„Ilyen gyönyörűt még nem láttam” – vallotta be a Mapei csoport keleti és afrikai régiókért felelős termékmenedzsere, az ötcsillagos W Budapest Hotelként újjászületett Drechsler-palota műemléki terrazzo padlója láttán. A beruházás képviseli Magyarországot, a Mapei globális referenciaversenyén, műemléki felújítás kategóriában.

A több mint 135 éves épület emeleteinek folyosóit lenyűgöző terrazzo burkolat borítja, melynek műemléki felújítása világviszonylatban is kiemelkedő szakmai teljesítményt képvisel. A helyszínen hatvanezer darab díszítő elem került előállításra, melyeket lézerrel illesztettek tűpontosan a padlófelületre, majd köré öntötték a gyanta-habarcsot, ami végül megkapta a csiszolást, polírozást és a felületvédelmet.

Az épület műemléki jellege miatt jelentős kihívást jelentett a szakemberek számára, hogy az épület mozgása nem tervezett, nem lehet megmondani, hogy mekkora lesz a födémen a zsugorodási és tágulási mozgása. Ugyanakkor, mivel a modernizálás jegyében, a burkolat alá padlófűtés került, cement kötésű anyag nem jöhetett szóba, így esett a választás az epoxi terrazzo burkolatra. A földszinten pedig, szintén padlófűtésre kerülő, de kortárs epoxi terrazzo burkolat készült el.

Modern terrazzo (kivitelező: DVM Group Kft., Terrazzo: Palazzo Kft.)

Az épületnek, a történelmi múltja miatt rengeteg műemléki területe volt, amit korhűen kellett felújítani, a tervet rengeteg régi fotó és videó alapján sikerült elkészíteni. Ehhez társultak azok a technikai igények, amely a modern korral és egy ötcsillagos luxushotel követelményeivel járnak. A Mapei termékeit hidegburkolás és műemléki és kortárs terrazzo padló készítése során alkalmazták a szakkivitelezők, mintegy 17 ezer négyzetméteren.

Büszkék vagyunk arra, hogy a beépített termékeken és a szakmai segítségnyújtáson keresztül részesei lehetettünk ennek az impozáns projektnek. Ezért a beruházást benevezzük a Mapei globális referenciaversenyére a műemléki felújítás kategóriában” – árulta el Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

A szakember bízik a beruházás sikerében. 2022-ben a Puskás Aréna rekonstrukciója nyert díjat, a MAPEI Csoport leányvállalatai között évente megrendezésre kerülő versenyen. A Reference Grand Prix pályázatra a világ minden tájáról több száz nevezés érkezik.

W Budapest Hotel (kivitelező: DVM Group Kft.)

Az egykori Drechsler-palota neoreneszánsz stílusú épület Budapest szívében, a Magyar Állami Operaházzal szemben található az Andrássy úton, UNESCO világörökségi helyszínen. Az 1886-ban átadott impozáns épület Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült, és többek között itt működött a 20. század második felében a híres Állami Balett Intézet is. A hányatott sorsú épület ezt követően 20 évig teljesen üresen állt, majd a Marriott International meglátta benne a lehetőséget, és a teljeskörű renoválást követően, 2023-ban megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a magával ragadóan izgalmas stílusú, ötcsillagos W Budapest Hotel.

 

Forrás: Hírnévügynökség