Ez lesz a 2019. november 29-én megrendezésre kerülő Műegyetemi Épületgépész Nap mottója.

Az épületgépészet feladata, célja mindig is az ember számára egészséges környezet kialakítása volt az épületek belső tereiben, ahol jól is érzi magát a használó, és mindez költségeiben kedvező. Ezeket a gondolatokat 20 vagy 40 évvel ezelőtt is írhatták volna, akkor is igaz volt és ma is az. Igaz, mert az épületgépészet is folyamatosan megújul és az egészség, a kényelem és a hatékonyság szavak új tartalmat kapnak a tudomány és a technika fejlődésének eredményeként.

Egy épület elhelyezkedése, tájolása, a helyiségek beosztása egyrészt adottság, másrészt az építész döntése, felelőssége. A működtetés, a hosszútávú üzemvitel feltételeinek meghatározásában azonban az épületgépész tervező felkészültségének, tervezői hitvallásának döntő szerepe van. Milyen műszaki megoldást választ és ajánl az építtető számára – megismerve annak anyagi lehetőségeit, igényszintjét fűtés, hűtés, vízellátás, csatornázás, frisslevegő-ellátás, világítás területén. A megvalósuló épület olyan végeredmény, ami tükrözi a közreműködő szakemberek felfogását, együttműködésük hatékonyságát.

Egészség. Kényelem. Hatékonyság.

Erről szól az idei évben a Műegyetemi Épületgépész Nap.

Neves külföldi előadók november 29-én

Az épületgépész szakemberek mindennapi munkája mellett szükséges a tudományos kutatások, világ trendek követése, ismerete is. Ezek eredményei hatással vannak, lesznek jövőbeni mindennapi feladataikra tervezési, kivitelezési munkájuk során.

Örömünkre szolgál, hogy a Műegyetemi Épületgépész Napra két neves külföldi vendégelőadó elfogadta meghívásunkat.

Az okos épületekről Dr. Jin Wen, a Drexel Egyetem (USA) professzora, az ASHRAE Okos Épületek Műszaki Bizottságának elnöke, a KTH Royal Institute of Technology (Stockholm) vendégkutatója tart előadást.

Az előadáson átfogó képet kaphatunk az okos épület technológiákról, különös hangsúlyt fektetve az amerikai “Automatikus hiba detektálás és diagnózis” (Automated Fault Detection and Diagnosis – AFDD) az épületgépészetben rendszerre. A leggyakrabban előforduló szabályozási, üzemeltetési és épületgépészeti berendezésekkel kapcsolatos hibák (instabil szabályozási algoritmusok, hibás szenzorok, beragadt szelepek) erőteljesen kihatnak egy épület energetikai hatékonyságára.

Az AFDD rendszer bemutatásában megismerhetjük a témában felmerülő piaci igényeket, műszaki kihívásokat, jelenlegi kutatás-fejlesztési státuszt és a már elérhető szoftvereket, eszközöket. Összefoglalásként a piaci akadályokról, jelenleg is futó ígéretes módszerekkel foglalkozó projektekről és a jövőbeli fejlesztési irányokról hallhatunk. Az előadásban felmerülő egyéb témák: egy hiba felmerülésének következményei, hogyan értékelhetünk egy hiba detektálási rendszert, a hiba tesztelésével kapcsolatban felmerülő problémák.

Az épületek dinamikus szimulációjáról Prof. Ardeshir Mahdavia, a Bécsi Műszaki Egyetem professzora tart előadást. Ez a plenáris előadás az épületenergetikai szimulációkkal kapcsolatban feszeget számos kérdést. Egy gyakorlatias definícióból kiindulva, az előadásban szó lesz az épületenergetikai szimulációk fajtáiról illetve azokról a helyzetekről, amelyekben használatuk elengedhetetlen. Ezen belül az érintett témák: épülettervezés és üzemeltetés támogatása szimulációkkal, több léptékű szimuláció használat (egyes épületszerkezetektől, a teljes épületszimuláción keresztül a városléptékű szimulációkig) és épülethasználói magatartás és jelenlét szimulációk.

 

További információk és programok: talalkozzunk-muegyetem.hu

 

 

Forrás: BPMK