2025-ig nem valószínű, hogy bővülni fog az európai építési piac

312

Az Euroconstruct legfrissebb előrejelzése szerint idén és jövőre a legtöbb európai építési piacon zsugorodás várható az infláció, a magasabb árak és a gyengébb kereslet miatt. 2025-ben és 2026-ban azonban a növekedés újraindulhat, bár szerény számokkal. A 96. Euroconstruct konferenciát az EY Ireland szervezte Dublinban december 1-jén.

Mi történhet az európai építési piacon 2026-ig

A 2022-es növekedési időszakot követően az Euroconstruct 19 országának építési piaca borúsabb kilátásokkal néz szembe idén és jövőre is mivel a kamatemelések, valamint az ukrajnai háború következményei visszafogják a növekedési lehetőségeket. Tavaly a teljes építési teljesítmény stagnálását prognosztizálta a szövetség 2023-ra és 2024-re, az idén nyári előrejelzés viszont negatív tartományba fordult. Az Euroconstruct elemzői a friss, idén téli előrejelzésben 1,7%-os csökkenést jósolnak 2023-ra és további csökkenést 2024-re. 2025 és 2026 mérsékelt, évi 1,5%-os növekedést hozhat.

Országszinten vannak olyan sajátosságok, amelyek hatnak a regionális piacok alakulására is. A 19 építési piac többségén lassulás látható – egyeseken jobban, mint másokon – a kamatlábak és az építési költségek meredek emelkedése, a tartósan magas infláció, a háztartások vásárlóerejének csökkenése, a gyengébb gazdasági növekedés, a szűkös államháztartás és az ingatlanárak esése miatt. A jelenlegi kamatszint mellett az ingatlanbefektetések hozam-összehasonlítása is hátráltatja a növekedést. Ehhez jön még a hibrid munkavégzés iránt növekvő bizonytalanság és a kereskedelmi ingatlanokra gyakorolt hatás.

Építőipari kibocsátás az EUROCONSTRUCT országokban (v) = 2022, milliárd euro, bal oldali értékek, (grafikon) = index változatlan árakon, 2022 = 100, jobb oldali értékek

Az EKB (Európai Központi Bank) felmérése szerint 2023 3. negyedévében minden hitelkategóriában szigorodott a hitelezés és jelentősen visszaesett a vállalatok és a háztartások hitelkereslete. 2025-re az elkészült lakások száma várhatóan 2016 óta nem látott alacsony szintre esik majd vissza. Szeptemberre az EKB átlagosan 3,6% alatti kamatról számolt be a háztartásoknak nyújtott 10 éves lekötési futamidejű jelzáloghitelek esetében az eurózónában, szemben a 2022 eleji 1,4%-kal. Ezenkívül, a fogyasztói árak inflációja várhatóan a történelmi normák felett marad jövőre számos országban. Néhány ország arra számít, hogy jövőre az infláció a 2,5%-os határ alá süllyed, és a folyamatban lévő bérkiigazítások másodlagos hatásai láthatóak lesznek a közeljövőben.

Lakásépítés: zsugorodás 2024-ig, de utána is csak szerény növekedés

A lakásépítés idén és jövőre is lassulást mutat. Ez Svédországban, Olaszországban, Finnországban és Magyarországon lesz a leghangsúlyosabb, de a nagyobb lakáspiaccal rendelkező országok, például az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország is jelentős veszteségeket könyvelhetnek majd el.

2024-ig stagnálás, majd ismét növekedés a nem lakóépületek építésében

A nem lakóépületek szegmens idén és jövőre is stagnálást mutat, majd növekedhet. Az idei nyári előrejelzéssel szemben az új nem lakóépületek építése jövőre várhatóan csökkenni fog: a 2024-es kilátásokat illetően most tizenegy ország óvatosabb és lefelé módosította az előrejelzést. A nem lakóépületek felújítása az előrejelzések szerint 2023-ban és 2024-ben is bővülhet és 2024-től a felújítási szektor felülmúlhatja az új építési munkákat.

Mélyépítés 2023 és 2026 között: töretlen bővülés

A mélyépítés 2025-ig valószínűleg nem fog visszaesni és ellenállóbb lesz mint az épületek építése. Az idei év valószínűleg lényegesen jobban sikerült mint a nyári előrejelzés várta. Az előrejelzéseket különösen az energiaszektorban és kisebb mértékben az útépítésben módosították felfelé az elemzők. Az ágazat növekedése a közlekedési hálózatok és az energiatermelés, illetve -elosztás sürgető igényének köszönhető a jelenlegi társadalmi-gazdasági-politikai környezetben. A mélyépítés hosszú távú kilátásai továbbra is pozitívak, mivel ezek olyan projektek melyek megvalósítása évekig tart.

Mi várható Magyarország építési piacán 2026-ig

Hazánk építési piaca az előrejelzések szerint jövőre is tovább fog zsugorodni. Növekedési potenciál az ipari és raktárépületek szegmensben illetve az energetika területén és a vízzel kapcsolatos építésekben lehet. A teljes építési piac bővülésére 2025-től lehet számítani, melyen belül a mélyépítés az előrejelzési időszak végéig gyorsabban növekedhet, mint a magasépítés.

A 19 európai ország építési piacára vonatkozó legfrissebb előrejelzés, valamint a magyar jelentés elérhető és megrendelhető a Buildecontól, az Euroconstruct magyar tagjától.

Mintatanulmány és további információ: info@buildecon.com

 

Forrás: 96. EUROCONSTRUCT Konferencia, Dublin