Hamburg HafenCity városrészének nyugati szögletében, az Elba partján már messziről szemet szúr egy hatalmas hullámra emlékeztető üveg felület. A régi, eredetileg raktárépületként funkcionáló téglaburkolatos épület teteje hatalmas, modern, „üvegkoronát” kapott. A hanghullámokra emlékeztető üveghomlokzattal felújított épület egyike a világ legnagyobb és legjobb akusztikával rendelkező koncertcsarnokainak.

A régi és az új párosítása mindig kihívást jelent. Ez volt a feladata a Herzog & de Meuron irodának, amely egy sokoldalúan hasznosított épületet hozott létre. Az Elbphilharmonie nemcsak zenei, lakó- és kulturális központ, de páratlan építészeti megoldásokkal is büszkélkedik. 108 méter magas, teret ad egy filharmóniai hangversenyteremnek, egy kamarazenei teremnek, éttermeknek, bároknak, teraszáról Hamburg és a kikötő panorámájában gyönyörködhetünk, de hotel, fitneszközpont és konferenciatermeknek is megtalálható benne. Az új üvegépület alapját a Kaispeicher raktárépület adja, amelynek alaprajza meg is egyezik az általa megkoronázott régebbi épülettel, az épületszerkezet kialakításában azonban már élesen eltér annak egyszerű, visszafogott stílusától.

Izgalmas látvány szakmai összefogással

A felső rész üveghomlokzatának felülete 21 800 m2, ebből mintegy 5000 m2-nyi rész ívelt üvegekből készült, amelyek látványa óriási kvarckristállyá varázsolja az épületszerkezetet. A víz, az égbolt és a város fényeinek visszatükröződése a hatalmas üvegfelületen pedig még izgalmasabb, folyamatosan változó megjelenést biztosít.

Mindezt kivitelezni azonban nem volt könnyű. Az üveghomlokzat kialakításával a Josef Gartner GmbH-t bízták meg, ők pedig a Guardian Glass csapatának szakértelmét hívta segítségül. A komplikált, kihívásokkal teli feladat megoldásához szoros szakmai együttműködésre és folyamatos konzultációra volt szükség.

Egyedi üvegelemek debütáltak a projektben

Az első feladat a homlokzat ívelt üvegelemeinek kifejlesztése volt. Korábban ugyanis még nem volt rá példa, hogy bárki üvegtáblákat hajlított volna meg ilyen bonyolult 3D geometria szerint. A másik kihívást az üvegbevonatok különböző funkcióinak megőrzése jelentette a gyártás során.

A homlokzat low-E üvegezéssel, ún. hőfelvétel-szabályozó bevonattal, krómtükör foltokkal és selyemszita-nyomatú kerámiamintázattal valósult meg. Ezek közül kiemelt jelentősége volt a hőfelvétel-szabályozó bevonatnak és a krómozott foltoknak az ügyfél hatékonysággal kapcsolatos előírásainak kielégítése érdekében. A Gartner szakemberei aggódtak, hogy a hajlító kemence magas hőmérséklete ezeket a rétegeket veszélyezteti majd, vagy hátrányosan befolyásolja működésüket. Az üveg azonban stabilnak bizonyult a hajlítási folyamat során.

A Guardian Glass csapata a homlokzat tervezési szakaszában a Gartnerrel, majd a hajlított üveget beépítő SunGlass Srl. vállalattal is szorosan együttműködött annak érdekében, hogy a hajlított üvegek hatékonyság és megjelenés (pl. a hajlított üveg formái, megjelenése és színtükrözése) tekintetében megfeleljenek az építész által előírt elvárásoknak. A Guardian olyan speciális adatokkal segített, mint az üvegek hőtani és spektrofotometriai számítási adatai, hőterhelési elemzések, útmutatások az üveg hajlításával, valamint a bevonatos üveg kerámiafestésével kapcsolatban.

Felhasznált termékek: Guardian ExtraClear® úsztatott üveg, Guardian ClimaGuard® DT hőszigetelő üveg, Guardian SunGuard® Solar Light Blue 52 napvédő üveg
Beruházó: A németországi Freie und Hansestadt Hamburg képviseletében eljáró ReGe Hamburg Project-Realisierungsgesellschaft mbH
Építész: Herzog & de Meuron
Generálkivitelező: Adamanta Grundstücks-Vermietungsgesellschaft mbH & Co. és a Hochtief Solutions AG
Homlokzat: Josef Gartner GmbH
Üvegbeépítők: SunGlass Srl, BGT Bischoff Glastechnik GmbH & Co. KG, Interpane GmbH

 

Tudjon megtöbbet a modern, energiahatékony üveghomlokzatokról:
Guardian Glass: Energiamegtakarítás – Build Marketing

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: Projektek | Guardian Glass