A főváros közlekedési intézkedései megdrágítják a kivitelezéseket

256

A fővárosi átgondolatlan kerékpársávok létesítésével és a pesti alsó rakpart időszakos lezárásaival fokozatosan lehetetlenül el a kiszámítható kivitelezési munka lehetősége. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) csatlakozik a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara közös állásfoglalásához, melyben a fővárosi közlekedési intézkedések által okozott problémákra hívják fel a figyelmet.

A közlekedési dugók által és a megközelítési útvonalak meghosszabbodásával drágul a kivitelezés. Vannak olyan belvárosi útszakaszok, melyek térségében a kivitelezők nem szívesen vállalnak munkát, vagy csak felárral. Ennek oka, hogy az utcára szabott önkormányzati rendelkezések miatt nem lehet az építési-felújítási területet megközelíteni. Sokszor kerülő utakon álldogálnak a munkásokat és az építőanyagokat szállító járművek.

Az ÉVOSZ álláspontja szerint a közúti közlekedést korlátozó fővárosi intézkedések gazdasági kihatásai nincsenek elemezve, az intézkedések által kialakult helyzet a vállalkozók bevonásával nem kerül kiértékelésre. Koji László ÉVOSZ elnök rámutatott, hogy a szövetség számításai szerint az építési vállalkozások éves szinten mintegy 50 Mrd forint iparűzési adót fizetnek be a fővárosnak, 100 000 budapesti lakosnak adnak munkát és éves átlagban 2 500 Mrd forint értéket építenek be Budapesten.

Budapest költségvetésének valós bevételei közül a legnagyobb összeget a vállalkozási befizetések adják. Az önkormányzatot megillető adókon túl az építőipar közterülethasználati díjakat fizet, behajtási engedélyeket vásárol egyre magasabb árakon. Minden tekintetben várják a partnerséget.

Az építőipari szolgáltatások teljesítésének megnehezítése nem csak a szakmát, hanem fővárosi megrendelőinket, a lakosságot is megterheli. Csupán a kellően át nem gondolt közlekedésszervezési intézkedésekkel a főváros vezetése által kívánt, deklarált élhetőbb városi célok nem érhetők el.

A fővárosi közlekedési helyzet enyhítését szolgáló alternatív megoldások építészeti megtervezésében, logisztikai rendszerének újragondolásához, aktualizálásához az ÉVOSZ tagszervezetei felajánlják szakmai közreműködésüket.

 

Forrás: ÉVOSZ