Okosotthon kivitelezői szemmel – erre készülhetnek az építtetők

210

Az elmúlt néhány évben nem csak globálisan, hanem hazai szinten is egyre nagyobb figyelem övezi az okosotthonok piacát. Azonban a jelenleg elérhető rendszerek csupán a fogyasztói igények töredékét szolgálják ki, a fogyasztóknak az energiahatékonyságon túl számos kényelmi és szociális funkció integrálására is igényük van.

A fejlődés motorját kétségkívül a fiatalabb generációk igényei fogják jelenti, amelyekkel az építtetőknek is pontosan tisztában kell lenni. De milyen új fejlesztésekre lehet igény a közeljövőben és milyen funkciók elengedhetetlenek a jövő okosotthonai esetén?

Az energiahatékonyságon túlmutató funkciókra is nagy az igény

Előrejelzések szerint az elkövetkezendő néhány évben robbanásszerű növekedés jellemezheti majd az intelligens otthonvezérlés piacát globálisan. Mind a fejlesztőknek, mind az építtetőknek tisztában kell lenniük a folyamatosan változó fogyasztói igényekkel, de az egyre tudatosabb fogyasztói társadalomra is fel kell készülniük. A ma elérhető felhőalapú rendszereket az energiatakarékossági rendeltetésen túl további kényelmi és szabadidős funkciókkal is bővíteni kell.

A legtöbb fogyasztói trenddel már a hazai építtetők is találkozhattak a piacon, mint például a zöld gondolkodásmóddal vagy az energiatakarékossággal. Jó példa lehet ezek fontosságára a 2021-től érvényes energetikai szabályozás az új építésű otthonok esetében. Azonban a fiatalabb generációk ennél jóval többet várhatnak majd az új rendszerektől: a mesterséges intelligencia adta lehetőségek integrálását az egészségmegőrzést, az otthoni munkavégzést támogató vagy a biztonságérzetet növelő funkciókon keresztül.

Rövid távú vagy hosszú távú tervezés?

A hazai lakásvásárlókra sokkal inkább a hosszú távú tervezés a jellemző, mintsem a folyamatos költözés. Ez fontos szempont az építtetők számára, hiszen az új építésű lakások esetén olyan integrált otthonvezérlési rendszer telepítése a célszerű, amely akár bármikor, kevés energiabefektetéssel bővíthető. Emellett elengedhetetlen ma már a korábbiakban említett intelligens hűtő-és fűtő rendszer beépítése is. Ez a funkció is ma már számos ponton bővíthető energiatakarékossági szempontból és megújuló energiaforrásokat is képes kezelni.

Emellett a kiépített rendszerek olyan funkciókkal is bővíthetők, amelyek a vezérlést teszik gyorsabbá és egyszerűbbé. Ilyen a hangalapú vezérlés például, amely egyaránt társítható a hűtő-fűtő rendszerhez, de az intelligens világításhoz vagy nyílászárókhoz is.

A szenzortechnikáé a jövő

A mesterséges intelligencia okosotthon rendszerekbe való integrálása kifinomult szenzortechnikán alapul, amely nemcsak az otthoni biztonság területén kap majd szerepet az elkövetkezendő időkben, hanem elősegíti az egészségmegőrző és kényelmi funkciók integrálását is. A MI alapú rendszer képes lesz az önálló működésre és tanulásra a szenzorok által gyűjtött viselkedési minták alapján, felváltva ezzel az emberi programozást.

 

Forrás: Rackhost.hu