Téglalakások átlagárainak változása az egyes megyeszékhelyeken Forrás: ingatlannet.hu

2021 első néhány hónapját tekintve nem sokat változtak az ingatlanpiaci árak, de egy nagyobb ingatlan esetében, akár csak egy négyzetméterenkénti 10 ezer forintos visszaesés vagy drágulás is milliós összegekké adódhat össze.  Az Ingatlannet.hu az egyes megyeszékhelyek ingatlanpiacián keresztül mutatja be, hogyan alakultak az árak a 2021-es év első negyedévében.

A házak kínálati árai tovább drágultak

A családi házak kínálati áraiban még tart az áremelkedés, hol kisebb hol nagyobb mértékű volt a drágulás. Az egyes vizsgált megyeszékhelyek családi házainak átlagárai közül legnagyobb mértékben a budapesti és a szegedi házak árai ugrottak meg, ami közel 5 százalékot jelentett. A budapesti családi házak januári átlagos kínálati ára 571 ezer Ft/m² volt, mely áprilisra átlag 597 ezer Ft/m²-re emelkedett. A szegedi családi házakat idén januárban 363 ezer forintért kínálták eladásra négyzetméterenként, amely 20 ezerrel forinttal magasabb összegre emelkedett az áprilisi hónapban.

Miskolcon és Debrecenben kissé kevesebb, mindössze 4 százalékos volt a házak négyzetméter árainak növekedése. Ennek következtében Miskolcon 248 ezer Ft/m²-re, Debrecenben pedig 404 ezer Ft/m²-re drágultak a házak.

Kecskeméten nem olyan nagy mértékben változtak, inkább csak stagnálnak a házak átlagárai. Bács-Kiskun megyeszékhelyén az eladó házak januárban és áprilisban mutatott átlag négyzetméter ára egyaránt 403 ezer forint körül mozgott. Pécs volt az egyetlen olyan város, ahol minimálisan is, de csökkentek a családi házak átlagárai. Így a városban idén áprilisban átlag 293 ezer Ft/m²-es áron kínálták eladásra a házakat a tulajdonosok.

A lakáspiacon már van áresés is

Az Ingatlannet.hu által vizsgált nagyvárosok családi házaihoz hasonlóan a téglalakások átlagos kínálati áraira is stagnálás vagy az áremelkedés volt jellemző eddig idén. Budapesten és Szegeden a 2021. januári árakhoz hasonlóan lehetett áprilisban is lakást vásárolni, így a fővárosban a téglalakások átlagára idén áprilisban 856 ezer Ft/m², Csongrád-Csanád megye székhelyén 503 ezer Ft/m² volt.

A többi vizsgált megyeszékhelyen a téglalakások árai négyzetméterenként több tíz ezer forinttal emelkedtek. A miskolci téglalakások átlagára négyzetméterenként 103 ezer forinttal, 561 ezer Ft/m²-re nőtt meg. Debrecenben, Kecskeméten és Győrben viszont 3% feletti dráguláson mentek keresztül a téglalakások átlag négyzetméter árai. Így Debrecenben 628 ezer Ft/m², Kecskeméten 510 ezer Ft/m², míg Győr 560 ezer Ft/m² lett az átlagos eladás.

Családi házak átlagárainak változása az egyes megyeszékhelyeken Forrás: ingatlannet.hu

Mi várható a következő hónapokban?

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján, tehát úgy tűnik, hogy egyelőre még a koronavírus harmadik hulláma sem tudta szemmel láthatóan olcsóbbá tenni az ingatlanpiac kínálati árait. Emellett azért sikerült az árak emelkedésének ütemét lelassítani, egyes esetekben stagnálni és némileg csökkenteni is.  A szakérők úgy vélik, hogy a közeljövőben nagyobb jellegű árcsökkenésre továbbra sem számíthatunk. Viszont a korlátozások feloldásával és a határok megnyitásával majd várható az ingatlanárak némi drágulása, amelynek mértéke leginkább a beoltottak számától fog függeni.

 

 

Forrás: ingatlannet.hu