Az edzőközpontot a stadionnal összekötő híd avatásával, valamint a létesítmény legmagasabb pontjának elérése alkalmából tartott bokrétaünneppel folytatódott a jövő évi atlétikai világbajnokságnak otthon adó Nemzeti Atlétikai Központ kivitelezése.

A pénteki ünnepélyes esemény a “hordógurítással” kezdődött: ezzel avatták fel azt a hidat, amely a Csepel-sziget csúcsán lévő edzőközpontot, valamint a stadiont köti majd össze egymással.

Az MTI hírében olvasható, az ünnepségen részt vett többek között Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium parlamenti államtitkára, Sal László, a Hídépítő Zrt. vezérigazgatója, Kiss Márk, a Magyar Építő Zrt. gazdasági igazgatója, Németh Balázs, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Medvigy Mihály, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgatója, Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, valamint Gyulai Márton, az Európai Atlétikai Szövetség (EA) végrehajtó-bizottságának tagja.

Már a létesítmény nevéről is zajlanak az egyeztetések

Schmidt Ádám államtitkár, a vb-ért felelős kormánybiztos a stadionban azt mondta, “lenyűgöző látványt nyújt” a létesítmény, amely azzal az elképzeléssel épült, hogy “a sportok királynőjének koronáját” jelenítse meg. “Ez lesz a világ első nyitott atlétikai arénája, amely méltó otthont ad majd Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményének” – fogalmazott Schmidt Ádám. Elmondta, a jövő augusztusi vb-re novemberben indul a jegyértékesítés, és már arról is zajlanak az egyeztetések, mi legyen a stadion neve. Ennek kapcsán megemlítette: szeretnének minden szempontból méltó névadót találni a Ferencz Marcel tervezte létesítménynek.

Németh Balázs, a jövő évi vb-t szervező cég, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, egymilliárd ember figyeli majd jövőre, hogy a kivitelezők jól dolgoztak-e. Hozzátette: “Szeretnénk, ha a profik és az amatőrök otthona is lenne a létesítmény, amelyben a világcsúcsért harcoló szuperhősök mellett a hétköznapi hősök is itt lehetnének.”

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: sok stadionban járt már, de a budapesti a legszebb. Elmondta, már nagyban folyik a munka magyar válogatott vb-re történő összeállítása terén is. “Elkezdődött a felkészülés, és bár nem szeretem dicsérni magunkat, de 2022-ben az egyik legsikeresebb évét zárta a magyar atlétika. A cél, hogy jövőre még sikeresebb legyen. Nehéz időszakot élünk, de ez az esemény elképesztő motivációt ad mindenkinek” – jelentette ki Gyulai Miklós.

Az építtető, valamint kivitelező cégek képviselői kiemelték, 2020 novemberében vették át a munkaterületet, és a tervek szerint jövő márciusban lesz majd a stadion ünnepélyes átadása. Ezt egy július végi tesztverseny követi az augusztus 19-től 27-ig tartó világbajnokság előtt.

Az ünnepség zárásaként felhúzták az építők, kivitelezők, beruházók zászlóival feldíszített koszorút a stadion feszített kábeltartó-szerkezetére.

Forrás: MTI
Fotók: MTI/Balogh Zoltán