Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnökét, Koji Lászlót az ATV Start című műsorában kérdezték az építőipar jelenlegi és várható helyzetéről. A szakember a bérek és díjak kapcsán elmondta, azokat év közben nem szokták emelni, az építőanyagok tekintetében azonban úgy fogalmazott, beláthatatlan a dolgok alakulása. A szakmai szervezet elnöke azonban az építkezések folytatására biztat, megrendelői-kivitelezői együttműködéssel, valamint kiemelkedő körültekintéssel és tervezéssel.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökét az ATV Start című műsorában elsősorban az építőiparban várható áremelkedésekről kérdezték. Koji László az interjúban elmondta, az ÉVOSZ már a háború kitörése előtt számolt áremelkedésekkel március végéig, egyes építőanyagoknál az energiaárak emelkedése miatt nagyjából 15%-os emelésre, a díjaknál pedig körülbelül 8%-al. Ma, a háború kitörése után négy héttel az építőanyagok átlagosan 20%-os áremelkedésnél tartanak, a díjtételek drágulása pedig 10%-nál.  A szakmai szervezet elnöke az interjúban elmondta, a béreket és a díjakat év elején szokták emelni, év közben nem volt eddig szokás, az építőanyagok esetében azonban – mint fogalmazott – beláthatatlan hogyan fog mindez alakulni.

Tételes műszaki tartalom és tervezés szükséges

Kapcsolódó tartalom: Ajánlást dolgozott ki az ÉVOSZ és a Közbeszerzési Hatóság az orosz-ukrán háború által kiváltott üzleti kockázatok csökkentésére az építési beruházási közbeszerzések területén

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy szakértők szerint, aki most építkezésbe kezd, a tervezett reális árhoz képest még legalább 30%-os plusz költséggel számoljon, az ÉVOSZ elnöke úgy fogalmazott: ezek jóslások, és nem ebből célszerű kiindulni. Koji László úgy véli megrendelőként egy részletes, mindenre kiterjedő tételes műszaki tartalmat érdemes megterveztetni, a kivitelezőnek a díjtételeket a munka végéig ki kell kalkulálnia, hiszen azért ő felel, az építőanyag árát pedig a megrendelőnek és a kivitelezőnek közösen kellene figyelnie, és együtt kalkulálni azokkal.

Arra a felvetésre, hogy mi történik, ha működésképtelenné válnak cégek, félbemaradnak beruházások, az ÉVOSZ elnöke rámutatott, az építőipar és a megrendelők is lehetnek komoly vesztesei a háborús helyzetnek. Arra azonban nem számít, hogy félbemaradnak építkezések, mert mindig van megoldás.  A veszélyt a szakember abban látja , hogy a kivitelezések mérhetetlenül lelassulhatnak és jóval drágábbak lesznek. Emellett nehéz finanszírozási helyzet alakulhat ki, ha a kereskedelmi bankok nem lesznek képesek a lakosságot valahol 5-6%-os kamat mellett a hiteleket biztosítani. Koji László úgy véli, jelenleg még nem tartunk abban a helyzetben, ami a lélektani határ, amikor a megrendelő a finanszírozás drágulása miatt elgondolkodik, hogy hogyan tovább.

A finanszírozás drágulása jelentheti a problémát, nem az új lakások építése

A társasházak, lakóparkok építésével kapcsolatban a műsorvezető úgy fogalmazott, sokan úgy vélekednek a lakóparkok, társasházak ingatlanjai gyakorlatilag már a tervezőasztalon elkelnek. Az akkor kalkulált áron azonban valószínűleg már nem tudják megépíteni az ingatlant, ez pedig rosszul érintheti a kivitelezőt. Arra a kérdésre, hogy a keletkező árkülönbséget ki fogja megfizetni, Koji László elmondta, Magyarországon 25-28 ezer új építésű lakást bármikor el lehet adni, a problémát nem ez okozza, hanem az, hogy egy átlagember milyen módon tudja finanszírozni a vásárlást, vagy a felújítást. Az ingatlanfejlesztők be tudják fejezni az új építésű lakásokat előbb vagy utóbb, azonban számos mikro- és kisvállalkozó van hazánkban, akiknek a kisértékű lakásfelújítások adják a feladatokat, és az ő esetükben komoly problémák lehetnek az év második felében – mutatott rá a szakember.

A szakember az interjúban elmondta, az építőipar tekintetében a háború elsősorban az Ukrajnából és Oroszországból érkező termékeket érinti. A két országból nagy mennyiségű vas- és acélipari termék, faipari termék és szigetelőanyag érkezett a hazai szektor számára. Az ukrajnai termékek behozatala akadozik, és fennáll a veszélye annak, hogy teljesen le is állhat, az orosz anyagokra pedig tilalmat vetettek ki – magyarázta Koji László az ATV műsorában. Hozzátette, ez a nehézség egész Európában jelen van, olyan államokban pedig, mint Magyarország is, ahol 48 százalékos az importkitettség, sokkal súlyosabb probléma, mint más országokban. Koji László kiemelte, mindannyian azon vannak, hogy megtalálják az alternatív beszerzési csatornákat annak érdekében, hogy teljes építőanyag-hiány ne alakuljon ki.

 

 

Forrás: ATV Start