Két számjegyű növekedés a KÉSZ Csoportnál

672

Folytatódik a külföldi terjeszkedés

A bizonytalanabbá váló gazdasági környezet ellenére jelentős növekedéssel zárta az első félévet az egyik legnagyobb magyar építőipari vállalatcsoport, a KÉSZ Holding Zrt. Az idén 40 éves cégcsoport féléves árbevétele az előző év azonos időszakához képest 21 százalékkal, 84,7 milliárd forintra emelkedett – közölte a társaság. A több mint 2 ezer főnek munkát adó KÉSZ Csoport a meglévő szerződésállománya alapján idén és 2023-ban is stabil teljesítményre számít az árbevétel tekintetében.

Két számjegyű árbevétel-növekedéssel zárta az idei első félévet a KÉSZ Csoport: az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 84,7 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakához képest 21 százalékos növekedést jelent. A cégcsoport konszolidált adózás előtti eredménye a széles portfoliónak köszönhetően mintegy 5 milliárd forintra rúgott, azaz 17,5 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest. A KÉSZ Csoport saját tőkéje mintegy 38 százalékkal 45,8 milliárd forintra gyarapodott. A konszolidált mérlegfőösszeg pedig 24,3 milliárd forinttal, közel 17 százalékkal 169 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Stabil likviditási helyzet

A tervezéstől, a gyártáson és kivitelezésen át, az üzemeltetésig teljes körű tevékenységet végző, idén 40 éves KÉSZ Csoport 2021. év végi eredményére hatással volt az idén februárban kiélesedő orosz-ukrán konfliktus. Bár a KÉSZ Csoport értékvesztést volt kénytelen elkönyvelni a tagvállalatok ukrán és az orosz érdekeltségekben nyilvántartott üzletrészei, valamint a tagvállalatokkal szembeni követelések miatt, a tőke-, jövedelmi és likviditási helyzete stabil maradt, és javult is a korábbi időszakhoz képest.  Az ukrán tagvállalatok mentesültek a 2021-re vonatkozó konszolidálás alól, míg az orosz tagvállalatok kikerültek a KÉSZ Holding érdekeltségi köréből.

Vida Tamás, a KÉSZ Holding Zrt. vezérigazgatója

„Az első félévben fokozatosan, egyre nehezebbé váló gazdasági helyzet ellenére a KÉSZ Csoport jelentős, 21 százalékos árbevétel-növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest. A vállalat komoly erőfeszítéseket tett és tesz azért, hogy kezelni tudja az áremelkedésből és a gazdasági bizonytalanságból adódó kedvezőtlen hatásokat. Annak ellenére, hogy az építőipari szereplők a korábbinál sokkal óvatosabbá váltak az alapanyag-, nyersanyag- és energiaárak emelkedése miatt, minősített megrendelői szerződéses állományunk alapján 2022-ben és 2023-ban is stabil, megbízható árbevételre számítunk” – mondta Vida Tamás, a KÉSZ Holding Zrt. vezérigazgatója.

A vezető hozzátette, az építőipar hosszabb távú jövője szempontjából, így a gazdasági növekedésben betöltött szerepe miatt kulcsfontosságú azonban, hogy az elmúlt években kiépült kapacitások fennmaradjanak.

Folytatódik az erőforrások bővítése és a nemzetközi terjeszkedés

A KÉSZ Csoport célja, hogy folyamatosan növelje a kapacitásait, és tovább erősítse a nemzetközi jelenlétét. Ennek érdekében a vállalat az elmúlt évben két alkalommal vállalati kötvényeket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának keretében, 22 milliárd forint és 11 milliárd forint névértéken. Az így befolyt friss tőkét pedig elsősorban az építőipari kapacitásai bővítésére és hatékonyságnövelésre, valamint ingatlanfejlesztési portfóliójának bővítésére fordítja.

Vida Tamás azt is elmondta, hogy a KÉSZ Csoport az idei utolsó negyedévben friss tőkét szeretne bevonni zöld minősítési kötvénykibocsátás vagy hosszú lejáratú hitelfelvétel keretében – a tranzakció célja ingatlanfejlesztések részleges finanszírozása. A befolyó új források ugyanis a KÉSZ Csoport nemzetközi jelenlétét erősítenék és a tevékenységek diverzifikálását, konkrétabban a szerbiai és romániai ingatlanfejlesztéseket fedeznék.

Az erőforrások bővítését és a külpiaci tevékenység fokozását támogatja az is, hogy májusban a vállalat többségi, 90 százalékos tulajdonrészt szerzett a FRONTAL Holding Zrt.-ben. A tranzakciónak köszönhetően meghatározó szereplő jött létre nemcsak a hazai, de nemzetközi alumínium-üveg homlokzattechnikai piacon is. Ezzel a lépéssel a KÉSZ Csoport még komplexebb szolgáltatást tud biztosítani a nemzetközi, főként a nyugat- és észak-európai piacokon.

 

Forrás: KÉSZ Csoport sajtóközlemény