Európai szinten is meghatározó alumínium-üveg homlokzattechnikai vállalat jött létre

Többségi, 90 százalékos részesedést szerzett a KÉSZ Csoport, Magyarország egyik vezető építőipari vállalatcsoportja a FRONTAL Holding Zrt-ben. A tranzakció eredményeként közép- és kelet-európai szinten is egy rendkívül meghatározó alumínium-üveg homlokzattechnikai vállalat jött létre.

AGORA A2 épület, homlokzat kivitelezője az ALUFE Kft.

Nemzetközi szinten is jelentős akvizíciót hajtott végre a magyar magántulajdonban lévő KÉSZ Csoport. A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásával meghatározó, 90 százalékos részesedést szerzett a FRONTAL Holding Zrt-ben Magyarország egyik vezető építőipari vállalatcsoportja, amellyel még lendületesebben folytathatja külpiaci terjeszkedését. A tranzakciónak köszönhetően Közép- és Kelet-Európa egyik legjelentősebb alumínium-üveg homlokzattechnikai vállalata jött létre.

A FRONTAL Csoport legismertebb tagvállalatának, az Alufe Kft-nek a jogelődje a Fémmunkás Rt. 2000-ig alumínium homlokzatok, nyílászárók és lemezburkolatok komplett kivitelezését végezte, azóta a cégcsoport fő tevékenységét az üveghomlokzati rendszerek jelentik.

„A KÉSZ Csoport tevékenységéhez jól illeszkedik ez a felvásárlás. A tranzakciónak köszönhetően meghatározó szereplő jött létre az alumínium-üveg homlokzattechnikai piacon. A két cégcsoport együttműködése rendkívül erős alapokon nyugszik, hiszen a gyártástechnológia is azonos elven és saját erőforrás alapon működik, illetve mind a két fél törekszik a termék-, illetve digitalizációs fejlesztésekben rejlő szinergiák kihasználására. Hiszünk benne, hogy ezzel a lépéssel még komplexebb szolgáltatást tudunk biztosítani a nemzetközi, főként a nyugat- és észak-európai piacokon, mindezt aktív, folyamatos jelenléttel párosítva” – kommentálta az akvizíciót Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

A Felek között született megállapodás értelmében Bikádi János, a FRONTAL Csoport alapítója és korábbi többségi tulajdonosa a továbbiakban stratégiai tanácsadóként segíti a németországi és hazai piaci terjeszkedés fenntartását, valamint az integrációt.

„A mostani ügylettel elinduló együttműködés sikerességét megalapozza, hogy a KÉSZ Csoport és a FRONTAL Csoport is azonos értékekre, főként az emberre és a szakértelemre épített, dinamikusan fejlődő szervezettel rendelkezik, amely irányításában az alapító mindmáig tevékenyen részt vesz. Bízunk benne, hogy a szinergiák kiaknázásával és termékkörünk bővítésével még magasabb szintű szolgáltatást tudunk nyújtani a partnereinknek” – mondta Bikádi János.

Az idén 40 éves, családi vállalatként indult KÉSZ Csoport mára nem csak a hazai építőipari piac egyik meghatározó szereplője, hanem a régió több országában is hosszú évek óta aktívan jelen van építőipari és gyártási tevékenységeivel. A cégcsoport 2020-as teljesítményéhez képest 40 százalékot meghaladó növekedéssel, 166 milliárd forintos konszolidált árbevételt ért el 2021-ben és közel 2100 főt foglalkoztatott. A következő években pedig további növekedést tervez.

 

Forrás: Positive Adamsky