van) a versenyképességi indikátor még szebb eredményeket mutat.

Annak ellenére, hogy a régió sok jó terméket állít elő, a WEF szerint a fejlesztések mértéke továbbra is a CEE régió leggyengébb pontja marad, mely a német értéknek – aki ugyan a világ egyik legnagyobb fejlesztője – csak a felét éri el.

 

A teljes piaci jelentés ide kattintva érhető el.

 

 

Forrás: Colliers International