Európa legnagyobb geotermikus távfűtőrendszere épül Szegeden

766

Tiszta, független, helyi és megújuló energia: a kontinentális Európa legnagyobb geotermikus távfűtőrendszere épül Szegeden. A geotermikus energiára építve próbálják csökkenteni a gázfüggőséget és a károsanyag-kibocsájtást a dél-alföldi városban – számol be az Euronews.

A 9 milliárd forintos, 60 százalékban az EU által finanszírozott beruházás célja az, hogy az eddig teljesen a gázra épülő távfűtési rendszert jórészt átállítsák a geotermikus energia használatára – írja a hírportál. Az épülő rendszernél a francia hírügynökség, az AFP magyarországi csapata forgatott, nekik mutatta meg az egyik első kutat Medgyes Tamás, a Szegedi Távfűtő Kft. operatív igazgatója.

„Ez a panelház a nyolcvanas években épült. Azóta több millió köbméter orosz gázt tüzeltünk el, hogy felfűtsük a benne lévő lakásokat. Tavaly azonban fúrtunk egy kutat, ez egyike a kilenc szegedinek. Most már tiszta, független, helyi és megújuló energiához jutunk, a talpunk alól” – mondta a portálnak Medgyes Tamás az épületnél.

Kiemelik, majd visszasajtolják a termálvizet

A rendszer lényege, hogy a majdnem kétezer méter mélyről érkező, több mint kilencven fokos víz nem kerül be a lakásokba, csak felmelegíti a fűtőcsöveket, majd visszatér a felszín alá – ismerteti az Euronews.

„Annak érdekében, hogy a geotermikus energia valóban megújuló energiaforrás legyen, nemcsak egy termelő, de két visszasajtoló kutat is kell fúrnunk. Mind a három kút talpmélysége nagyjából kétezer méter, és a termálvizet 1500 és 1900 méter mélységből, az ott elhelyezkedő földtani közegből termeljük ki, és oda is sajtoljuk vissza” – magyarázta Bencsik Attila mérnök.

Mint írják, ha a rendszer elkészül, 28 ezer lakás és 500 intézmény fűtését tudja majd biztosítani, és kevesebb, mint a felére csökkenti a város földgázszükségletét. Ez lesz Európa legnagyobb geotermikus távfűtőrendszere Izlandon kívül.

Kiváló hazai adottságok a geotermikus energia terén

Kiemelték, Magyarország adottságai különösen jók a geotermikus energiát illetően, de egyelőre kevés projekt indult ennek kiaknázására. Szeged mellett a miskolci Avas-lakótelepen értek még el jelentős eredményeket, illetve Bőnyben van még egy központ, ami az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer győri lakást fűt távhővel – számol be a hírportál. Hozzáteszik, az uniós helyreállítási alapból várhatóan sok forrás jut majd az orosz energiafüggőség csökkentésére.

Forrás: Euronews