Új Avant 800-as széria és elektromos meghajtású kompakt rakodók az Avant Tecno-tól

2873

A teljesen új Avant 800-as széria a legnagyobb és legerősebb rakodógép család a finn gyártó, az Avant Tecno választékában. Az új gépcsalád hihetetlen magasságokba tolja az Avant kompakt rakodók tejlesítményét 1900 kg emelőképességgel és 3,5 m emelési magassággal. Mindezek ellenére a méretei – 1,5 m széles, 3,5 m hosszú, 2,2 m magas, tömege 2500 kg-tól – és derékcsuklós építésmódja a 800-as szériát egy rendkívül sokoldalú és erős kompakt rakodóvá teszi. Az Avant Tecno a 2016-os BAUMA kiállításon mutatta be első elektromos meghajtású rakodógépét az AVANT e5 típust. Azóta az elektromos hajtású rakodók családja kiegészült a piacon előként lítium-ionos akkumulátorral ellátott Avant e6 modellel.

AVANT 800-AS SZÉRIA

KÉT MODELL

Induláskor két modell lesz rendelhető:

  • Avant 860i típus Kohler KDI 1903 TCR 42 kW/57 LE common rail (közös nyomócsöves), turbófeltöltésű dízelmotorral, amely megfelel az EU Stage V és a US Tier 4 emissziós normáknak.
  • Avant 850 típus Kubota V2403 36 kW/49 LE dízelmotorral azon piacokra, amelyek kívül esnek az EU Stage V és az US Tier 4 final emissziós normák hatályának.

JELLEMZŐK

A hidrosztatikus erőátvitel a minden keréknél elhelyezett, akár kétsebességes hidraulikus kerékmotorokkal kombinálva ismerős jellemző az Avant kompakt rakodók ismerőinek. A 800-as széria gépei akár 30 km/óra haladási sebességre képesek amellett, hogy a munkaeszközök meghajtását szolgáló hidraulikus folyadékáram eléri a 80 l/perc értéket.

A teleszkópos kitológém az Avant 800-as szériánál is az alapfelszereltség része. A hidraulikusan működtetett kitológém 825 mm-el nyújtja meg a főgémet, ami 3,5 m-es kanál csuklópont magasságot eredményez. Ezzel alkalmassá válik a gép az emelt oldalfalú teherautók, takarmánykiosztó kocsik és hasonló rakodási jellemzőket igénylő eszközök kiszolgálására is. A hidraulikus kanálszintező rendszer automatikusan párhuzamban tartja a munkaeszközöket a gém emelése és süllyesztése közben is.

 

FELHASZNÁLÓBARÁT SOKOLDALÚSÁG

Az új 800-as széria gépei is az Avant saját fejlesztésű adaptercsatoló rendszerével lesznek ellátva, az egyéb, például Euro 3 típusú eszközcsatoló rendszerek opcionálisan lesznek elérhetők. A munkaeszközök hidraulika tömlői a Multi Connector rendszerrel csatlakoztathatók a 800-as hordozó gépekhez, ami minden körülmények között egyszerű, „egykezes” csatlakoztatást garantál.

Az Avant 800-as gépek alapkivitelben nyitott, ROPS/FOPS vizsgabizonylattal bíró borulókerettel rendelkeznek, de opcionálisan természetesen fűtött kabin is rendelhető. Ez a DLX kabin rezgéscsillapított tartóbakokkal kapcsolódik a vázszerkezethez, ami kiváló zajszigetelést és rezgéscsillapítást eredményez. A hatékony fűtő- és légcserélő rendszer a nagyméretű ablakokkal párosítva tovább javítja a gép „felhasználóbarát” jellemzőit. A DLX kabin klímaberendezéssel is elérhető.

Az Avant rendkívül széles munkaeszköz-választéka természetesen a 800-as széria gépeihez is elérhető, miáltal a 800-as Avant gépek is hihetetlenül sokoldalúan használhatók a különböző célterületeknek kínált adapterekkel: kertépítés, építőipar, ingatlanfenntartás, mezőgazdaság, anyagmozgatás stb.

Az Avant 800 széria a 2019. április 8–14. között megrendezett BAUMA kiállításon mutatkozik be Münchenben. Az Avant 800-as gépek 2019 utolsó negyedévétől lesznek rendelhetők az importőröktől.

 

ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ KOMPAKT RAKODÓK: FOLYAMATOS FEJLESZTÉS

Az Avant Tecno a 2016-os BAUMA kiállításon mutatta be első elektromos meghajtású rakodógépét az AVANT e5 típust. Azóta az elektromos hajtású rakodók családja kiegészült a piacon elsőként lítium-ionos akkumulátorral ellátott Avant e6 modellel. Ezt a gépet a legmodernebb technológia jellemzi, melyet az Avant együtt fejlesztett a finn Valmet Automotive vállalattal, mely cégnek komoly gyakorlata van a különböző autómárkák számára tervezett és gyártott akkumulátoros hajtásrendszerekben. Mind az Avant e5 mind az e6 modell évek óta gyártásban van, és az akkumulátor hajtású rakodók iránti piaci igény folyamatosan növekszik.

AVANT E SZÉRIA

  • 100 %-ban elektromos, akkumulátor által hajtott derékcsuklós kompakt rakodók
  • Két modell:
  • Avant e5 AGM akkumulátorral
  • Avant e6 lítium-ion akkumulátorral
  • Zéró emisszió, nagyon alacsony zajszint
  • Két villanymotor: egy a hajtásrendszerhez, egy a munkahidraulikához
  • A villanymotorok által folymatosan biztosított teljes nyomaték kiváló toló/vonóerőt garantál
  • Fejlett akkumulátor vezérlő rendszer
  • Beépített 230V/16A akkumulátor töltő
  • Multifunkciós kijelző amiről leolvasható az akkumulátor töltöttségi szintje, az üzemórák száma, szerviz adatok, a külső hidraulika rendszer folyadékárama stb.
  • Emelőképesség: 900 kg
  • Emelési magasság: 2,8 m
  • Rendkívül kompakt méretek: hossz.: 2,55 m, magasság: 1,98 m, szélesség: 1,03m-től
  • Külső hidraulika rendszer folyadékárama: 30 l/min
  • Tömeg: 1400 kg-tól

A teljesen elektromos Avant e széria válasz a vásárlói igényekre és a jövőbeni emissziós előírásokra. Az elektromos meghajtású rakodógép speciálisan ajánlott olyan zárt térben végzendő feladatokhoz, ahol a megfelelő szellőztetés nem megoldott. Teljes teljesítménnyel képes munkavégzésre zérő károsanyag kibocsájtás mellett, így a gépkezelő és a további személyzet egészségét nem veszélyezteti. További előnye az e szériának a rendkívül alacsony zajszint. Ezzel olyan helyeken is alkalmas munkavégzésre, ahol rendkívül szigorúak a zajterhelésre vonatkozó előírások.

AVANT e5
  • Karbantartás mentes AGM (Absorbent Glass Mat- Abszorbens Üveg Paplan) akkumulátor
  • Savas ólomakkumulátor amelynél az elektrolit üvegpaplanban van elnyeletve – a rendkívül vékony üvegszálakból szőtt paplan nagy felületmérete miatt elegendő elektrolitot tárol a cellákban az akkumulátor teljes élettartamára.
  • 13,6 kW/285 Ah/48 V akkumulátor
  • Beépített 230V/16A akkumulátor töltő

A karbantartás mentes AGM akkumulátorral szerelt Avant e5 jó ár/érték arányt kínál a hagyományos savas ólomakkumulátor technológiájával. Az e5 széria megközelítőleg ugyanazokkal a képességekkel rendelkezik mint az 500-as gépcsalád és sokféle Avant munkaeszközzel használható.

Az e5 – akárcsak az e6 – két villanymotorral rendelkezik: egy 7,2 kW-os motorral a hajtásrendszerhez és egy 2 kW-os motorral a gém működtetéséhez és a külső hidraulika rendszerhez. A fedélzeti töltőegység a standard felszereltség része, mellyel bármilyen 230V/16A-s konnektorból tölthető a gép. Az Avant e5 külső hidraulika rendszere 30 l/min folyadékáramot biztosít, ami elegendő a legtöbb Avant munkaeszköz meghajtásához.

Az Avant e5 egy töltéssel megtehető üzemideje nagymértékben függ a munkafeladattól. Az akkumulátorcsomag töltési ideje 100%-os kapacitásra kb. 5 óra, 80%-ra kb. 3 óra.

AVANT e6
  • Lítium-ion akkumulátor technológia
  • 13,6 kW/285 Ah/48 V akkumulátor
  • Beépített 230V/16A akkumulátor töltő
  • Két gyorstöltő állomás elérhető: 400V/16A és 400V/32A

Az e6 a piacon első lítium-ionos akkumulátorral ellátott kompakt rakodó. Ezt a gépet a legmodernebb akkumulátor vezérlő technológia jellemzi, melyet az Avant együtt fejlesztett a finn Valmet Automotive vállalattal. A Valmet Automotive komoly gyakorlattal rendelkezik az auto- és gépipar számára tervezett és gyártott akkumulátoros hajtásrendszerekben.

Az e6 modell is két villanymotorral rendelkezik: egy 7,2 kW-os motorral a hajtásrendszerhez és egy 2 kW-os motorral a gém működtetéséhez és a külső hidraulika rendszerhez. A fedélzeti töltőegység itt is a standard felszereltség része, mellyel bármilyen 230V/16A-s konnektorból tölthető a gép. Az Avant e6 külső hidraulika rendszere is 30 l/min folyadékáramot biztosít, ami elegendő a legtöbb Avant munkaeszköz meghajtásához.

A lítium-ionos akkumulátor technológia jóval nagyobb teljesítményt biztosít, mint a hagományos savas ólomakkumulátorok. Kisebb teljesítmény igényű munkafeladatoknál a lítium-ionos rendszer 30%-al nagyobb teljesítményt biztosít a hagyományos technológiánál. Nehéz munkafeladatoknál akár háromszorosa is lehet az üzemeideje a lítium-ionos rendszernek az savas ólomakkumulátoroshoz képest. Egy tipikus felhasználásnál, amikor a gépet bontási munkaterületen való anyagkihordásra használják az üzemi ciklusidő akár 4 óra is lehet.

Még ennél is jelentősebb előnye a lítium-ionos rendszernek a gyors tölthetőség.
Az Avant e6 akkumulátor csomagja 20%-os töltöttségi szintről 80%-ra 30 perc alatt feltölthető a 400V/32A-es gyorstöltő használatával és 0-ról 100%-ra egy óra alatt, ami lehetővé teszi az akkumulátor feltöltését akár az ebédszünet alatt. A gyorstöltő állomások egyszerűen mozgathatók a munkaterületeken akár az Avant géppel, de el vannak látva villazsebekkel és emelőszemekkel is targoncás, vagy darus mozgatáshoz.

A lítium-ionos akkucsomag 30%-al könnyebb is a savas-ólomakkumulátor csomagnál. Ez is segíti a hosszabb ciklusidőt nehéz munkafeladatoknál. Az alacsonyabb géptömeg kisebb talajnyomást is eredményez, ami hasznos tulajdonság lehet pl. az emeleti, vagy tetőszinteken végzendő feladatokhoz.

További részletek: www.avanttecno.com, www.verbis.hu

 

A kompakt rakodókat gyártó finn Avant Tecno Oy erőteljes expanziója tovább folytatódik. A cég árbevétele először 2018-ban lépte át a 100 millió eurós álomhatárt, ami 17%-os növekményt jelent az előző fiskális évhez képest. Az Avant cégcsoport 2018-as konszolidált árbevétele a három értékesítő leányvállalat és az emelőkosaras gépeket gyártó Leguan Lifts Oy teljesítményével 123,5 millió eurót ért el. Az értékesítés 80%-a exportból származilk.”Az elmúlt évtizedben erőteljesen növekedtünk. A sikerünk oka elsősorban a kiterjedt célpiac jónéhány megcélzott piaci szegmenssel, amit folyamatos fejlesztéssel és moduláris termékportfólióval támadunk. A vásárlói igények kiszolgálása jelenti a kutató/fejlesztő tevékenységünk alapját. Ezáltal olyan gépeket fejlesztünk, melyekre valós igény van a piacon. Eddig szerencsére minden célkitűzésünket elértük, de folyamatosan a “pulzuson kell tartanunk ujjunkat “a termékeinkre, gyártástechnológiánkra és a piaci reakciókra figyelve” nyilatkozta az Avant Tecno Oy értékesítési igazgatója, Jani Käkelä.

Az Avant a jövőben is évi 10%-os növekedéssel kalkulál. A kitűzött célt az európai piacokon megszerzett stabil poziciók további erősítésével és az amerikai piaci jelenlét erőteljesebb fejlesztésével kívánják elérni, ahol 6 éve jelent meg az Avant saját leányvállalatával.

Befektetésekkel támogatják a növekedést

Az Avant az elmúlt tíz évben a LEAN spirit (a Toyota által fejlesztett gyártási folyamatszervezési filozófia) alapján fejlesztette gyártási folyamatait. A gyártástechnológia fejlesztési metódusa az igényeket követő folyamatos fejlődés. A Kanban, Kaizen és 5S gyártási koncepciók széleskörűen ismertek és elterjedtek. A hangsúly a gyártásfejlesztésben az anyagáramot biztosító folyamatok optzimalizálára került. Az elmúlt három évben megközelítőleg 10.000 m2-el bővült az összeszerelő sorok rendelkezésre álló terület. A gyártókapacitás 30%-al nőtt, a gyártásban részt vevő személyi állomány 10%-al. “Jelenleg 10 millió eurót tervezünk invesztálni a gyártástechnológia fejlesztésébe. Célünk a mai gyártási kibocsájtás 50%-os növelése. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 100 db rakodógép per hét kapacitást 150 db gép per hét kibocsájtásra növeljük.” nyilatkozta az Avant Oy gyártásáért felelős alelnöke Saku Vastamäki.

A gyártási folyamat a három egységből álló automata lézeres vágóasztaloknál kezdődik. Ezek egyike még ez év során lézersugaras eszközre lesz cserélve. A lemezhajlító gépsor kapacitása 2019 februárjában jelentősen bővült egy új, automata hajlítógép rendszerbe állításával. Az Avant gépek vázszerkezetének gyártása már 2007-től hegesztőrobotokkal történik. Jelenleg 7 db automata robot dolgozik a hegesztő állomásokon, melyeket 2 db-al egészítjük ki még ebben az évben. Az új, automata porfestő gépsor 2018-ban állt csatarendbe.

A gyártástechnológia folyamatos fejlesztése kulcsfontosságú a további növekedéshez. A következő két évre szóló fejlesztési terv megvalósítása már folyamatban van. A gyártásfejlesztés következő állomása a vázszerkezet megmunkált alkatrészeinek gyártás-automatizálása, új összeszerelő sorok elindítása, és a belső logisztikai folyamatok magasabb szintű automatizálása. A gyártástechnológia fejlesztéséhez kapcsolódó minden projekt tervet 2021-re megvalósítunk.

Ezekkel a fejlesztésekkel biztosítjuk a jövőnket. Az Avant jelenleg globális piacvezető a kategóriájában és a mi a célunk az, hogy megőrizzük ezt a pozíciót. Büszkék vagyunk arra, hogy minden gyártási folyamat “made in Finnland” és ezt a jövőben is megtartjuk. Ez az amit szeretnénk és amiért természetesen keményen dolgozunk” vonja le a következtetést Vastamäki.


Forrás: Verbis

ÜZENET KÜLDÉSE

Kérjük, írja be hozzászólását!
Kérjük, adja meg nevét