Huszonnegyedik alkalommal rendezik meg az Újszegedi Bioépítészeti Napokat október 11-13 között. Az eseményen az ökologikus, környezettudatos építés és építészet témáját mutatják be előadások és kiállítás formájában. Akik előadóként, vagy kiállítási anyaggal kívánnak szerepelni a szegedi rendezvényen, szeptember 1-jéig jelezhetik részvételi szándékukat.

Október 11-13. között rendezik meg Szegeden a XXIV. Újszegedi Bioépítészeti Napokat. A rendezvény keretei között – annak címétől némileg eltérve – az ökologikus, környezettudatos építés és építészet témáját járják körbe előadások és kiállítás formájában.

Az esemény főbb témái

  • a környezetbarát építőanyagokat, szerkezeteket, építési technológiákat, környezettudatos energetikai rendszereket, berendezéseket,
  • a bio-, bio-szolár, az energiatudatos és ökologikus épületeket, az ilyen épületek építési, üzemeltetési tapasztalatait,
  • az épületek és környezetük kapcsolatát ökologikus szempontból,
  • a megvalósult épületek hatósági engedélyezésének tapasztalatait,
  • az üzemeltetésből fakadó káros környezetterhelések csökkentésének alternatív megoldásait,
  • az épületek környezettudatos energiahasználatát, az épületek energetikai jellemzőit és tanúsítását,
  • az ökologikusan tervezett illetve szervezett települések kialakításának, működésének tapasztalatait,
  • az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen ökologikusan alakított bútorokat, berendezési, felszerelési tárgyakat.

Az előadások és a kiállítás az energia- és környezettudatos anyagok, szerkezetek, technológiák felhasználásával épülő, vagy megépült épületeket és épületterveket, műszaki megoldásokat, az építészeti megformálás lehetőségeit kívánja bemutatni, különös tekintettel a megépült, megvalósult példákra. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet, az öko-város alapelvekre, a település-szintű ökológiai kérdésekre, a fenntartható építészet kérdéseire is.

Lehetőséget kívánnak továbbá biztosítani arra, hogy laikus érdeklődők és szakemberek egyaránt megismerjék az alternatív, a környezettudatos, energiatakarékos megoldásokat. Emellett céljuk az is, hogy a rendezvény alkalmat nyújtson a gyakorló szakemberek számára a tapasztalatcserére.

Előadóknak, kiállítóknak

Akik a rendezvényen előadóként, vagy kiállítási anyaggal szeretnének szerepelni, azt e-mailben tudják jelezni a lentebb megadott elérhetőségen. Egy-egy előadás tervezett időtartama hozzászólásokkal együtt 45-60 perc. A kiállítási anyagokat bemutatásra alkalmas állapotban és formában kérik be a szervezők: fotók esetében kb. 30×40 cm-es méretben, tablóknál 50×70 cm-es és 70×100 cm-es méretben, kemény kartonon, vagy farostlemezen.

A részvételi szándékot 2022. szeptember 1-jéig lehet jelezni.

A rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseket a következő címen lehet feltenni: Monostory Péter – monostory.peter@t-online.hu

További információ: http://szegedtourism.hu/hu/esemeny/xxiv-ujszegedi-bioepiteszeti-napok/

Forrás: Budapesti Építész Kamara