Az építőiparban, ahogyan az élet minden más területén, egyre nagyobb mértékben hódít teret a digitalizáció. Az állványozásban is roppantul fontos a profi műszaki tervezés, hiszen a hatékony működés mellett óriási költségcsökkentési lehetőséget rejt magában.

A Layher partnerei sikere érdekében feltette magának a kérdést, hogyan lehet az építőiparban alkalmazott BIM (Building Information Modeling) koncepciót az állványozásra is adaptálni, hiszen a bevált Layher rendszerek lehetővé teszik a gyors és biztonságos munkavégzést, azonban nem tartoznak a tényleges épületstruktúrához.

Layher SIM

Ezenkívül az állványok önálló szerkezetként is alkalmazhatók, úgy mint hidak, lépcsők, lépcsőtornyok. 2019-ben a Bauma szakvásáron a Layher bemutatta a Scaffolding Information Modeling, röviden Layher SIM rendszerét, amely a folyamatok digitalizálásával segít az állványozást még hatékonyabbá tenni.

SIM, AZ ÁLLVÁNYOZÁS JÖVŐJE

A SIM-mel a Layher egy 3D modelleken alapuló koncepciót dolgozott ki az állványozási folyamatok digitalizálására, mely lefedi az összes fő tényezőt, ami befolyásolja az állványozást a tervezéstől kezdve, a logisztikán át, a kivitelezésig. A Layher SIM nemcsak lehetővé teszi az állványozók számára az állványszerkezetek hatékonyabb megtervezését, összeszerelését és kezelését, hanem a BIM-mel együtt, egymást kiegészítve használható. A SIM részeként az integrált Layher szoftvermegoldás, a LayPLAN SUITE egy rendkívül hatékony eszköz az ügyfelek kezében.

A felhasználóbarát LayPLAN CLASSIC segítségével az előre meghatározott állványozási munkák könnyen és gyorsan megtervezhetők. A komplexebb mérnöki tervezést igénylő állványszerkezetekhez pedig a LayPLAN CAD ajánlott.

HELYSZÍNI TERVEZÉS ÉS ÜTEMEZÉS

Az állványszerkezetek megbízható 3D-s tervezése csak egy a sok előny közül. Ehhez hozzáadódik még az állványzat valósághű megjelenítése, amely lehetővé teszi a munka összehangolását más szakágakkal, valamint az építési sorrend szimulációja.

További előny a megtervezett állványzat exportálási lehetősége a statikai programokba, valamint az anyaglisták és a felépítési vázlatok könnyű kinyerése.

Az átláthatóság minden munkafolyamatnál a költségek csökkenését, valamint a biztonság és a jövedelmezőség növekedését eredményezi.

Amikor az építőipari vállalkozók együtt dolgoznak a Layher állványokat építő ügyfelekkel, a hatékony és zavartalan építési folyamatoknak köszönhetően nagyfokú tervezési biztonságra, költségellenőrzésre és mindenekelőtt időben befejezett projektekre számíthatnak.

LAYPLAN SUITE, INTEGRÁLT SZOFTVERMEGOLDÁS AZ ÁLLVÁNYTERVEZÉSHEZ

LayPLAN CLASSIC

A LayPLAN CLASSIC modullal könnyen és gyorsan konfigurálhatók a Layher Allround és Blitz rendszerekhez egyedi állványmegoldások akár homlokzati állványokról, szerelőállványokról vagy szabadon álló tornyokról, ideiglenes tetőkről legyen szó.

LayPLAN CAD

A LayPLAN CAD lehetőséget biztosít komplexebb állványszerkezetek mérnöki pontosságú, háromdimenziós tervezésére.

Központi eleme egy átfogó elemkatalógus, amely a szerkezet drótvázas ábrázolása mellett lehetővé teszi az állványelemek valósághű 3D-s megjelenítését is.

LayPLAN MATERIAL MANAGER

A LayPLAN Material Manager segítségével az összetevők előnézeti képekkel együtt megjeleníthetők és opcionálisan beilleszthetők a nyomtatásba is. Az elemek így gyorsabban beazonosíthatók mind a raktárban, mind a helyszínen történő összeszerelés során.

LayPLAN VR VIEWER

Az ingyenes LayPLAN VR Viewer lehetővé teszi az állványszerkezetek virtuális túráit, valósághű térbeli ábrázolással a teljes állványzatról és annak környezetéről.

LayPLAN TO RSTAB

A LayPLAN TO RSTAB segítségével lehetővé válik a LayPLAN CAD-ben megtervezett Layher Allround állványzatok kényelmes és gyors átvitele a Dlubal RSTAB programba. Statikai számításhoz nincs szükség az állvány újramodellezésére, ami a felhasználók számára jelentős időmegtakarítást jelent.

A LayPLAN SUITE integrált szoftvermegoldással kapcsolatos további információk megtalálhatók a Layher Kft. weboldalán: https://layher.hu/layplan

MOL KOLONNÁK BEÁLLVÁNYOZÁSA FOTOGRAMMETRIAI TERVEZÉSSEL

Nemzetközi sikerei mellett a Layher Magyarországon is olyan kimagasló projektek állványtervezését tudhatja magáénak, mint a MOL Petrolkémia Zrt. tiszaújvárosi Olefin 1-es üzem kolonnáinak beállványozása. Az üzem élettartam növelését megvalósítandó projekthez szükség volt a kolonnák állapotának előzetes felmérésére és felújítására, amelyhez több alacsonyabb és két magasabb (86 és 81 méter) kolonna beállványozása valósult meg. A projekt során modern fotogrammetriai módszereket alkalmaztak, melyek rendkívül alkalmasak ipari környezetben a komplex berendezések pontos feltérképezésére.

Drónfelvételek alapján 3D pontfelhőt készítettek a kolonnákról, ezt AutoCad-be importálták, ahol elkészítették a statikailag is helytálló, pontos állványterveket. Az állványozásban is a digitalizáció a jövő.

A Layher célja a partnerei sikere! Ezért minden projektnél kiemelten fontos a mérnöki szemléletű, precíz állványtervezés, így a hibák minimalizálásával, a gyors összeszereléssel és számottevő költségcsökkentés mellett a lehető leghatékonyabb lesz az állványozás.

 

www.layher.hu