Elindult a jelentkezés a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) által indított fűtő és légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatával összefüggő képzésre, amit szeptember 22-23-án tartanak.

Az MMK honlapján emlékeztet: az Európai Parlament és a Tanács 2010/31/EU irányelve az épületek energiahatékonyságáról 2010. június 18-án került kihirdetésre, melyet 2018 májusában átdolgoztak és a 2018/844/EU irányelvvel elfogadták annak változásait. Az irányelvhez kapcsolódóan új három színtű (2015. évi LVII. törvény 25/A. alcíme – 666/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet – 19/2021. (IV. 14.) ITM rendelet) jogszabályi rendszer lépett életbe, melyre tekintettel a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnak (NKVH), valamint a Magyar Mérnöki Kamarának új feladatai keletkeztek.

Az új szabályozás értelmében energetikai felülvizsgáló, olyan személy lehet, aki: 

  • a MMK által vezetett névjegyzékben szerepel és a 19/2021. (IV.14.) ITM rendelet 1. számú mellékletében megjelölt szakmagyakorlási jogosultságok (G, G-ÉF, SZÉS3, SZÉS6) valamelyikével rendelkezik;
  • természetes személyként regisztrált a NKVH Adatbázisába;
  • a MMK által kiadott szabályzat szerint szervezett képzést, mely vizsgával zárul sikeresen teljesítette, valamint
  • a NKVH részére az éves felügyeleti díjat megfizette.

Az MMK kitér arra is, hogy a felülvizsgáló az elvégzett felülvizsgálatért díjra jogosult, melynek mértékére a kamara ajánlása az irányadó. Mint írják, a felmerülő feladatokkal összefüggésben elindult az MMK honlapján egy új menüpont, melyből a fenti jogosultsággal rendelkező mérnökök is tájékozódhatnak.

Az MMK által meghirdetett szeptember 22-23-i képzésre szeptember 19-ig lehet jelentkezni a következő felületen: https://mernokvagyok.hu/ugyintezes/futo-es-legkondicionalo-rendeszerek-energetikai-felulvizsgalata-jelentkezes-kepzesre-es-vizsgara/

A képzéssel kapcsolatos kérdéseket a flr@mmk.hu email címen várja a Kamara.

Forrás: MMK