Az Év Főépítésze Díjat Rudolf Mihály, a Főépítészi Életmű Díjat pedig Csernyus Lőrinc vehette át a Visegrádon megrendezett Országos Főépítészi Konferencián. Az idén huszarmadik alkalommal átadott, két kategóriában adományozható elismerést az alapítás óta ötvenként főépítész kapta meg. 

Huszonharmadik alkalommal adták át a 2000-ben megalapított Az Év Főépítésze Díjat. Az elismerést minden évben két kategóriában adományozzák: Az Év Főépítésze Díjat aktív főépítész, míg a Főépítészi Életmű Díjat a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja.

A 2022-es elismeréseket Visegrádon 2022. szeptember 8-án, az Országos Főépítészi Konferencián adta át Eőry Dénes Visegrád polgármestere, Füzes András Visegrád főépítésze, és Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke. Eőry Dénes polgármester köszöntőjében üdvözölte a főépítészeket, gratulált a díjazottaknak, és örömét fejezte ki, hogy idén a Dunakanyar neves történelmi városa adhatott otthont e rangos konferenciának és díjátadónak – számolt be a foepiteszek.hu.

A 2022. évi díjazottak

ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ – Rudolf Mihály okleveles építészmérnök, Tokaj város és Füzér község főépítésze, Felsőzsolca volt főépítésze

A szakember méltatásában úgy fogalmaztak: több mint 15 éves főépítészi tevékenysége előremutató, a település történelmét, összefüggéseit keresi, a hely gyógyítására vállalkozik. Településfejlesztései és épületei keresik a kapcsolatot a történelem lenyomataival, a helyszín településszerkezetével és a magyar építészeti kultúra folyamatosságával. Építészeti feladatait a főépítész szemével nézi, és fordítva. Tokaj főépítészi posztját Bodonyi Csaba ajánlására vette át, és ebben a munkában is mindig a történelmi gyökerekre épülő, de a turisztikai igényeknek is megfelelő településfejlesztést javasol.

FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJCsernyus Lőrinc okleveles építészmérnök, Csenger, Enying, Makó városok és Lajoskomárom község főépítésze, több település volt főépítésze

Az építészmérnök pályafutását, szemléletét így foglalták össze: Csengeren 35 éves és összesítve 88 éves főépítészi tevékenysége a személyes jelenlét fontosságát, a hagyományok tiszteletét és egyben az új gondolatok megvalósítását is jelenti. Tevékenysége a települések gyökereinek és egykori értékeinek helyreállításától vezet a közterek és épületek, azaz a teljes település organikus fejlődésének megvalósításáig. A főépítészi munka nála szervesen összeforr az építész tevékenységével, ha felkérik, példát mutat tervezési munkáival is.

Forrás: foepiteszek.hu