Az Allianz csoport felgyorsítja klímastratégiájának végrehajtását, ezért alaptevékenységével és működésével kapcsolatban új kötelezettségvállalásokat jelentett be. Az MTI-hez elküldött közleményük szerint a vállalat az eredetileg tervezett 2050 helyett már 2030-ra nettó zéróra csökkenti az Allianz csoport több mint 70 piacon működő telephelyeiről és tevékenységeiből származó üvegházhatású gázok kibocsátását.

A biztosító és vagyonkezelő cégcsoport befektetési, illetve vagyon- és felelősségbiztosítási üzletága 2023. január 1-jétől nem finanszíroz és nem biztosít egy telephelyen vagy önállóan folytatott, kőolajjal és egyes, földgázzal kapcsolatos tevékenységeket, az Északi- és a Déli-sarkvidéket érintő kőolajjal és földgázzal összefüggő tevékenységeket, illetve extranehéz kőolajjal kapcsolatos és ultramélytengeri tevékenységeket.

Az Allianz csoport a vállalati szintű biztosítások és befektetések előfeltételeként 2025 elejére a legnagyobb szénhidrogén-termelőktől is határozott kötelezettségvállalást fog megkövetelni a 2050-re elérendő nettó zéró kibocsátást illetően.

A cégcsoport elkötelezett amellett, hogy aktívan előmozdítsa a megújuló energiaforrásokra való átállást. Ehhez a vállalatcsoport megújuló energiaforrásokra vonatkozó jelentős biztosítási és befektetési kapacitása, illetve kockázatvállalási hajlandósága is hozzájárul – közölték. Hozzátették, hogy a kőolaj- és földgázipari vállalatok zöldenergiával kapcsolatos projektjeit az Allianz csoport semmilyen módon nem fogja korlátozni.

A vállalat 2015-ben kezdte korlátozni a szénalapú üzleti modellek finanszírozását, amelyet 2018-ban a biztosítások korlátozása követett, 2040-re pedig tervei szerint teljesen kivonul a szénalapú üzletágból.

MTI