Enyhítette exportkorlátozását a Mapei Kft.

696

Az exportforgalom június végén meghaladta a 322 millió forintot, ami 39 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A vállalat június végén döntött az exportkorlátozás részleges feloldásáról.

Múlt év júliusában, az alapanyaghiány és a növekvő belföldi kereslet stabil kielégítése miatt jelentette be kivitelének korlátozását a Mapei Kft. Most hozott, korlátozás enyhítő intézkedések oka a javuló alanyanyag ellátás és a kereslet mérséklődése. Az exportkorlátozás nem kerül teljesen feloldásra, egyes termékcsoportokra esetileg érvényben marad.

A vállalat június végi belföldi forgalma 16,6 milliárd forint lett, 24 százalékkal haladva meg az előző év azonos időszakának eredményét. Minden termékvonal egyenletes, jó teljesítményt ért el.

Markovich Béla elmondta, hogy a vállalat komoly erőfeszítéseket tesz a háború okozta kedvezőtlen gazdasági hatások enyhítésére. Megnövelte az alapanyag tartalékait, így a rövid távú áringadozásokat akár egy-két hónapig is képes ellensúlyozni. Az erőfeszítések ellenére, a drasztikus energiaár növekedés, az alapanyag- és szállítási költségek tartós emelkedése, az infláció, valamint a forint árfolyamának kedvezőtlen alakulása miatt a vállalat augusztusban árkorrekciót kénytelen végrehajtani.

A nehézségek ellenére a vállalat 20 százalékos növekedést tervez az évre. A vállalat szerint az alapanyag ellátás stabil, hiány nem várható. Az ágazat egészére stagnálást, kismértékű növekedésre számítanak.

 

Forrás: Hírnévügynökség