Fordulat a hazai lakhatási krízisben

939

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, Koji László hangsúlyozza, hogy a hazai lakosság jusson forráshoz az energiamegtakarítás ürügyén. Az energiamegtakarítást eredményező, használt lakások felújítására szánt lakossági forrást állami támogatás egészítse ki, 1+1 forint, azaz 50%-os támogatásért lehessen pályázni. A gondos tulajdonos, ha akar, tudjon is költeni az energiatakarékosság érdekében.

A lakhatás helyzete egész Európában központi kérdés. Az Unió országaiban „lakhatási krízist” emlegetnek, melynek magyaros változata, a lakásvagyon műszaki állagának elöregedése, az energetikai elvárásoknak 80%-ban nem megfelelő állapot.

Az energiaárak drasztikus áremelkedését megelőzően jellemző személet volt hazánkban, hogy a tulajdonosok nem költenek lakóingatlanjuk felújítására, mert nem éri meg, megalkudtak a lakhatás minőségének kárára. Fordulat a magyar lakhatási krízisben, hogy a lakosság költene felújításra, elsődlegesen rezsicsökkentés, energiamegtakarítási megfontolásból, de nincs elegendő pénze a megemelkedett árviszonyok közepette. Kétszámjegyű hitelkamatok mellett az emberek jellemzően nem egészítik ki megtakarításaikat banki hitelekkel, inkább kivárnak. Rohamosan csökken a kivárási idő, ha a 2023-24. évi fűtési szezont szeretnénk kedvezőbbé tenni! A tartós rezsicsökkentést az energiamegtakarítást szolgáló felújítás eredményezi és kevésbé az állam által támogatott rezsidíjak. A brüsszeli szén-dioxid kibocsátási engedélyek megvásárlása helyett a felhasznált energia csökkentése jobban kerüljön előtérbe.

Forrás: Knauf Insulation

Az ÉVOSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a lakásoknál a legtöbb energia a nyílászárókon, a falakon és a födémen keresztük szökik el. A külső nyílászárók cseréjével, a külső falak és a födémek hőszigetelésével tehát indokolt kiemelten foglalkozni. Ezen építési termékek esetében jelentős a hazai gyártás volumene, választéka és jellemző a magyar tulajdonú vállalkozások erős piaci jelenléte. A Brüsszelnek fizetendő kvótaösszegek helyett javasolja az ÉVOSZ a lakossági energiamegtakarításra fordítani állami forrásokat. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, Koji László hangsúlyozza, hogy ne Brüsszel, hanem a hazai lakosság jusson forráshoz az energiamegtakarítás ürügyén.

Az energiamegtakarítást eredményező, használt lakás felújítására szánt lakossági forrást állami támogatás egészítse ki, 1+1 forint, azaz 50%-os támogatásért lehessen pályázni. A gondos tulajdonos, ha akar, tudjon is költeni az energiatakarékosság érdekében.

Az építőipar összes teljesítményén belül az Európai Unióban 35%-os részarányt képvisel a lakásügy, a lakásépítés és -felújítás. Nálunk ez 20% körüli, ami a jelenlegi árviszonyok és a kereslet csökkenésének mentén zsugorodik. Az építőipar számára megrendeléseket és foglalkoztatási lehetőséget jelent a lakásfelújítások bezuhanásának mérséklése. Elsősorban a kis-, közepes vállalkozások számára és a hazai építőanyag-gyártók részére jelent mentőövet az ÉVOSZ javaslata.

 

Forrás: ÉVOSZ