Új lökést ad az épp lendületét vesztő építőiparnak a kormány új otthonteremtési támogatása. Pont jókor.

A kormány bejelentését követően módosította várakozásait a Mapei Kft. A vállalat néhány hete még mérsékelt pesszimizmussal tervezett, annak ellenére, hogy kedvezően alakult a forgalma, 18 százalékos növekedést ért el a harmadik negyedévben.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője

A második hullám, a mélyépítési és közműépítési munkák mérséklődése, a lakásépítések visszaesése, valamint a szerződésállomány csökkenése miatt stagnálásra számítottunk. Azonban az otthonfelújítási támogatás és az újépítésű otthonok öt százalékos áfája új lendületet ad az építőiparnak” – mondta Markovich Béla ügyvezető.

A szakember véleménye szerint a támogatások hatására újra fellendül a lakásépítési és felújítási piac. Az otthonfelújítási támogatással jelentősen bővül a kedvezményezettek köre, olyanokat is felújításra ösztönözhet a program, akik korábban nem terveztek munkálatokat. Mindez kisebb otthonépítési és felújítási boomot eredményezhet.

A kereslet várható élénkülése előre láthatóan nem okoz nehézségeket. A Mapei Kft. információ szerint mind a gyártók, mind a kereskedők elegendő kapacitással rendelkeznek a kereslet kielégítésére, nem lesz építőanyaghiány.

A vállalat nem számít áremelkedésre, az építőanyagok ára és a munkadíjak árszínvonala megfelel a piaci helyzetnek. Egyedül a kereslet változásaira érzékenyen reagáló szerkezetépítési anyagok áraiban várható változás. Mivel az elmúlt időszak lassulása miatt csökkent a kereslet, sok helyen csökkentek az árak, ezért elképzelhető, hogy kompenzál a piac.

Markovich Béla szerint azonban ami erősödni fog, az a szakemberhiány. Ennek következményeként nőni fog a várakozási idő, amely jelenleg 119 nap a Mapei Kft. felmérése szerint. Ennélfogva érdemes már most szakembert keresni és leszerződni, még ha a munka valamikor a jövőév közepén kezdődik is el. Főleg családiház építésnél érdemes előre gondolkodni, mert a generálkivitelezők kapacitása erősen korlátos. A szakember úgy látja, hogy tavasztól, a támogatások elindulása után már egyre nehezebb lesz szakembert találni.

 

 

Forrás: Hírnévügynökség