Penészgátló falfelület kialakítása

233

A falpenész egészségtelen és ronda. Bár sokan próbálkoznak házi praktikákkal védekezni ellene, tényleges megoldást az okok megszüntetése hozhat.

Az a probléma a házi praktikákkal, hogy tünetet kezelnek. Eltüntetik a penészfoltot azonban az okot nem szüntetik meg, a penész előbb-utóbb kiújul. Gyakran előfordul, hogy a tavaszi nagytakarítás során letakarított penészfolt nem jelenik meg újra – egészen a következő fűtési szezonig. Az ember azt hinné, megszűnt a probléma, holott csak arról van szó, hogy a kritikus szint alá csökkent a helyiség levegőjének páratartalma, ami már nem kedvez a penésznek. Ám amint beindul a fűtésszezon, minden kezdődik elölről.

Ha egyszer felütötte a fejét a penész, orvosoljuk amilyen gyorsan csak lehet. Ha felújításba kezdünk a nyáron, ne feledkezzünk meg a problémáról és keressünk rá megoldást. A legjobb, ha csökkentjük a páratartalmat szellőzés biztosításával és penészállóvá tesszük a felületet” – tanácsolja Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A legkritikusabbak a vizes helyiségek. Biztosítani kell a hatékony szellőzést szellőzőablak vagy ventilátor beépítésével, ezzel a penész kialakulásának fő okát a páratartalmat csökkenthetjük. Csak kevesen tudják, hogy ma már széles a kínálat penészgátló felületkezelő anyagokból, fugákból és falfestékekből.

Ezek a penészgátló anyagok olyan összetevőket tartalmaznak, melyek megakadályozzák a penész megtelepedését a kezelt felületen. Szakszerű alkalmazásával elvégezhető a fürdőszoba, konyha, WC és egyéb helyiségek falfelületeinek penészmentesítése.

Érdemes odafigyelni, hogy az alkalmazott penészgátló anyag ne legyen az egészségre ártalmas, mert akkor valójában nem oldottuk meg a problémát, hanem okoztunk egy újat” – hívja fel a figyelmet Markovich Béla.

 

www.mapei.hu

 

 

Forrás: Hírnévügynökség