Fenntarthatóbb és okosabb világot épít az építőanyag-gyártásban és az építőipari megoldások biztosításában világvezető vállalat, a LafargeHolcim Csoport és a magyarországi leányvállalat a LAFARGE Cement Magyarország Kft.

Manapság már nem elég a szlogenek szintjén célokat kitűzni a környezetvédelem terén, komoly tettekre, beruházásokra van szükség bolygónk hosszú távú jövőjének biztosításához. Így tesz a LafargeHolcim Csoport is. A vállalat elkötelezettségét bizonyítva csatlakozott az ENSZ „Üzleti ambíciók 1,5° C-on” kampányához, meghatározva az iparág ambiciózus éghajlati célkitűzéseit 2030-ig. Továbbá vállalta, hogy a teljes cégcsoport esetében 2050-re elérik a CO2-semlegességet. Ezáltal is egy olyan, az emberek és a környezet számára is élhetőbb világot teremtve, amelyben az építés zöldebb, okosabb módon történik, és az eredményekből mindenki részesülhet.

Építésünk zöldebben – karbonsemlegesség, építőanyagok újrahasznosítása

A LafargeHolcim Csoport a világ élmezőnyébe tartozik alacsony szén-dioxid-kibocsátású és a körkörös gazdaság szemléletmódját is magukban foglaló építőanyagai által. A CO2-megkötés és -felhasználás, továbbá annak leválasztása és tárolása témakörében 20 különböző projekten dolgozik jelenleg. A projektek eredményeként összesen 4 millió tonna CO2-megtakarítás érhető el éves szinten. Mindennek keretében a vállalatcsoport jelenleg közel 50 millió tonna más ipar számára hulladékként kezelt anyagot hasznosít újra évente. Céljuk, hogy ezt a mennyiséget megduplázzák 2030-ig.

A termékportfóliót tekintve a tavalyi évben két kiemelt zöld-terméket vezettek be a világ több országában is. A Susteno zöld-cement 20%-ban újrahasznosított, bontott hulladékot tartalmaz, míg az EcoPact zöld-beton előállítása során több mint 30%-kal kevesebb fajlagos CO2 keletkezik, mint a hagyományos módon előállított betonok esetében.

A magyarországi tevékenységüket tekintve a Királyegyházi Cementgyárban eddig közel 4,5 milliárd Ft értékben valósult meg környezetvédelmi beruházás. “Büszkék vagyunk arra, hogy a beruházások által, a jogszabályoknak amúgy is megfelelő emissziós értékeinket több mint 25%-kal tudtuk csökkenteni a 2011-es indulás óta. Célunk, hogy 2050-re a nettó CO2-semlegességet elérjük. Mindehhez további technológiai beruházásokat, valamint a termékportfólió átalakítását is tervezzük a következő időszakban.” – hangsúlyozta Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Fenntarthatósági és marketingkommunikációs igazgató.

A termelési folyamatok zöldítése mellett az egyéb szakterületek munkája során is a környezetkímélőbb megoldásokat részesítik előnyben. Ennek megfelelően például a laboratóriumi tevékenységüket teljes mértékben digitalizálták, a 2020-as évtől papírmentesen dolgoznak. Ugyan a magyar építőiparra jelenleg még a papír alapú ügyintézés a jellemző a LAFARGE a logisztikai tevékenysége során is egyre nagyobb arányban alkalmazza a digitális megoldásokat. A megrendelések online ügyintézése és nyomonkövetése mellett, a kimenő számlák 40%-át csak elektronikusan érkeztetik, illetve küldik ki. A munkahelyi értekezleteket a szervezeten belül és nemzetközi szinten is rendszeresen digitális eszközökkel tartják.

A LAFARGE-nál további, innovatív megoldások, technológiák megvalósításán is dolgozunk a zöldebb működés elérése érdekében. Ennek megfelelően a következő években célunk például a karbantartási tevékenység során minél több elektromos mobilgép használata, a cementgyár mellett napelempark létrehozása.” – jegyzi meg Zadravecz Zsófia.

Építés okosabban – kutatásfejlesztés és a legkorszerűbb technológia

A zöld-célkitűzések megvalósításához elengedhetetlen a kutatás-fejlesztés, illetve az innováció, azaz a legkorszerűbb technológiák használata (pl. 3D nyomtatás, érzékelők, a drónok, az adatfikáció, a mesterséges intelligencia, gépi tanulás) is. A LafargeHolcim Csoport az iparág egyik legnagyobb K+F tevékenységgel rendelkezik. Hat kutatóközpontban 300 kutatója dolgozik a fenntarthatóbb épületmegoldások fejlesztésén. Jelenleg 1500 aktív szabadalommal rendelkeznek világszinten. Az alkalmazott legmodernebb technológia lehetővé teszi a megfizethetőbb épületek és infrastruktúra megvalósulását. Így például magasabb szélmalmok megépítését 3D betonnyomtatási technológia alkalmazásával. Ennek eredményeként pedig akár 25%-kal több megújuló villamos energia állítható elő kevesebb építési, beruházási költségek mellett.

Építés mindenkinek – középpontban a közösségek

Az egész vállalatcsoport elkötelezett a helyi közösségek támogatása iránt is. Az adatok beszédesek: a LAFARGE magyarországi munkavállalói az elmúlt 10 évben több mint 4500 önkéntes órát vállaltak a helyi közösség támogatása, segítése érdekében. Ezen túl a Közösségi Érték Program keretein belül 2 év alatt 65 projekt megvalósítását támogatta a cég 13 településen, több mint 20 millió Ft értékben. A LAFARGE több oktatási programban is részt vesz, rendszeresen ír ki tervpályázatokat egyetemistáknak. Továbbá bekapcsolódik az általános iskolások, szakmai tanulmányokat folytató diákok és egyetemi hallgatók oktatásába, tudásmegosztásába.

A holnap nincs megírva, a jövő velünk épül” – fogalmaz a globális környezetvédelmi kampány mottója.

 

A nagyszabású kampány részleteiről további információ ismerhető meg a vállalat honlapján a www.lafarge.hu oldalon.