Az építőipari termelés trendje (2015 havi átlaga = 100) Forrás: KSH

2019 szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 17,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 18,7, az egyéb építményeké 17,2%-kal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,2%-kal nőtt az augusztusihoz mérten. A III. negyedévben az építőipar termelői árai 9,5%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2019 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületeké 18,7, az egyéb építményeké 17,2%-kal. Az épületeknél lakó-, kulturális és ipari épületek építése, az egyéb építményeknél út- és vasútfejlesztési munkák eredményezték a növekedést.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 16,9, az egyéb építmények építésében 21,1%-kal nőtt. A speciális szaképítés termelése 16,2%-kal bővült.

megkötött új szerződések volumene 60,0%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 16,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 98,8%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Szeptemberben útépítésekre és árvízvédelmi létesítmények építésére kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 7,6%-kal elmaradt a 2018. szeptember végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 53,8%-kal nőtt, az egyéb építményeké 20,6%-kal csökkent.

Az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva az építőipari termelés 28,0%-kal emelkedett.

Építőipari termelői árak

A III. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 10,7, az egyéb építmények építése vonatkozásában 8,8, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 9,3%-kal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar árai az előző negyedévinél 1,7%-kal magasabbak voltak.

 

További információ: www.ksh.hu

 

 

Forrás: KSH