Forgatókönyvek a svájci építési piac előrejelzésére

828

Figyelembe véve az ukrán háború európai gazdaságra gyakorolt lehetséges hatásait, a KOF tavaszi előrejelzése két forgatókönyvet lát a svájci építési beruházások pályáját illetően. Pesszimista forgatókönyv esetén az építőipari beruházások Svájcban 2023-ban várhatóan jelentősen visszaesnek. És bár az optimista forgatókönyv az alap előrejelzés, ennek a megvalósulási esélye nincs meghatározva.

Tavaly az energia, a nyersanyagok és a szállítás globális áremelkedése mind a feldolgozóiparban mind az építőiparban megemelte az árakat. A gyorsuló globális kereslet, mely az ellátási lánc akadozását okozta a termelésben és a szállításban is, világszerte megrázta az iparágakat és a piacokat. A svájci építőipar átlag feletti áremelkedéssel szembesült tavaly. 2021 elején például a fa, acél és műanyag globális hiánya miatt a svájci építőipari cégek anyagárai emelkedni kezdtek. Az áremelkedés nemzetközi összehasonlításban viszont visszafogott volt, mely részben az erős svájci franknak volt köszönhető ami az importált infláció ellen hatott. A magasabb anyagköltségek miatt az átlagos építési árindex 2021-ben 2,6%-kal nőtt éves alapon.

Építőipari és anyagárak változása 2010-2021

A 2022-es orosz invázió Ukrajna ellen további kínálati sokkokhoz vezet a nyersanyagok és köztes termékek esetében. További áremelkedésekkel kell számolni az olaj, a földgáz, a szén, az ipari fémek, mint például az alumínium, a réz, a nikkel, a palládium és a titán (az autóipar nélkülözhetetlen anyagai) fokozódó hiánya miatt. A különösen gyártásintenzív európai gazdaságok jelentős veszteségeket szenvedhetnek el 2022-ben. Az ukrán háborúval összefüggő olajár-emelkedés gazdasági következményeinek megértéséhez egy 2015-ös tanulmány kiindulópontot kínál a globális olajár-sokk rövid és középtávú hatásainak számszerűsítésére a svájci feldolgozóiparban és építőiparban.

Egy 1000 svájci cég körében végzett reprezentatív felmérésben a tanulmány megállapította, hogy az olajár hirtelen és tartós, 30%-os emelkedése után a feldolgozóiparban a reálértékesítés 6 hónapon belül 0,45%-kal, 18 hónapon belül pedig 0,82%-kal csökkent. Az építőiparban a teljes hatás már az első 6 hónapban látszik: az építőipari cégeknél 6 hónapon belül 0,93%-kal, 18 hónapon belül 0,95%-kal csökken a reálforgalom. Az olajintenzív gyártók és az építőipar esetében a reálforgalom kiesése elsősorban a magasabb olajárnak köszönhető, mely megemeli az eladási árakat, és ezáltal visszafogja a termékek iránti keresletet (költség-oldali nyomás).

A KOF két forgatókönyve a svájci építési piacra 2022-2023 időszakra

  1. Kedvező forgatókönyv: az ukrán háborúnak nem lesz drámai hatása a svájci feldolgozóiparra és építőiparra. 2022-ben 0,3%-kal, míg 2023-ban 0,4%-kal nőnek majd a reál építőipari beruházások, melyet elsősorban az ipari épületek építése és a közlekedési infrastruktúra beruházásai támogatnak. A svájci építési piac legnagyobb ágazatának számító lakásépítés várhatóan megtartja majd tavalyi aktivitását. Az ukrán háború elhúzódó eszkalációja viszont a svájci építőipart is visszafoghatja. Feltételezve, hogy a nyersanyag- és építőanyag-kínálat globális szűk keresztmetszete 2022 első felében feszült marad, az építőanyagárak még ezen optimista forgatókönyv esetén is tovább emelkednek majd (2022: 2,4%, 2023: 0,2%).
  2. Negatív forgatókönyv: az olajár brutális növekedése és a gyorsan szigorodó hosszú távú kamatok lassítják majd a lakásépítést és az ipari beruházásokat is az előrejelzési horizonton. A KOF az építőipari reálberuházások nulla növekedésére számít idén, 2023-ban pedig 2,4%-os visszaesésre. Ebben a forgatókönyvben a KOF előrejelzése szerint az olaj hordónkénti ára drasztikusan emelkedik a 2021-es 71 USD-ról idén 173 USD-ra, 2023-ban pedig 200 USD-ra (éves átlagban). A negatív forgatókönyv olajár-pályáját figyelembe véve a KOF az idén 4,0%-os, 2023-ban pedig 1,3%-os építőanyagár növekedést prognosztizál.

A lakásépítési piacra is két forgatókönyve van a KOF-nak 2022-2023-ra

  1. Kedvező forgatókönyv: a reál lakásberuházások a 2021-es szinten stabilizálódnak (2022: 0,2%, 2023: -0,1%). A lakások iránti jelenlegi kereslet-növekedés (a Covid új életkörülményeket teremtett) megállította a 2020-ig tartó visszaesést a svájci lakásépítési piacon, ezért becslések szerint a reálbefektetések 2021-ben jelentősen növekedtek (+2,4%), és arra lehet számítani, hogy a kereslet ezen a szinten tartja majd a lakásépítést az előrejelzési időszakban.
  2. Negatív forgatókönyv: a magas építési költségek és jelzáloghitelek visszafogják a vállalkozók beruházási kedvét a jövőbeli lakásprojektekbe. A lakásépítési reálberuházások 2022-ben várhatóan enyhén csökkennek majd (-0,1%), 2023-ban pedig jelentősebben visszaesnek (-4,5%).
Építőipari beruházások alakulása két forgatókönyv szerint

Az ipari beruházások kilátásai 2022-2023-ban

  1. Optimista szcenárió: mivel tavaly a svájci gazdaság teljesítménye és a beruházási kedv a 2020-as járvány mélypontja után kedvezően alakult, az ipari épületek építése az előrejelzési horizonton bővülhet (2022: 1,0%, 2023: 0,7%).
  2. Pesszimista szcenárió: az ukrán háború elhúzódó eszkalációja több csatornán keresztül is visszafoghatja az ipari építéseket. Az olajár-sokk, a nyersanyagok és a köztes termékek kínálati korlátainak erősödése, az európai gazdaság keresletének mérséklődése lassítja a termelést és a forgalmat a feldolgozóiparban, és visszafogja a beruházási kedvet. A megemelkedett építési költségek az építési beruházásokat is visszafogják. A KOF az ipari építések szerény bővülésére számít 2022-ben (+0,4%), majd 2023-ban jelentős visszaesésre (-3,2%).
Ipari épületek építése két forgatókönyv szerint

A magyar építési piacra vagy a 19 európai ország építési piacára vonatkozó részletes előrejelzés megrendelhető a Buildecon-tól, az EUROCONSTRUCT magyar tagjától.

_____________________________________________________________________________Források:

Bannert, M., Drechsel, D., Mikosch, H., & Sarferaz S. (2015). Macro and micro level impulse responses: A survey experimental identification procedure. KOF Working papers, 15-386. https://doi.org/10.3929/ethz-a-010479956.
Construction Price Index, Federal Statistical Office (FSO): https://www.bfs.admin.ch/bfs/de/home/statistiken/preise/baupreise.html
Material prices “KBOB” (part of the Producer and Import Price Index), Federal Statistical Office (FSO): https://www.bfs.admin.ch/bfs/en/home/statistics/catalogues-databases/tables.assetdetail.21825487.html

 

Szerzők: Stefanie Siegrist, KOF.
Magyar verzió: Falucskai Eszter, Buildecon