A betonacél ára több mint 30 százalékkal, a fa és fűrészárú mintegy 25 százalékkal mérséklődött. Összességében azonban a háború előtti szintnél még mindegyik 10-15 százalékkal drágább a jelenlegi árszint. Árkorrekció más építőanyagoknál és termékeknél nem tapasztalható, de jó néhány kategóriában már megszűnt az anyaghiány, és jócskán lerövidültek a szállítási határidők – számol be a vg.hu a kereskedők jelzéseire hivatkozva.

Nemrég egyes termékek a háború előtt jegyzettnél már akár 40 százalékkal is többe kerültek, és jókora kihívásokkal néztek szembe az ellátási lánc szereplői az anyaghiány és a szállítási határidők csúszása miatt is.  Az elmúlt egy hónapban azonban bizonyos termékkategóriákban szépen korrigáltak az árak, a betonacél például több mint 30 százalékkal, az építési fa és a fűrészáru mintegy 25 százalékkal lett olcsóbb – tájékoztatta a vg.hu-t  Wiesinger Raimund, a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE)  elnöke, a Lambda Systeme Kft. ügyvezető igazgatója. Rámutatott arra is, nem éves alapon csökkentek az árak, a háború miatt kilőtt szintek szelídültek meg mostanra.

Összességében azonban még mindig 10-15 százalékkal magasabb a jelenlegi árszint, mint február közepén volt. Az acéltermékek esetében korrigáltak a nemzetközi árfolyamok és a beszerzési láncok is átrendeződtek, az Ukrajnában megsemmisült gyártókapacitást más forrásokból – például Törökországból – pótolni tudták a kereskedők – számol be a gazdasági lap.

Készleteket halmoztak fel a gyárak, a kereskedők és a kivitelezők

Az árcsökkenéshez részben az is hozzájárult, hogy Magyarországon telítődtek az értékesítési csatorna szereplői, a korábbi hiányjelenségek miatt építő- és nyersanyagkészleteket halmoztak fel a gyárak, és a kereskedők meg a kivitelezők is több hónapra előre bevásároltak a különböző építési fázisokhoz, hogy ne lassuljon le a kivitelezés. Mint írják, aki csak tehette, nemcsak a betonacélt és a faanyagot, hanem a teljes építőanyag-készletet beszerezte. Ráadásul az árszintek részbeni csökkenése megnyugtatta a kedélyeket, így megszűnt a pánikvásárlások miatt a beszerzési láncokra nehezedő nyomás és a kereslet is kezelhetőbbé vált.

Mindezek miatt az is előfordul Wiesinger Raimund szerint, hogy a felhalmozott készleteket kiárusítani igyekvő kereskedőknek köszönhetően egyes építőanyagoknál kedvezőbb árszintek is megjelenhetnek. A betonacél és a faanyagok árának mérséklődése jó lakmuszpapír a piacon, előrevetíti, hogy más termékkategóriákban is előbb-utóbb korrekcióra kerülhet majd sor.

Több anyag esetében nem változott az ár, és bizonyos tényezők elnyelhetik a korrekciók

A vg.hu cikkében felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy a továbbra is magas költségszintek miatt a szárazépítészeti anyagok – a gipszkarton és tartószerkezetei –, valamint az égetett kerámiatermékek – például tégla, cserép – ára nem változott, a gyártók teljes kapacitással működnek. Ugyanez a helyzet a szigetelőanyagok többségénél is, kivéve a szálas szigetelőanyagokat, ám arra van remény, hogy a kőzetgyapot esetében a közeljövőben rövidülhetnek a szállítási határidők.

A teljes fordulatszámra kapcsolt építőanyag- és építésitermék-gyárak közötti árversenyből eredő korrekciót a forintgyengülés, az importált gyártási nyersanyagok további áremelkedése és az energiaárak sajnos elnyelhetik – véli Wiesinger Raimund.

A hazai építőanyag-piaci szereplők óvatosabb megrendelői magatartást érzékelnek, de arra számítanak, hogy a megkezdett beruházások, felújítások az év végéig folyamatos keresletet biztosítanak az iparág szereplőinek. Már látják az újonnan induló projektek csökkenő anyagigényét, de egyelőre forgalomesést összességében nem tapasztalnak – mondta az ÉKE elnöke a vg.hu-nak.

Az otthonteremtési és felújítási támogatásokra szükség van az újabb ár- és ellátási problémák leküzdésében

Az építőanyag-kereskedők bíznak benne, hogy az otthonteremtési és felújítási támogatásokat meghosszabbítják, méghozzá legalább fél évvel a lejárat előtt bejelentve, hogy ne legyen újabb keresleti torlódás, ismétlődő ellátási nehézség és egyébként elkerülhető áremelkedés az építőanyagok piacán.

A jelenleg is élénk építőanyag-piacon a második fél évben a hiányjelenségek további enyhülése és a finiselő otthonfelújítási támogatási program révén a homlokzati hőszigetelő rendszerek, a gipszkarton, a hideg- és melegburkolatok, a gépészeti termékkörök és a tetőfedő rendszerek iránti kereslet felpörgésére számítanak a kereskedők – írja a vg.hu.

Forrás: vg.hu