Az építőipari szakemberek többségének álom a legkisebb rezsióradíj

603

A szakemberek 59 százalékának nem éri el a rendeletben ajánlott minimumot a rezsióradíja – derül ki a Mapei Kft. 300 építőipari szakember megkérdezésével végzett felméréséből.

4165 forintban határozta meg idén az ajánlott minimális építőipari rezsióradíjat a június 17-én hatályban lépett ITM rendelet. A megkérdezett építőipari szakemberek átlagos nettó rezsióradíja jelenleg 4106 forint, ami a rendeletben ajánlott minimum alatt marad. Mindössze a válaszadók 38 százalékának éri el vagy haladja meg a rezsióradíja a rendeletben szereplő összeget.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint a rendeletben szereplő minimális rezsióradíj mértéke reális. Ennél alacsonyabb díjon nehéz a mai elvárásoknak megfelelő színvonalon, fenntartható módon építőipari szolgáltatást nyújtani. A szakember véleménye szerint a minimumnak valóban a minimumnak kellene lennie, megfelelő szolgáltatási színvonal és szakmai felelősségvállalás mellett.

Nincs lényeges eltérés a rezsióradíj átlagos mértékében földrajzilag. Szinte hajszálra ugyanannyi Budapesten, mint a megyeszékhelyeken, városokban és falvakban.

A megkérdezett szakemberek mindössze 1 százaléka elégedett maximálisan a saját rezsióradíjával. 65 százalék elégedett, 23 százalék elégedetlen, 11 százalék pedig nagyon kevésnek érzi. A megkérdezett szakemberek szerint 5000 forintnak kellene lennie a minimális építőipari nettó rezsióradíjnak.

A válaszadó szakemberek 69 százaléka nem is hallott a rezsióradíj emeléséről. Véleményük szerint a rezsióradíj ajánlott minimuma jelenleg 3593 forint, amivel jócskán alábecsülik a valóságot.

A felmérés eredményei szerint a koronavírus nem volt hatással a rezsióradíjakra. A válaszadók többségének (81 százalék) nem változott a rezsióradíja a járvány hatására. 10 százalék válaszolta azt, hogy csökkent, 9 százaléknak pedig kicsit nőtt a rezsióradíja.

Mikor emelte a rezsióradíjat? Adatok forrása: Hírnévügynökség

 

A válaszadók 31,5 százaléka idén emelte a rezsióradíját, 46 százalékuk tavaly, tavalyelőtt 15 százalék, ennél régebben pedig 6 százalék emelt.

 

További információ: www.mapei.hu

 

 

Forrás: Hírnévügynökség