Bár a 2021. évi AgrárgépShow elmaradt, a 30 éves AXIÁL Kft. ezúttal is megrendezte hagyományos évértékelő sajtótájékoztatóját. A virtuális keretek között megszervezett eseményen Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője értékelte a vállalat 2020. évi teljesítményét, valamint jövőbeni terveit is megosztotta a közönséggel.

A koronavírus hatásai

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy a 2020-as év rendhagyó volt a koronavírus-járvány miatt és felértékelődött az élelmiszerszállítás, valamint -előállítás szerepe világszerte. A növekvő igényekhez történő alkalmazkodás tavaly kora tavasszal okozott némi fennakadást az alkatrészbeszerzések ázsiai ellátási láncban, de mára a gyártók, beszállítók termelési- és szállítási határidői normalizálódtak. Az AXIÁL Kft. raktárkapacitásai, logisztika infrastruktúrája lehetővé tette és teszi a készletek folyamatos, magas szinten tartását, az ügyfelek zavartalan kiszolgálását.

A pandémia alatt az AXIÁL Kft. végig szem előtt tartotta munkavállalói és ügyfelei védelmét, valamennyi intézkedését is ennek fényében hozta meg. Egyes munkaterületeken otthoni munkát vezetett be A-B hetes váltásban, ahol pedig a munkavégzés ezt nem tette lehetővé, ott védőfelszerelésekkel látta el munkavállalóit.

Magyar építőgéppiac 2020-ban

Az utóbbi években egyre élénkebb az építőgéppiac. A teleszkópos rakodók piacán, a 10 méter feletti kategóriában megközelítőleg 85 százalékos; ezen belül a forgóvázas gépek piacán mintegy 95 százalékos piaci részesedést ért el az AXIÁL Kft. A mini/midi kotrók tekintetében a vállalat megduplázta az értékesített darabszámait 2020-ban 2019-hez képest. A 14 tonna teherbírás feletti földmunka gépek esetében – ahol nagyobb a verseny a piacon – hozzávetőleg 12 százalékos piaci részesedést értek el.

Új beszállító

Új márka az AXIÁL Kft. palettáján a Schäffer, mely 2020. december 1-jétől található meg a cég kínálatában. A Schäffer Németországban piacvezető a teleszkópos gépek piacán, a derékcsuklós rakodók piacán pedig második helyen áll.

Fotó: AXIÁL Kft.

Az új beszállítónak köszönhetően jelentősen bővült az AXIÁL Kft. kínálata, és szinte minden felmerülő igényre tud megfelelő rakodógépet ajánlani ebben a szegmensben, hiszen a német gyártó 22 db mezőgazdasági és 16 db építőipari modellel rendelkezik. A legkisebb derékcsuklós típus a kínálatban mindössze 1,4 tonna súlyú, a legnagyobb modell pedig 13 tonna üzemi tömeggel rendelkezik.

A gépek értékesítése az AXIÁL Kft. területileg illetékes kompakt gépekkel foglalkozó kollégáihoz kerül, míg a szerviz- és alkatrészellátás a megszokott AXIÁL keretek között működik. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a nem az AXIÁL-tól vásárolt gépek garanciális ellátását továbbra is az a forgalmazó látja el, akitől a rakodógépet megvásárolta az ügyfél.

Az építőipari modellek sárga színben kerülnek gyártásra, ezeken a modelleken az első tornyok alacsonyabban találhatók, mint a mezőgazdasági modelleknél, illetve erősebb, robusztusabb munkahengerrel is szereltek, hogy megfeleljenek az ipar követelményeinek. Összesen 16 db, kifejezetten az építőipari felhasználásra szánt rakodógép található a Schäffer kínálatában, ezek közül 8 db Z-kinematikájú gémmel szerelt, 8 db pedig teleszkópos gémmel.

Fotó: AXIÁL Kft.

A Schäffer rakodógépek nagy előnye a versenytársakkal szemben, hogy minden egyes modellhez egyedi alvázat készítenek, illetve a nagyobb emelési magasság érdekében nem csak a gémeket gyártják hosszabbra, hanem a gém forgáspontját is magasabbra építik. Ennek köszönhetően vízszintes előrenyúlás esetén is kisebb a negatív billenő terhelés hatása, és lényegesen jobb lesz a gép emelési kapacitása. A derékcsuklós résznél található gömbcsukló karbantartásmentes, teljesen zárt, amelyre a gyár extra garanciát biztosít, ezzel is garantálva a német prémium minőséget.

Nem igényelnek napi zsírzást, mint sok más rakodógépen, illetve nem áll fenn a veszélye annak, hogy víz vagy egyéb szennyeződések kerülnek a nem megfelelő helyekre. A kisebb Schäffer rakodógépek Kubota motorral szereltek, míg a nagyobb modellekben 66 LE fölött Deutz motorok találhatók. A gyár sok éves tapasztalata alapján kizárólag minőségi beszállítókkal dolgozik és minőségi alkatrészeket szerel a gépekbe, mint például Bosch Rexroth hidraulika szivattyúk, ZF és Dana Spicer tengelyek stb.

A siker kulcsa

Az AXIÁL Kft. egy, a magyar mezőgazdasági és építőipari gépesítést támogató, szervizszolgáltatást nyújtó és alkatrész forgalmazást végző vezető vállalat. „Az volt az álmom, hogy ezt a célkitűzést a 2020-ban is megtartsuk. Jelentem, sikerült.” – mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A siker kulcsa a folyamatos fejlődés, fejlesztések és befektetés a kollégákba, az utánpótlásnevelésbe, az infrastruktúrába, a folyamatokba, a forgalmazott gépekbe, a partnerkapcsolatokba és finanszírozási lehetőségekbe. Továbbra is a kiváló szakmai tudáson és minőségi háttérszolgáltatásokon van a hangsúly.

Magyarországon 19 telephelye van a vállalatnak, melyeket folyamatosan fejleszt. A következő beruházás Felsőzsolcán lesz, ahova Miskolcról fog a telephely és kollektívája átköltözni. Ez a jelenlegi telephelytől csupán néhány kilométerre található telek 3 hektár alapterületű, és a beruházás végeztével fedett raktár és műhely, mosó, gépbemutató terület kerül kialakításra rajta, melyek a legmodernebb felszereléseket fogják tartalmazni.

A Pénzügyminisztérium támogatásával folyamatban van a bajai székhelyen található Alkatrész Logisztikai Központ bővítése. A magasraktárban 14 méter magasságig fognak raktározni (a mostani 8 méterrel szemben) a jobb helykihasználás miatt, és a polcokon 38.000 láda kap majd helyet. Az új épületrész másik oldalán 5500 új raklaphely lesz megtalálható, a meglévő raktárban pedig 3500 raklaphely. A bővítés az áruk hatékonyabb be- és kitárolását teszi lehetővé.

Ami a vállalat folyamatait illeti, bevezetésre került az E-számla és az E-munkalap rendszer, NFC chip segíti a gépek gyors beazonosítását, új reszponzív weboldal teszi kényelmessé a böngészést a felhasználóknak. Természetesen ezekkel párhuzamosan a dolgozók eszköz- és gépparkja is folyamatosan fejlődik.

Általánosságban elmondható, hogy egyre nagyobb, modernebb, környezetkímélőbb és ezáltal komplikáltabbak a gépek, de a modern technikának óriási értéke van, növeli a hatékonyságot és a hozamokat, tehát a bevételeket is. Éppen ezért különösen fontos, hogy ezeket a gépeket hozzáértők kezeljék. Ennek érdekében folyamatos gépkezelői kurzusokkal támogatjuk vevőinket, hogy kihozzák gépeikből és ezáltal termőföldjeikből a maximumot. Kérjük, ezeket vegyék igénybe!” – mondta Pintér Zsolt ügyvezető.

Az AXIÁL Kft. tavaly sikeresen kibocsátott 15 milliárd forint össznévértékű kötvényt a Növekedési Kötvényprogram keretében, mely bevezetésre került a Budapesti Értéktőzsdén is. Ezzel a kötvénnyel a vásárló nem szerez tulajdonosi és döntési jogosultságot az AXIÁL Kft.-ben, célja, hogy a vállalat hosszú távon tovább növelje pénzügyi stabilitását, forrásainak tervezhetőségét, működésének megbízhatóságát.

Az AXIÁL Kft. 2020. évi eredményeiről elmondható, hogy továbbra is stabil, minden üzletág teljesítette az előírt terveket. Köszönet a kollegáknak a helytállásukért ezekben a rendkívüli időkben is!” – összegezte az ügyvezető.

Axiál Financial Services Kft.

Az AXIÁL Cégcsoport fontos része az Axiál Financial Services Kft., melynek célja:

  • a leghatékonyabb gépfinanszírozási-,
  • a mezőgazdasági és építőipari üzemeltetési körülményekre és kockázatokra optimalizált biztosítási megoldások eljuttatása a partnerek részére,
  • továbbá a mezőgazdasági partnerek fő bevételt adó tevékenységének időjárási kockázatoktól való védelme.

Az Axiál Financial Services Kft. pénzügyi tanácsadói számos alkalommal nyújtottak segítő kezet az AXIÁL Kft. partnereinek. Évről-évre nő szolgáltatásaikat igénybe vevők száma. Bátran forduljanak hozzájuk a jövőben is!” – mondta a tulajdonos.

A jövő

A világ népessége egyre nő, így a gazdáknak egyre több élelmiszert kell termelniük, miközben az éghajlat, ezáltal a terméshozamok is, folyamatosan változnak. A mezőgazdasági termelőknek a veszteségeket intelligens, digitalizált gépekkel, produktívabb módszerekkel kell kompenzálniuk. Az AXIÁL Kft. már készen áll a kihívásokra, partnerei támogatására.

A folyamatos fejlesztés elvét már 30 évvel ezelőtt zászlónkra tűztük. Ez a meggyőződés több soron visszaigazolást nyert, hogy mást ne említsek, most, a pandémia idején. Gondolok itt a nagy gonddal és szakértelemmel kiépített informatikai rendszerünkre, amely lehetővé tette, hogy rendkívüli gyorsasággal lefektethessük pl. az otthoni távmunka, online kurzusok, webkonferenciák, illetve egyéb digitális megoldások feltételeit. … A fejlesztés elve tevékenységünk minden egyes területére kiterjed. Az AXIÁL Kft. jubileumi évét szimbolizáló, 30-ast tartalmazó logó is utal arra, hogy stabilitásra törekszünk és a jövőben is fejlődni szeretnénk.” – hangsúlyozta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

 

További információ: www.axial.hu

 

 

Forrás: AXIÁL Kft.