A Teleki László Alapítvány központjában megtartott rendezvényen kiemelkedő művészettörténészek, restaurátorok, örökségvédelmi szakemberek tartottak előadásokat, és átadták a Kárpát-medencei örökségvédelemben végzett kimagasló munkáért járó Granasztói György-díjat.

Gazdag konferenciaprogram

A konferenciát Dr. Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelemért felelős miniszteri biztosa nyitotta meg. Ezt követően Wittinger Zoltán építész mutatta be a határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektjét, a borsi Rákóczi-kastély felújítását. Majd ennek kapcsán Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója osztotta meg gondolatait arról, hogy a fejedelem magyar állami támogatásból, teljeskörűen megújított szülőházát hogyan lehet fenntartható módon működtetni a jövőben.

A kiemelkedő művészettörténészek, restaurátorok, örökségvédelmi szakemberek által tartott előadásokon szó volt a keresdi Bethlen-kastélyról, a szepesbélai Árpád-kori templom jelentőségéről, délvidéki templomfelújításokról (Óbecse, Zsablya), Péder és Abaújszína református templomainak felújításáról, illetve a munkálatok közben előkerült újabb leletekről, Magyarszovát unitárius templomának, valamint Pelbárthida és Örvénd református templomainak helyreállításáról.

Az eseményt a helyszínen vagy online követő érdeklődők hallhattak ezen kívül történelmi faszerkezetek és templomi padok kormeghatározásáról, a tamáshidai romtemplom helyreállításáról, Pókafalva református romtemplomának megmentéséről, a kismuzsalyi romtemplom műemléki helyreállításáról, továbbá szó esett a siteri és magyarremetei templom különleges falképkincsének restaurálásáról.

Élhető örökség című kötet bemutatása

A konferencián Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár bemutatta az Élhető örökség című új kötetet. A határon túli épített örökség megóvására létrehozott Rómer Flóris-tervhez hasonlóan az anyaországi népi építészeti örökség megmentésére indított Népi Építészeti Programot lebonyolító Teleki László Alapítvány új kiadványából a Népi Építészeti Program tizenhét kiemelkedő projektjét ismerhetik meg az olvasók.

Granasztói György-díj

Képen (balról jobbra): Dr. Diószegi László, Lángi József, Füleky Zsolt

Füleky Zsolt adta át a Granasztói György-díjat, amelyet évről évre a Kárpát-medencei örökségvédelemben végzett kimagasló munkáért osztanak ki. Az idei díjazott Lángi József restaurátor, aki a Rómer Flóris-terv számos projektjén dolgozik – többek között a nevéhez fűződik a kárpátaljai Visk református templomában található, művészettörténeti szenzációnak számító falképegyüttes kutatása és restaurálása, vagy az ugyancsak kiemelkedő jelentőségű magyarremetei és siteri falképleletek helyreállítása.

 

 

A konferencia online is követhető volt, itt visszanézhető:

Forrás: www.telekialapitvany.hu