Az épületenergetikai előírások szigorodása ellenére a valószerűtlenül vastagodó hőszigetelések kora viszonylag gyorsan lejárt. A vastagságok csökkenése azonban azoknak az anyagoknak köszönhető, amelyek már vékonyabb rétegben is kínálják hagyományos elődeik hőszigetelő képességét. És van, hogy a vékonyabb, de drágább anyag „vastagon” megéri. Aki nem hiszi, járjon utána velünk!

A kérdésnek egyidőben vannak műszaki és gazdasági vetületei. Három hőszigetelési példán megmutatjuk, hogyan lesz a jobb minőségű, de drágább hőszigetelés mégis az olcsóbb.

A 2021. január 1-jétől érvényes előírások szerint, az új építéseknél a közel nulla energiaigényű épületet csak komplex tervezői gondolkodással, minőségi építőanyagokkal és szerkezetekkel, szakszerű kivitelezéssel lehet csak elérni. Helyesen kiválasztott nyílászárók, jól kialakított gépészet is kell az elvárt eredmény eléréséhez, de persze a leginkább kézenfekvő a hőszigetelés vastagságának, minőségének változtatása.

Ha az előírásoknak eleget akarunk tenni, persze nem elkerülhető, hogy a hőszigetelési rétegek vastagodjanak a hőszigetelés anyagától és szigetelendő területtől függően átlagosan 20-30 százalékkal. De előfordulhat, hogy a vastagabb hőszigetelés több helyet vesz el, mint az optimális, vagy egyszerű el sem fér.

Kell lépcső a teraszra?

Ki szeretne a nappaliból a teraszra lépcsőkkel feljutni? De ha a terasz alatt lakótér van, oda nem elég a 3-4 cm, csupán a lépéshang csökkentésére elegendő hőszigetelés, hanem szükséges az akár 20-25 cm poliszitirol hőszigetelés.

A padló tehát tipikusan az a terület, ahol a helyhiány miatt gyakran okoz gondot az igény szerinti szigetelés elhelyezése. Itt van tehát a helye a gyártástechnológia és a rohamléptekkel zajló fejlődés eredményének, a BACHL új prémium termékének, a Vákumpanelnek.

Jóllehet a Vákumpanel az épület bármely részén a legkorszerűbb hőszigetelés tulajdonságait kínálja, de oda éri meg igazán beépíteni, ahol kizárólag vékony réteg fér csak el, és azzal kell megoldani egy komolyabb műszaki feladatot – ilyen a lakótér feletti terasz szigetelése.

Esetünkben elegendő erre a teraszra 5 cm Vákumpanelt fektetni, ami akár a 25 cm vastag hagyományos hőszigetelés kiváltásra is alkalmas. Mondhatjuk, hogy pár lépcső csak esztétikai és kényelmi kérdés, de valójában az ingatlan értékét is befolyásolja.

De ha nincs ilyen teraszunk, akkor mutatjuk, hogyan lett a Vákumpanel egy egész plusz eladható szint megépítésének kulcsa.

Plusz egy szint

Egy társasházi beruházás kifejezetten nem az a hely, ahol a drágább termékek élveznek előnyt az anyagválasztásnál – kivéve, ha egy egész eladható szint, és ezzel sok tízmilliós nyereség múlik ezen. A példában szereplő több szintes társasház és az építménymagasság esete úgy lett sikertörténet, hogy a beruházó rátalált a Vákumpanelre.

Az esetünkben szereplő lapostetős épület legfelsőbb szintjének belmagassága az épületmagassági előírás és a tetőre szükséges 25 cm vastag szigetelés miatt csupán 2,3 méterre jött volna ki. Ekkor jött a képbe a Vákumpanel, amely mindössze 5 cm vastagságban megfelelt. A két szigetelés közötti árkülönbségért az így megvalósítható plusz egy eladható szint bőven kárpótolta a beruházót.

 

Tetőtérfelújítás – belülről vékonyan

A társasházi lakás felújításánál, tetőtér korszerűsítésénél nem csupán optikai kérdés, hogy a szarufák alá, közé vagy fölé kerüljön a hőszigetelés.

A szarufák közé helyezett hőszigetelés a mai és jövő évi előírások fényében már biztos nem elegendő, ráadásul hőhidas szerkezet is lehet belőle könnyedén. Ha belülről nem akarunk bontani, és a tető cserepezése is felújításra szorul, úgy a szarufák fölé helyezett táblás hőszigetelés látszik logikusnak. A szarufák alá, azaz a beltérben helyet elfoglaló hőszigetelés gyakran okoz fejfájást a kisebb belső terek csökkentése okán.

 

Konkrét példánkban a tetőtér korszerűsítését egy mindössze 3 cm vastag Vákumpanellel oldották meg, amely a szarufák alá került. A lécezéssel és gipszkartonnal ez mindössze 5 cm-t vett el a beltérből, így nem kellett a tető külső síkjához nyúlni, ami egy jelentősen költségesebb megoldás lett volna.

 

További információ: www.bachl.hu