Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Közbeszerzési Hatóság (KH) közösen, az ÉVOSZ kérésére ajánlást tett közre az orosz-ukrán háború által kiváltott üzleti kockázatok csökkentésére az építési beruházási közbeszerzések területén.

Az orosz-ukrán háború előre senki által nem látható negatív gazdasági hatásokkal jár. Az építésgazdaság területén ilyenek többek között az építőanyagár emelkedés, az akadozó alapanyag beszerzés, termelés-kivitelezés lelassulása, szállítási nehézségek, üzemanyagár drágulás. Az előre nem látható hatások befolyással vannak az építési-beruházási célú közbeszerzési eljárásokra is, illetve az ezek eredményeként megkötött szerződések teljesítésére. A közbeszerzési eljárásban közreműködő valamennyi fél számára fontos, hogy az üzleti kockázatokat csökkenteni, a kiszámíthatóságot növelni lehessen.

Ezt támogatva az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Közbeszerzési Hatóság (KH) az ÉVOSZ kérésére közösen tesz ajánlást.

A segédanyag célja, hogy a háború kitörése előtt elindult közbeszerzési eljárásoknál az orosz-ukrán háború kapcsán kialakult vis maior helyzetben felvázolja azokat a jogszerű megoldásokat, amelyekkel az ajánlatkérők, illetve a szerződést kötő felek élhetnek annak érdekében, hogy teljesíthetőek legyenek a korábban megkötött szerződések, vagy új közbeszerzési eljárások kerülhessenek kiírásra, melyek a megváltozott helyzethez igazodnak.

Az ajánlás az ÉVOSZ honlapján olvasható részletesen: AJÁNLÁS – AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ ÁLTAL KIVÁLTOTT ÜZLETI KOCKÁZATOK CSÖKKENTÉSÉRE AZ ÉPÍTÉSI-BERUHÁZÁSI KÖZBESZERZÉSEK TERÜLETÉN

 

Forrás: www.evosz.hu