A Leier csoport megközelítőleg 70 000 m2 Durisol zajvédő fal elemet exportált Litvániában folyó vasút fejlesztési projekthez. Az országban nagy ütemben zajlik a nemzetközi és belföldi vasúthálózat infrastruktúrájának korszerűsítését célzó beruházás.

A Baltikum országainak vasúti infrastruktúra korszerűsítése és az Európai Unió vasúti hálózatába történő integrálása fontos üzleti lehetőséget kínál a szektor résztvevőinek.

A Leier csoport a projekt megvalósításához eddig mintegy 70 000 négyzetméternyi Durisol zajárnyékoló elemet szállított Litvániába. „A Radviliskis országunk legforgalmasabb vasútállomása, amelyen 100-nál is több vasúti szerelvény halad át nap mint nap. Az okozott zajártalmak csökkentéséről pedig gondoskodni kell. Ennek leghatékonyabb módja a megfelelő zajárnyékoló falak telepítése.” – nyilatkozta a litván vasúti társaság (LTG) illetékese. Komlós Andor, a Leier ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a környezetkímélő, újrahasznosított faforgács alapú, kiváló zajcsillapító- és zajelnyelési képességekkel rendelkező Durisol nem csak Magyarországon népszerű, és nem csupán ennek köszönhetően. „Zajvédelmen túl ezt a modern, környezetbarát anyagot éppen úgy használják családi házak, társasházak falazatának építésére is. Ennek oka kiváló hő- és páraszabályzó képessége. A gyártásához használt mineralizált faforgácsból készült falazat a legszigorúbb energetikai szabványoknak is megfelel.”

Azonban térjünk vissza a zajártalom elleni védekezéshez. Az autópályák és vasútvonalak mentén előírás szerinti, szükséges műszaki megoldás, így gyakran találkozhatunk vele. „A litván vasúti fejlesztés kiemelt céljai voltak – az európai vasutak műszaki színvonalának megteremtése mellett – a vonatok sebességének növelése, a szükséges biztonsági és környezetvédelmi követelmények teljesítése, a vasúthálózat vonzerejének növelését szolgáló infrastruktúra-korszerűsítések és természetesen a pályák környezetében a zajártalmak csökkentése is. Ez utóbbi feladat megoldásában jutott fontos szerep a Leier Durisol zajárnyékoló falrendszerének.” – teszi hozzá Mócsy Zsuzsanna, a Durisol International munkatársa, aki a tervezéstől a megvalósításig folyamatos szakmai kapcsolattartóként kísérte végig a projektet.

Zajvédelem a környezetbe illesztve

Az előírás szerinti hatás elérése érdekében a zajártalmak elleni védelem pontos tervezést, megfelelő minőségű zajárnyékoló rendszereket és precíz kivitelezést kíván. A zajárnyékoló falak pontos elhelyezését akusztikai tervezők határozzák meg, az elvégzett zajmodellezés eredményei alapján. A zajmodellezés célja, hogy beazonosítsák azokat a helyeket, ahol a zajterhelés túllépi a megengedett határértéket, ezért speciális védelemre van szükség. Miután a műszaki tartalmakat már megállapították, a következő lépés: a falak esztétikai megjelenését a környezethez igazítani.

A litván projekt esetében ehhez az inspirációt a balti épületek hagyományos tetőfedésének moduláris elemei szolgáltatták. A tájba illesztést megkönnyítette a Leier zajárnyékoló elemek széles forma, mintázat és színválasztéka.

A környezetbarát megoldás

A zajokat ma már vitathatatlanul környezeti ártalomként említjük, amely ellen védekezni kell. Ebben a tekintetben pedig a környezetbarát és újrahasznosított alapanyag felhasználásával készülő Durisol kézenfekvő megoldást jelent. A zajárnyékoló fal speciális technológiával tömörített, mineralizált faforgács burka nemcsak a zajelnyelésre vonatkozó követelményeknek tesz eleget, de az időjárás viszontagságainak is jól ellenáll, ezért hosszú távon garantál esztétikus megjelenést, míg az általa körülölelt betonmag a szerkezet stabilitását biztosítja. Mivel léghanggátlása is kiváló, nem csak elnyeli a zajt, de megakadályozza annak védett oldalra jutását is. Az akár 6 m fesztávolságú falelemeknek köszönhetően gyorsan építhető, kevés élőmunkával megoldható, és a kivitelezés ütemezése jól tervezhető. Az elkészült szerkezet vandál-biztos, hosszútávon is fenntartható. 40 éves várható időtartammal bír úgy, hogy karbantartást sem igényel. Tisztítása vegyszermentesen, egyszerűen vízzel és magas nyomású tisztítóberendezéssel megoldható. A széles szín- és mintaválasztékának köszönhetően szinte bármilyen környezetben megállja a helyét.

 

Bővebben a Leier Durisol zajárnyékoló falakról: https://www.leier.hu/durisol-zajarnyekolo-fal