Szakszerű vízszigeteléssel nincs kockázat

623

Jól tudjuk, hogy a szakipari munkák között a vízszigetelés számít az egyik legkockázatosabbnak, holott ma már számos hagyományos és új technológia áll rendelkezésre, amelyek gyorsítják, egyszerűsítik a munkafolyamatokat. A vízszigetelés innovációi iránt érdeklődők hasznos gyakorlati információkat kaphatnak az október 6-án megrendezendő Szigetelés Expón.

Négy témakörre bontva rendszerezhetik ismereteiket a vízszigetelési innovációk iránt érdeklődő szakemberek az első Szigetelés Expo gyakorlatorientált bemutatóinak keretében.

Tekintsük át miről lesz szó a Mapei jóvoltából online is elérhető eseményen!

Megoldások lapostető esetén

Az első modulban a lapostetők hagyományos vízszigetelésének kiváltására alkalmas anyagok felhasználása kerül terítékre. A Mapei társvállalata, a Polyglass szabadalommal védett, saját fejlesztésű speciális anyagainak közös célja a kivitelezés egyszerűsítése, gyorsítása és hosszú távon biztonságossá tétele.

A bemutatón találkozhatunk olyan vízszigeteléssel, amely nem igényli a bitumenes lemezeknél gyakran szükséges segédeszközök használatát, illetve hőlángot, azaz nem tűzveszélyes. További előny, hogy akár háromszor olyan gyorsan elhelyezhető (ADESO), vagy éppen sokkal gyorsabban melegszik fel és hűl le, így szolgálva a határidők betartását (Reoxthene).

A lapostetők kivitelezésénél rizikós folyamat a tetőáttörések megoldása. Ebben a modulban közelebbről is megismerhetjük a hibák kiküszöbölését elősegítő, bennmaradó zsaluzat segítségével készülő tömbszigetelést (Polysealant System). A folyékony állapotban alkalmazott, de gyorsan és biztosan a körbeszigetelendő áttörő elemhez és a szigeteléshez is hozzákötő anyag rugalmasságával egyedi alakzatok szigetelésére is remekül megfelel.

Filckasírozott anyagok az időtállóság jegyében

A második modulban következnek a magasabb műszaki tartalmat jelentő és a hagyományos műanyag alapú lemezek, az átlagos 25-30 évhez képest akár 50-60 évnyi élettartamot is kínáló FPO/TPO lemezek, amely lapostetők és alépítmények szigeteléséhez ajánlanak a szakemberek.

A speciális FPO/TPO lemezek egyik jellemzője fehér fényvisszaverő felület (Smart White), amely a tető felmelegedését akadályozva az ún. passzív klímavédelmet is szolgálja.

A FPO/TPO lemezek egyik változatával folytatódik a modern lapostető szigetelések sora, mégpedig a felújítások esetén javasolt Mapeplan TAf szintetikus lemezes rendszerrel, amely a korábbi szigetelésre ragasztással rögzítve, annak bontása nélkül teljes értékű új szigetelő réteget hoz létre.

A FPO/TPO lemezek másik alkalmazási területe a beruházások nagy mélységben épülő szintjeinél, a talajvíz elleni védelemnél kerül előtérbe. Ilyen esetekben a vízszintes és függőleges falak vízszigetelése, vagy akár e kettő csatlakozása is kihívást jelenthet. A vízszintes rétegrend különlegessége, hogy a vízszigetelés, a Mapeproof FBT a szerelőbetonra kerülve a vasbeton szerkezethez teljes felületen visszatapad, és egy szerkezetet alkot azzal, együtt mozogva jelentősen kisebb az esélye a későbbi problémáknak. Az így kialakított vízszintes réteg felhajtva csatlakozik a felmenő fal függőleges vízszigeteléshez (Mapeproof SA), ahol a munka sorrendje már a megszokott.

Előtérben a speciális felhasználás

A harmadik modulban a poliuretán és poliurea anyagú bevonatszigetelések, a szintetikus kenhető szigetelőanyagok specifikációit ismerhetjük meg.

Casa Bosque étterem, Spanyolország

Ha nagy felületű, speciálisan igénybe vett építményeket – víztározót, hídpályát – kell gyorsan, akár gépi vagy kézi módszerrel szigetelni, akkor a Purtop termékcsalád a megfelelő választás.

A rendkívüli gyorsasággal szilárduló, kétkomponensű kenőanyag gépi szórással felhordva azonnal terhelhető. Speciális felhasználás lehet az ivóvíztározók vízszigetelése, amelyre a Purtop Easy DW változat megfelelő minősítéssel rendelkezik, vagy a bontás nélküli teraszfelújításokra alkalmas Purtop Easy T változat. Hasonló alkalmazásra, de nagy fényvisszaverő képességgel áll rendelkezésre a lépésálló, teraszon és tetőn alkalmazható Aquaflex Roof család.

Rugalmasság modern bitumenes bevonatszigetelésekkel

A negyedik modulban ismét a nagy igénybevételnek kitett, vagy nehezen megközelíthető alépítményeken jól alkalmazható bitumenes kenhető szigetelő anyagok alkalmazásával ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Az elterjedt bitumenlemezes technológia nehézkes és nagy hibalehetőséggel alkalmazható, mert a súly, a szűk munkaterület és az olvasztásos módszer lassú – ez különösen az áttörések, bonyolult geometriák esetén jelent komoly hátrányt. Ennek korszerű alternatívája a bitumenes bevonatszigetelés, amellyel egyöntetű, homogén felület alakítható ki, kézi és gépi felhordással, csatlakozásmentesen, folyamatosan, állványzat nélkül, kevés élőmunka igénnyel.

Lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban! Miközben a hagyományos módszerrel egy három fős csapat egy nap 50 m2-rel tud végezni, addig gépi szórással a Plastimul bitumenes bevonatszigetelésből két ember akár 400 m2-t is befejez.

Érdemes megemlíteni a cement kötésű Mapelastic Foundation rugalmas vízszigetelő anyagot is, melynek előnye az összes technológóiával szemben, hogy belső oldali vízszigetelést is készíthetünk. Ez pincefelújítás esetén is kiváló megoldás, hisz a használati igény szerint festhető, burkolható.

 

További információ és jelentkezés: www.szigetelesexpo.hu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.