ÉVOSZ elnök: az idei év több kihívást tartogat a szakma számára

513

A mai napon tartják a MAPEI által rendezett VII. Országos Építőipari Szakember Találkozót. Markovich Béla ügyvezető köszöntőjét követően Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke üdvözölte a résztvevőket. Az ÉVOSZ vezetője beszédében kiemelte az építéságazat kiváló teljesítményét, amiben – mint mondta – a szakiparosoknak nagy szerepe van. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ez az év több kihívást tartogat a szakma számára.

Markovich Béla ügyvezető köszöntőjével vette kezdetét a MAPEI rendezvénye, a VII. Országos Építőipari Szakember Találkozó a Lurdy Házban. A vállalat vezetője kiemelte, a rendezvény szakembereknek és róluk szól. A jelenlévőket az építési álmok megvalósítóinak nevezte, akik az emberek életét teszik jobbá, szebbé. Arra kérte a résztvevőket, hogy a rendezvényen kapcsolódjanak ki, kössenek kapcsolatokat, segítsék egymást, beszélgessenek, tanuljanak, és élvezzék a napot. Markovich Béla megköszönte a jelenlévőknek, hogy rászánták az idejüket a rendezvényre, és hogy ezt a napot magukra fordítják.

A MAPEI ügyvezetőjének köszöntőjét követően Koji László, az ÉVOSZ elnöke üdvözölte az eseményen résztvevő szakembereket, értékelte az építőipar teljesítményét és a jövőbeli kilátásokat.

Koji László elmondta, a szakma büszke lehet magára, a múlt évben 5400 milliárd forintot épített meg, ami 15%-al több, mint az előző évben. Kiemelte, a szakipar, a rendezvényen jelen lévő szakmák képviselői ennek a 45%-át teljesítették, ami kiváló teljesítmény. Ezt ráadásul nehéz körülmények között kellett teljesíteni – utalt a járvány okozta helyzetre a szakember. Az ÉVOSZ elnöke kiemelte, az építéságazat 25%-al több embert foglalkoztat, mint a járvány előtt, ami szintén kiemelkedő eredmény.

Aki házat épít, az bízik a jövőben – fogalmazott Koji László, az optimizmus szükségességét kifejezve. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy véleménye szerint ez az év nehezebb lesz, mint a múlt év. Tele vagyunk kockázattal, bizonytalansággal, kiszámíthatatlanabb az ágazat egésze – fogalmazott. A szakember arra számít, csökkennek az állami és önkormányzati megrendelések. Az elmúlt évben 950 milliárd forinttal több megrendelést kapott az építőipar ezektől a szektoroktól, mint a megelőző évben, idén azonban ez 500 milliárddal kevesebb lehet.  Ez viszont a magánmegrendelők és a szakemberek számára lehet pozitív, több kapacitás marad ugyanis a magánszektor számára, ami Koji László szerint az év második felétől egyértelműen érezhető lesz. A szakipari szereplőknek ez azt jelentheti, hogy akik addig az állami, önkormányzati építési beruházásokon dolgoztak, szolgáltatásaikkal átkerülnek a magánszektorba, ami erősebb versenyt jelenthet e téren, aminek jó és rossz oldala egyaránt lehet. Erre a versenyre fel kell készülnie a szektornak.

Az építőipar áremelésével kapcsolatban Koji László elmondta, az év eleji áremelkedésekhez már hozzászokott a szektor, azonban mivel a szakemberek vannak kapcsolatban a megrendelővel, nem könnyű helyzet ezt megmagyarázni számukra. Az áremeléseket alapvetően az energiaár-változások okozzák, amit az orosz-ukrán háború is nagyban befolyásolhat majd, hiszen a konfliktus rátesz egy világméretű inflációra. Ez visszakanyarodik Magyarországra is, hiszen az anyagok jelentős százaléka import termék volt. Az alapanyagárak emelkedése mellett azért van szükség áremelésre az ágazatban, mert a szakmunkást meg kell fizetni, és e téren nemzetközi szinten kell versenyezni. Ha nem tudjuk megfizetni a szakmunkást – bár javult a helyzet e téren, de még mindig van különbség – nyugatra mennek dolgozni, ezt is meg kell értetni a megrendelőkkel – fogalmazott az ÉVOSZ elnöke. Ez az év egyik nagy kihívása.

Az idei év további kockázata, hogy egyértelműen velünk lesz a háborús helyzet – emelte ki a szakember. Koji László felhívta a figyelmet arra, hogy a szakmának egy fontos felelőssége, hogy azoknak, akik Ukrajnából a háborús helyzet miatt Magyarországra érkeznek, munkát adjon, így támogatva őket.

Koji László beszéde befejezéséül kiemelte, felkészültnek kell lenni, nem szabad elkényelmesedni, amikor sok megrendelés van, és időt, energiát kell szánni a képzésre, a modernizálásra. Úgy véli, aki erre nem szán időt, csendben kieshet a piacról. Az ÉVOSZ elnöke megköszönte a MAPEI-nek, hogy figyelmet fordít arra, hogy az építéságazat szakiparában közösséget teremtsen, integrátor cégként működve ezen a területen.

A szakember tartalmas, kiváló napot kívánt a résztvevőknek, beszéde zárasaként pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a közös munka növeli a hatékonyságot.

A MAPEI szakmai rendezvényéről bővebben is beszámolunk weboldalunkon.